spot_img
spot_img
26.9 C
Vaslui
23-iul.-2025

Vasluienii Alexandru Costin si Bogdan Rîpã, printre primii milionari în IT

- Advertisement -

DE SUCCES… Sunt din Vaslui, sunt inteligenti si fac performantã în domeniul It-ului. Alexandru Costin si Bogdan Rîpã ne mai demonstreazã o datã cât de departe putem ajunge dacã ne urmãm pasiunile. În anul 2000, pe vremea când cei doi erau încã studenti, au fondat compania de software InterAKT. Sase ani mai târziu, au bãtut palma cu gigantul american Adobe pe o sumã de aproximativ 20 milioane de dolari. Zilele trecute, Alexandru Costin va pleca la sediul central din SUA al companiei Adobe, pe pozitia de senior director pentru servicii online. Urmeazã sã se mute acolo cu tot cu familie si copii.

Alexandru Costin a terminat studiile liceale la Colegiul Economic “Anghel Ruginã”, iar Bogdan Rîpã, la Liceul “Stefan Procopiu”. Apoi, amândoi au urmat cursurile Universitãtii Politehnice din Bucuresti. Însã pasiunea pentru informaticã a celor doi a început pe vremea când erau elevi în Vaslui, mai precis la Cercul de Informaticã de la Casa Pionierilor. “Am fost un elev destul de bun. Mergeam la olimpiade, la Cercul de Informaticã. Am intrat primul la liceu, l-am absolvit al doilea. Am fost seful clasei, redactorul revistei scolii. Asta se întâmpla la Vaslui”, declara Alexandru Costin, în urmã cu zece ani, pentru platforma cariereonline. ro.

“M-a strãduit tot timpul sã o impresionez pe mama”

În acelasi interviu, acesta a vorbit despre mentorul sãu în viatã si primii oameni care l-au ajutat sã creascã în domniul informaticii: “Mama mea, care e profesoarã si posesoarea unui spirit critic dezvoltat, mi-a fost ca un mentor. Ea este cea care mi-a fixat tinte înalte, iar eu, la rândul meu, m-am strãduit tot timpul sã o impresionez. Cred cã acest lucru a contribuit destul de mult la dezvoltarea mea. În liceu, a fost si profesorul de informaticã, domnul Bazon, care avea un stil interesant de predare si care m-a ajutat sã cresc. Sotia mea a avut si ea un rol importat în maturizarea mea, ajutându-mã sã vãd lucrurile importante pe care trebuie sã mã concentrez”. Întrebat dacã l-a remarcat vreo cineva, acesta a spus cã “nu neapãrat. La vremea aceea, totul se baza pe procesul de motivare negativã (în englezã – negative reinforcement), un model educational pe care românii îl practicã destul de des sau, cel putin, generatia veche. Motivarea pozitivã (pozitive reinforcement) nu prea era cunoscutã. Asa se face cã eu reactionez si acum foarte bine la stres si la negative reinforcement. Desi sunt antrenat si în ultimii doi ani am învãtat multe despre motivarea pozitivã – încã de pe vremea InterAKT – pãrerea mea este cã, în România, motivarea negativã este la putere”.

“Nu spun cã ne-ar fi spionat cineva pe noi”

În timp, pasiunea celor doi a crescut, la fel ca si performantele. Au fondat InterAKT, iar apoi au vândut actiunile companiei Adobe. “Înainte de achizitie am fost la sediul central de la San Jose, unde au o camerã la etajul 18, chiar lângã biroul CEO-ului, o camerã învelitã în fier, care nu permite nicio modalitate de spionaj. Nu spun cã ne-ar fi spionat cineva pe noi, dar e o necesitate a corporatiei. Acolo, eu si Bogdan le-am prezentat lui Shantanu Narayen, actualul CEO si CEO-ului de atunci, Bruce Chizen, unul dintre produsele noastre. Shantanu a zis ceva de genul: “A, eu nu cred cã asta chiar e fãcutã asa!”. Si a început sã se uite pe cod sã vadã cum a fost fãcut. Chiar a fost un moment memorabil. Rãmãsese atât de impresionat de ceea ce reusisem sã facem si l-am stârnit într-atât, încât a fost curios sã vadã cum am reusit”, a povestit acesta pentru cariereonline.ro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.