spot_img
spot_img
20.1 C
Vaslui
22-iul.-2025

Iulian Munteanu ar putea scãpa de unul dintre capetele de acuzare

- Advertisement -

DECIZIE…Dupã ce Curtea Constitutionalã a decis cã abuzul în serviciu este partial neconstitutional, unul dintre beneficiarii acestei decizii poate fi fostul subcomisar Iulian Munteanu, arestat de procurorii anticoruptie si dupã ce a fost acuzat de astfel de fapte. Rãmâne de vãzut ce se va întâmpla în urmãtoarea perioadã si dacã fostul politist va scãpa sau nu de unul dintre capetele de acuzare. Rãmân celelalte capete de acuzare, de luare de mitã, fals si uz de fals.

Curtea Constitutionalã surprinde din nou dupã ce a decis cã abuzul în serviciu este partial neconstitutional. Astfel, existã posibilitatea ca un numãr mare de persoane publice cercetate penal sã scape basma curatã, asa cum s-a întâmplat în cazul violatorilor de la Vãleni. Atunci, cei sapte inculpati au scãpat de arestul la domiciliu ca urmare unei decizii a Curtii Constitutionale. Politistul vasluian a fost acuzat de fapte de coruptie dupã ce, spun unele surse, ar fi încercat sã „îngroape” câteva dosare penale care ar fi trebuit sã ajungã în fata magistratilor. Nu s-a întâmplat acest lucru si comisarul a intrat în vizorul procurorilor dupã ce a cerut sprijin de la un ofiter din cadrul Politiei Generale, care a venit, înainte de Sãrbãtorile Pascale, în control, la IPJ Vaslui. Astfel, la primele ore ale diminetii, procurorii DNA, însotiti de jandarmi, au intrat în sediul Inspectoratului de Politie Vaslui, de unde au ridicat mai multe documente si trei laptopuri. De asemenea, au fãcut verificãri în birourile Politiei Rutiere, în cel al comandantului Inspectoratului, dar si în biroul unei colege care nu are legãturã cu serviciul condus de Iulian Munteanu si care i-ar fi cerut acestuia douã borcane cu miere, contracost. A doua zi dupã descinderile procurorilor anticoruptie, colegii sefului de la rutierã au fost chemati, rând pe rând, la audieri în sediul Directiei Generale Anticoruptie Vaslui. Anchetatorii au cãutat dovezi noi împotriva comisarului, dar si sã punã cap la cap informatiile pe care deja le aveau în urma interceptãrilor. Audierile au continuat pret de câteva zile si au avut drept rezultat încãtusarea lui Iulian Munteanu. De asemenea, au apãrut informatii conform cãrora procurorii anticoruptie încearcã sã facã legãtura si sã afle cine este procurorul care l-ar fi sprijinit pe Munteanu atunci când unele solutii din dosarele penale erau schimbate chiar de cãtre subcomisar. În fapt, între ceea ce scriau unii politisti în actele întocmite si ceea ce ajungea la Parchet existau neconcordante. Politistul trecea o anumitã solutie în dosar, acesta ajungea la seful sãu, care schimba anumite documente din dosar si, cu sprijinul unui procuror, cei vizati scãpau de acuzatii. Astfel, DNA-ul a venit la Vaslui în încercarea de a depista cine este procurorul care si-a oferit sprijinul. Vizat, în acelasi dosar, este si Mihai Axente, politist în cadrul Inspectoratului General de Politie. A fost luat în vizorul anchetatorilor pentru cã, în momentul în care acesta a venit la Vaslui în control, ar fi închis ochii tocmai pe aceastã spetã. Din acel moment, s-au aflat de legãturile lui Axente cu Iulian Munteanu. Asta pentru cã ofiterul din cadrul IGPR era monitorizat de cãtre DNA. Astfel, în dimineata în care procurorii anticoruptie au intrat în sediul IPJ Vaslui, colegi ai acestora fãceau perchezitii la biroul comisarului-sef Axente, dar si la locuinta acestuia din Ilfov.

Acuzatiile aduse lui Munteanu – de la fals în înscrisuri, la luare de mitã

PENAL…La Inspectoratul Judetean de Politie Vaslui, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie si-au fãcut treaba foarte bine si au reusit sã adune dovezi pentru zece capete de acuzare pe numele subcomisarului suspendat Iulian Munteanu. Astfel, acesta a fost trimis în arest preventiv pentru 30 de zile, dupã ce a fost acuzat de instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, luare de mitã, abuz în serviciu, fals intelectual, santaj, trafic de influentã, fals material în înscrisuri oficiale si luare de mitã. Judecãtorul de drepturi si libertãti de la Tribunalul Vaslui a constatat cã este competent sã se pronunte asupra propunerii de arestare preventivã. Astfel, în urma sedintei de judecatã, Munteanu a ajuns în spatele gratiilor, alãturi de comisarul-sef Mihai Axente, acuzat de luare de mitã. De fapt, acesta a primit un pat din lemn de frasin din partea sefului de la Rutiera municipiului, ca sã închidã ochii legat de neregulile pe care acesta le-a constatat în urma controlului fãcut la IPJ. Coroborat cu celelalte dovezi puse la dispozitia judecãtorului de cãtre procurori, judecãtorul a tinut cont de „periculozitatea crescutã a faptelor retinute în sarcina lor, amplificatã de carcaterul repetat al acestora, remarcat mai ales în cazul inculpatului M.I. (Munteanu Iulian – n.r.), de natura valorilor sociale afectate ca urmare a acestui ilicit”, se aratã în încheiera de sedinã care a dus la arestarea preventivã. Acelasi document vorbeste despre faptul cã „infractiunile care fac obiectul cauzei, prin natura lor si prin gradul de pericol social pe care îl implicã, creeazã un pericol concret pentru ordinea publicã, având în vedere gravitatea acestui fenomen infractional si limitele ridicate de pedeapsã stabilite de lege. Modul de sãvârsire a faptelor, precum si repetabilitatea acestora contureazã o vãditã stare de pericol si justificã privarea de libertate. Arestarea inculpatilor rãspunde cerintelor de actualitate, oportunitate si proportionalitate a arestãrii preventive si absenta unui rãspuns ferm al autoritãtilor judiciare, lãsarea în libertate a inculpatilor acuzati de fapte de asemenea gravitate poate crea, în rândul cetãtenilor, un sentiment de neîncredere în organele statului si temerea cã valorile sociale nu pot fi protejate în mod eficient în situatia unor fapte de acelasi gen”, se mai aratã în document. Toate acestea au stat la baza motivãrii arestãrii politistilor Iulian Munteanu si Mihai Axente si respingerea cererii formulate de apãrãtori de luare a mãsurii controlului judiciar.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.