spot_img
spot_imgspot_img
27.5 C
Vaslui
03-iun.-2024

Colonelul Olaru, misiune îndeplinitã! (foto)

- Advertisement -

La ISU s-a predat stafeta

CEREMONIE… Colonelul Neculai Olaru a intrat în rezervã. Acesta a predat ieri, în cadrul unui ceremonial militar, Drapelul de luptã al Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã Vaslui. Pentru urmãtoarele sase luni, comanda Inspectoratului va fi asiguratã de cãtre colonelul Gheorghe Blagoci, iar în locul acestuia, de la Bârlad, va fi adus colonelul Cristian Lãcãtusu, cel care va avea functia de sef de Stat Major. Pentru întreaga activitate depusã de-a lungul celor 33 ani, colonelul în rezervã Olaru a primit mai multe distinctii din Primãriei Vaslui, inspectoratelor de Jandarmerie si Politiei Vaslui, Centrul Militar, precum si Departamentul de Informatie si Protectie Internã. Un cadou inedit, însã, l-a primit din partea prefectului Daniel Olteanu: o pãlãrie si un baston, ca semn al iesirii la pensie.

Fostul sef ISU a rememorat, ieri, începuturile sale în cariera de militar. „Pe 21 decembrie 2001, pe o iarnã foarte grea, luam în primire comanda si drapelul de luptã al grupului de popieri de la domnul colonel în rezervã Striplea Ghoerghe. Îi multumesc pentru cã am putut sã îmi ghidez si sã conduc activitatea acestei institutii. Dupã o carierã de 33 de ani ca militar, din care un an si sapte luni ca militar în termen, trei ani în Scoala de Ofiteri si 29 de ani ca ofiter, a sosit momentul predãrii stafetei si trecerii în rezervã. În cei 29 de ani de ofiter, am ocupat numai functii de conducere, printre care loctiitor campanie si comandant pluton, comandant de companie, sef al Inspectiei de Prevenire, sef de stat major, comandant al grupului de pompieri si inspector sef al ISU. Doresc sã vã multumesc tuturor pentru modul în care ati colaborat, cooperat si sprijinit unitatea noastrã, dar si pe mine personal”

„Am fost trup si suflet pentru viata de pompier”

„Aceastã perioadã de 29 de ani de ofiter si cei 15 ani de comandant de unitate a fost o perioadã grea dar frumoasã. Trec în rezervã cu sentimentul datoriei fãcute. Am fost dedicat si devotat acestei profesii. Am fost trup si suflet pentru unitate si pentru viata de pompier. Dacã ar fi sã plec din nou în viatã si sã mai aleg o meserie, tot pe cea de pompier as alege-o. Este ceva deosebit sã stii cã poti fi de ajutor semenilor, cã poti sã le salvezi viata, bunurile si mediul. Dacã ar fi sã trec în revistã principalele momente din viata unitãtii din ultimii 15 ani, as aminti aici anul 2004, când ne-am unificat cu Inspectoratul de Protectie Civilã si când misiunile unitãtii s-au diversificat; anii 2006-2007, când a avut loc profesionalizarea unitãtii; anul 2009, când a avut loc înfiintare SMURD Vaslui; anul 2010, când la controlul de fondul al Inspectoratului General, am obtinut unul dintre cele mai bune rezultate la nivel national; anul 2011, când a avut loc reorganizarea uitãtii; anul 2013, când s-au înfiintat trei puncte de lucru la nivelul judetului si multe alte momente care au dat sens si curs vietii unitãtii. Pe timpul carierei militare, am condus sute de misiuni si am coordonat si monitorizat mii de interventii în urma cãrora sunt multumit cã nu am avut personal rãnit grav sau decedat pe timpul acestora. Multumesc în mod deosebit tuturor colegilor cu care am lucrat de-a lungul timpului”, a mai adãugat colonelul în rezervã Nicolae Olaru.

„Nicule drag, sã-ti faci timp sã te bucuri de cei apropiati tie”

Cuvinte frumoase pentru colonelul în rezervã Neculai Olaru au avut toate oficialitãtile prezente la ceremonial, însã dintre toate acestea cel al generalului Burlui s-au evidentiat cel mai bine. „Când îsi încheie opera, scriitorul multumit, punând tocul jos pe masa de lucru. La terminarea cursei, alergãtorul, cu sudoare si broboane pe frunte, îsi pune ghetele în cui. La final de carierã, ostasul, fãrã a depune armele, se lasã totusi la vatrã. Unii, care vãd doar partea goalã a paharului, ar putea spune cã la finalul drumul, când pleci dintr-un loc în care ti-ai petrecut o mare parte din viatã, este un moment de tristete. Cel ce vede partea plinã a paharului, însã, considerã acest moment ca pe unul de satisfactie, de împlinire, de fericire. Si este perfect adevãrat. Domnule comandant, stimabile coleg, Nicule drag, te rog sã-ti faci timp de acum înainte sã te bucuri de cei apropiati tie, pe care i-ai privat de timp, de afectiune, în detrimentul serviciului. Sã te bucuri de soare, fãrã a spune cã e caniculã, de adierele aerului rece ce îti brãzdeazã obrazul, fãrã a te gândi la viteza vântului, iar stropii de ploaie sã îi vezi ca pe o binefecare, si nu ca pe o amenintare. De acum, sirenele autospecialelor ce fluturã din girofauri si pleacã la interventie, sã le asculti cu entuziasmul copilului, care admirã curajosii pompieri ce merg râzând sã lupte cu focul. Îti doresc o pensie lungã si linistitã, stiind cã inima îti va rãmâne vesnic solidarã pompierilor, care te-au format si realizat în viatã si pe care i-ai iubit, asa cum face un adevãrat pompier la final de carierã si cu datoria împlinitã”, a spus generalul Burlui, primul comandant de plutoni pe care colonelul în rezervã Olaru l-a avut în scoala militarã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.