spot_img
spot_imgspot_img
15.4 C
Vaslui
19-mai-2024

Fostul presedinte al FSN Vaslui, avocatul Marian Enache, a fost „uns” presedinte al Curtii Constitutionale

- Advertisement -

SARCINÃ… Cei trei noi judecãtori ai Curtii Constitutionale – Livia Stanciu, Attila Varga si Marian Enache – au depus jurãmântul de învestiturã în fata presedintelui Klaus Iohannis. Vasluianul Marian Enache, ajuns judecãtor al Curtii Constitutionale, a uitat sã semneze jurãmântul, dar s-a întors pentru a se achita de acestã obligatie. Numit în conducerea centralã a FSN, la Revolutie, avocatul vasluian s-a lansat în politica mare, în 1992. În urmãtorii ani de dupã Revolutie, Marian Enache a plecat din Vaslui la Bucuresti, unde a ajuns consilier al fostului presedinte Ion Iliescu, dar si fost ambasador al României în Republica Moldova.

Livia Stanciu, fosta presedintã a Înaltei Curti de Casatie si Justitie, a fost numitã pe 9 iunie, prin decret prezidential, de cãtre Klaus Iohannis, judecãtor la Curtea Constitutionalã pentru un mandat complet de nouã ani. Attila Varga, fost deputat UDMR, a fost numit judecãtor CCR pentru urmãtorii nouã ani de cãtre Camera Deputatilor, la propunerea UDMR si cu votul PSD. Cel de-al treilea judecãtor care vine la Curtea Constitutionalã este fostul deputat UNPR, vasluianul Marian Enache, numit din partea Senatului, cu voturile PSD si UDMR. Numirea lui Enache a fost contestatã la CCR de senatorii liberali pe motiv cã nu a fost sustinut la vedere de niciun grup parlamentar, dar Curtea a respins sesizarea acestora pe 29 iunie. Curtea Constitutionalã a României este condusã, cu titlu de presedinte interimar, de cãtre Valer Dorneanu, ales în aceastã functie dupã expirarea mandatului de presedinte al lui Augustin Zegrean, în luna iunie.

Marian Enache, fost deputat FSN, PDSR si PSD, numit de Camera Deputatilor pe 8 iunie 2016. Presedintele Klaus Iohannis le-a transmis miercuri celor trei noi judecãtori ai Curtii Constitutionale sã contribuie la ‘”conturarea CCR ca un pol de stabilitate în arhitectura constitutionalã a statului” printr-o activitate cu standarde cât mai înalte de profesionalism si independentã. „Vã îndemn sã aveti permanent ca reper standarde cât mai înalte de profesionalism si independentã. Am toatã convingerea cã veti onora cu demnitate magistratura care vã este încredintatã”, a fost mesajul sefului statului. Avocatul vasluian Marian Enache, care în decembrie 1989 era recunoscut drept seful revolutionarilor din judet, primul presedinte al Comitetului Frontului Salvãrii Nationale (CFSN) Vaslui, a fost numit la Curtea Constitutionalã ca judecãtor, începând cu 12 iulie. Senatul a decis, pe 7 iunie, numirea deputatului Marian Enache în functia de judecãtor la Curtea Constitutionalã, cu 80 de voturi „pentru” si 37 „împotrivã”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.