spot_img
spot_imgspot_img
19.3 C
Vaslui
29-mai-2024

Eroare judiciara, confirmata dupa 20 de ani

- Advertisement -

Un bacauan a dat in judecata statul român de la care cere despagubiri pentru o eroare judiciara. El a fost condamnat pe nedrept si a stat in arest din iunie 1991 pâna in februarie 1993. Dupa 20 de ani de procese, s-a constatat ca nu el este vinovat. De circa doi ani, barbatul asteapta sa i se repare acest prejudiciu. Dosarul se judeca la Tribunalul Bacau.

Gheorghe H. (65 ani) cere instantei obligarea statului, prin Ministerul de Finante, la plata sumei de 2 milioane euro, drept daune morale si materiale, acuzând ca a fost condamnat abuziv la o pedeapsa cu inchisoarea de 3 ani si 4 luni, pentru tâlharie si instigare la marturie mincinoasa – procese penale care au durat nu mai putin de 20 de ani!

Gheorghe H. sustine ca s-a comis o eroare judiciara prin condamnarea sa, in 1992, de catre Judecatoria Bacau, la 2 ani inchisoare, plus un spor de 6 luni.

Pedeapsa a crescut cu 10 luni dupa revocarea gratierii obtinute intr-un alt dosar de ultraj, din 1990, rezultând astfel 3 ani si 4 luni inchisoare.

In urmatorii ani, s-au judecat mai multe cai de atac, unele fiind respinse, iar altele cu decizii prin care s-a redus din pedeapsa.

De-abia in 2012, Judecatoria Bacau si-a anulat sentinta din 1992. S-a dispus schimbarea incadrarii juridice a faptelor din tâlharie in lovire si furt calificat, a incetat procesul penal pentru infractiunea de lovire, intrucât fapta s-a prescris, iar Gheorghe H. a fost achitat pentru furt calificat si instigare la marturie mincinoasa.

sursa: http://www.desteptarea.ro/eroare-judiciara-confirmata-dupa-20-de-ani/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.