spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
01-iun.-2024

Sef de promotie cu palmele bãtãtorite de muncã!

- Advertisement -

RESPECT! Un sef de promotie, cu medalie strãlucitoare la gât, dar cu palmele bãtãtorite de muncã! Asa s-ar putea rezuma, în doar câteva cuvinte, povestea incredibilã a Andradei Radu, eleva care a absolvit anul acesta Colegiul National “Dimitrie Cantemir” Husi cu media 9,32, devenind sef de promotie. Chiar dacã a învãtat pe brânci si a fãcut naveta, prin frig si ploaie, în toti cei patru ani, fata nu si-a lãsat pãrintii, oameni modesti si harnici, fãrã ajutor. Poate de aceea, mama Andradei, în ziua absolvirii, când si-a vãzut fiica primind medalia de sef de promotie, a plâns minunte în sir. “Mama a plâns de fericire! Tata a fost trist cã nu a putut veni la ceremonie, dar a fost la muncã. Mereu mi-am dorit sã îmi fac mândri pãrintii! Acum am reusit. Sunt oameni simpli, modesti, care m-au încurajat sã învãt”, a spus Andrada.

Andrada Radu este un licean demn de dat exemplu! A venit din Pogãnesti, la Husi, la liceu, fiind admisã la profilul “Economic” cu o medie modestã, putin peste 7,00. Îsi aminteste faptul cã nu i-a fost deloc usor la început, dar si-a dorit enorm sã învete carte. “Nici nu stiam unde este liceul. Nu prea iesisem de multe ori din sat. Mi-a fost greu sã mã acomodez, cãci eu eram mai timidã, mai sensibilã, puneam totul la suflet. A fost greu în clasa a IX-a, nu cu învãtãtura, ci cu colegii. Am fost nevoitã sã mã transfer la o clasã paralelã în clasa a X-a, unde am gãsit oameni minunati. În primul rând, l-am avut diriginte pe domnul profesor Florentin Bibirig, un cadru didactic foarte bun si un diriginte implicat si rãbdãtor. M-am apucat foarte serios sã învãt, întrucât vedeam la pãrintii mei cât muncesc si stiam cã, dacã voi învãta, sigur viata mea va fi diferitã. Ei sunt oameni harnici, modesti. Mama munceste la o sectie de confectii, iar tata, pe tractor. Mai am un frate, care este plecat în strãinãtate”, spune Andrada. La finalul clasei a XI-a povesteste cã a primit “Cheia Scolii” din partea sefei de promotie din 2015, Bianca Luca si a simtit o mândrie aparte. Îsi dorea sã fie si ea sef de promotie, vãzând cât de frumos este sã închei liceul cu laurii succesului. A avut emotii la calculele finale, cãci, culmea, chiar un consãtean de-al ei, Denis Tofan, avea, asemenea, medii mari. “Si Denis Tofan a fost un elev foarte bun. A fost la o diferentã foarte micã de mine. Colegii mei m-au sustinut si asta mi-a plãcut. E frumos sã stii cã cei din jur cred în tine si vor sã îi reprezinti”, spune Andrada.

“Nu am sã uit niciodatã cum mama a început sã plângã de emotie când m-a vãzut acolo, sus!”

La festivitatea de absolvire a Andradei, doar mama a putut sã ajungã, desi tatãl si-a fi dorit si el mult sã vinã sã o vadã. “A fost cu tractorul pe câmp si nu a putut. Dar mama a venit. Nu am sã uit niciodatã cum a început sã plângã de emotie când m-a vãzut acolo, sus! Trebuia sã spun un discurs, dar îmi tremura mâna pe microfon, vãzând-o pe mama cum plânge, dar noroc de colegii mei, care au început sã mã încurajeze din salã. Am avut emotii. Stiu cã erau lacrimi de fericire. V-am spus, eu am o familie modestã, de oameni muncitori, fãrã posibilitãti materiale, dar îi iubesc foarte mult. Mi-am dorit sã îi fac mândri si iatã cã am reusit”, spune Andrada. Fata recunoaste cã, chiar dacã a devenit seful promotiei 2016, de la Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir” Husi, a mers acasã si nu s-a dat în lãturi de la o ajuta pe mama la prãsit. “Azi (ieri, n.r.), când am venit la prima probã de Bacalaureat, le-am arãtat colegilor mâinile bãtãtorite de la sapã, iar unii, desi sunt de la tarã, au spus cã ei nu muncesc. Sâmbãtã am fost toatã ziua la prãsit. Nu pot sã o las pe mama singurã, sã facã toatã treaba, mai ales cã tata e la lucru, de dimineatã pânã seara. Din clasa a IV-a muncesc si îi ajut. Poate de aceea m-am si ambitionat atât de mult sã învãt carte, ca sã nu mai trebuiascã sã muncesc asa de greu si eu toatã viata, cum au muncit pãrintii mei”, sustine Andrada Radu. Încã nu s-a decis ce facultate va urma, dar sigur va alege Iasul. “Vreau ceva în domeniul economic sau protectia consumatorului. Nu m-am decis asupra profilului, dar sigur merg la Universitatea <<Al. I. Cuza>> Iasi, ca sã fiu cât mai aproape de pãrinti. Nu vreau sã-i las singuri”, spune, cu emotie, Andrada Radu, sefa de promotie din 2016, a Colegiului Agricol “Dimitrie Cantemir”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.