spot_img
spot_img
22.2 C
Vaslui
18-iul.-2025

Amenintat cu pistolul de politistii de la Rutierã, Guralivu si Roman

- Advertisement -

ABUZ…Pentru cã nu a înteles intentia politistilor aflati într-o masinã a politiei, cu girofarurile pornite, un bãrbat din MuntenIi de Sus s-a trezit amenintat cu pistolul si agresat în propria curte. Vasile Rãchitã povesteste cã totul s-a întâmplat în urmã cu aproximativ un an de zile, iar cei care l-au amenintat au fost politistii Constantin Guralivu si Andrei Roman. Cazul a ajuns si în fata instantei, care a dat câstig de cauzã celui amenintat de oamenii legii, dar, curios, la apel, Tribunalul Vaslui dã o sentintã discutabilã: „Admite apelul declarat de IPJ Vaslui. Rejudecând cauza, respinge plângerea formulatã de petentul Vasile Rãchitã”. Plus cã, spune Vasile Rãchitã, instanta a refuzat sã audieze martorii propusi de acesta, persoane care au vãzut întreaga scenã si care ar fi putut face luminã în acest caz.

Dupã ce Directia Nationalã Anticoruptie a „lovit” puternic în Politia Rutierã vasluianã, noi cazuri de abuzuri ale agentilor care acum au ajuns în boxa acuzatilor ies la ivealã. Un astfel de caz este povestit de cãtre Vasile Rãchitã, un bãrbat din comuna Muntenii de Sus, care s-a trezit amenintat cu pistolul si agresat în propria curte de politistii Constantin Guralivu si Andrei Roman. Bãrbatul povesteste cã totul s-a întâmplat în luna iulie a anului trecut si, de atunci, are parte de tot felul de nedreptãti din partea oamenilor legii. „Veneam spre casã si, undeva la aproximativ 350 de metri de locuintã, am vãzut masina de politie. Am trecut pe lângã ea si mi-am continuat drumul. Am si oprit, pentru douã minute, si am stat de vorbã cu câtiva vecini. La un moment dat, din urma mea, am vãzut venind masina politiei, cu girofarurile aprinse. Am accelerat putin si am fãcut stânga, sã-i dau prioritate. Nici prin cap nu mi-a trecut cã, de fapt, eu eram cel vizat si cã mã urmãreau. Oprisem masina în fata casei mele si, când m-am dat jos, am fost amenintat cu pistolul, pus jos si încãtusat de cãtre Guralivu si Roman. Mi-au cerut actele si am refuzat sã le prezint. Atunci au chemat în ajutor pe Iulian Munteanu. Acesta a venit si a întrebat dacã am bãut sau dacã masina este în regulã. Nu bãusem si nici nu aveam probleme cu actele masinii, dar asta nu a contat. Am ajuns în fata instantei de judecatã cu cei doi”, povesteste Vasile Rãchitã. Dupã ce s-a judecat cu politia vasluianã, Rãchitã a avut câstig de cauzã. Judecãtoria Vaslui a dat câstig de cauzã acestuia si a decis urmãtoarele: „admite în parte plângerea contraventionalã formulatã de cãtre petentul Vasile Rãchitã în contradictoriu cu intimata Inspectoratul de Politie Judetean Vaslui. Înlocuieste sanctiunea amenzii contraventionale în cuantum de 525 de lei aplicatã pentru contraventie cu avertismentul si ia act de faptul cã nu s-au solicitat cheltuieli de judecatã”. Numai cã decizia nu a fost una definitivã si a putut fi atacatã, cu apel, la Tribunalul Vaslui. Chiar dacã, de la magistratii Tribunalului, apãrãtorul lui Rãchitã se astepta ca solutia sã fie în favoarea clientului sãu, treburile au stat cu totul altfel. Tribunalul a decis sã respingã plângerea formulatã si sã dea câstig de cauzã politistilor. „Am avut martori care nu au fost luati în seamã de cãtre judecãtori si nu au fost audiati. Am crezut cã totul va fi bine, dar nu a fost asa. Mai mult, nimeni nu m-a înstiintat despre cele întâmplate si m-am trezit acum cu permisul suspendat pe 60 de zile, în loc de 30, pe motiv cã nu am adus documentul la timp. Am încercat sã discut cu politistii si sã lãmuresc problema, dar nu am avut cu cine. Mi-au spus doar sã mã duc acasã si sã mã odihnesc”, povesteste Vasile Rãchitã.

Ce spun cercetãrile Parchetului despre acest caz

Parchetul de pe lângã Judecãtoria Vaslui a considerat cã cei doi politisti nu se fac vinovati de purtare abuzivã, chiar dacã au amenintat cu armele din dotare si au dispus clasarea cauzei având ca obiect faptele sãvârsite de cãtre politistii Constantin Guralivu si Andrei Roman. „La data de 17.07.2015, agentii de politie C-tin Guralivu si Andrei Roman exercitau o actiune de control trafic auto pe raza localitãtii Muntenii de Sus. În timp ce stationau pe DJ 244K, în jurul orei 18.50, cei doi agenti au observat cã, pe sectorul de drum mai sus mentionat se deplasa o autoutilitarã al cãrei cunducãtor, observând prezenta în zonã a echipajului de politie, a accelerat. În consecintã, cei doi agenti de politie au procedat la urmãrirea autoutilitarei respective si, pentru a determina oprirea acesteia, au pus în functiune semnalele acustice si luminoase. În pofida acestui fapt, conducãtorul autoutilitarei si-a continuat deplasarea pânã în fata locuintei sale unde, dupã ce a oprit masina, a coborât si s-a îndreptat cãtre poartã cu intenta de a pãrãsi zona. Sesizându-i intentia, agentul Constantin Guralivu a coborât din autoturismul de serviciu somându-l pe sofer sã stea pe loc, solicitare ignoratã de acesta. Agentul de politie s-a îndreptat cãtre perosna vãtãmatã (Vasile Rãchitã – n.r.) pe care, pentru a o împiedica sã intre în curte, a prins-o în brate, dupã care, sprijint si de colegul sãu, a condus-o la autoturismul de serviciu unde, dupã ce i-a fost stabilitã identitatea, a testat-o cu aparatul alcooltest, operatiune ce a relevat o concentratie de 0,04 mg/l alcool pur în aerul expirat”, se aratã în Ordonanta parchetului. De asemenea, acelasi document relevã faptul cã cei doi politisti au negat faptul cã l-ar fi amenintat pe bãrbat cã-l omoarã cu arma din dotare si cã nu au exercitat niciun fel de acte de violentã împotriva acestuia. La audieri, Rãchitã a sustinut cã a fost agresat fizic si cã, de fapt, a coborât benevol din masina sa si a intrat în curte. De acolo a fost luat pe sus de cei doi politisti. „În raport cu dinamica de consumare a evenimentelor asa cum au fost acestea expuse, apreciem cã atitudinea persoanei vãtãmate de a nu opri la solicitarea celor doi agenti de politie realizatã cu folosirea semnalelor acustice si luminoase ale autoturismului de serviciu i-a îndreptãtit pe acestia sã considere cã persoana vãtãmatã a sãvârsit vreo faptã ilegalã”, se mai aratã în acelasi document. Ceea ce nu se spune este cã politistii puteau folosi porta-vocea din dotarea sistemului acustic al masinii. Altfel, ca fiecare participant la trafic, atunci când, în spatele tãu observi masina politiei cu girofarele pornite, ai tendinta sã te dai din drumul acesteia si sã-i faci loc, mai ales dacã te simti nevinovat, chiar dacã asta înseamnã sã accelerezi putin pentru a elibera banda.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.