spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
19-mai-2024

Toti ochii din PSD, atintiti spre Buzatu: pe cine va trimite liderul rosu în Parlamentul României?

- Advertisement -

CALCULE POLITICE… Desi nu se vede cu ochiul liber, PSD Vaslui, partidul care are în „slujba” sa 70% dintre primarii din judet, plus sute de consilieri locali, judeteni si viceprimari, este într-o stare de agitatie maximã. Conform unor surse, primarii social-democrati din judet ar fi fost informati, dupã sedinta Comitetului Executiv National, de la Târgoviste, de la începutul lunii iulie, sã punã în alertã toate organizatiile locale, plus o mobilizare generalã, pentru a aduce cât mai multe voturi pentru partid. Pesedistii stiu cã, în cazul unui rezultat foarte bun la alegerile parlamentare, ar putea forma viitorul Guvern, de aceea îsi vor „biciui” membrii de partid, pentru a scoate un numãr cât mai mare de parlamentari în fiecare judet. În judetul Vaslui, rosu în întregime, cu 20 de „pete galbene”, adicã zonele cu primari PNL, calculele celor din organizatia condusã de Dumitru Buzatu ar fi obtinerea unui numãr de cinci deputati si doi senatori, desi este foarte posibil ca aceastã previziune sã fie depãsitã de rezultatele votului din noiembrie. Se vorbeste de schimbarea unor senatori si trecerea lor pe listele de la Camera Deputatilor, în timp ce unii parlamentari, nu prea iubiti, dar tinuti cu forta la Vaslui de cãtre conducerea centralã – vezi cazul deputatei Ana Birchall, o apropiatã a lui Ponta, dar „predatã” lui Dragnea, odatã cu schimbarea de la centru – ar dori sã prindã în continuare pozitii eligibile pe listele pentru Parlament.

Dupã opt ani, alegãtorii vasluieni vor merge iar la vot si vor vota liste de partid. Pentru PSD Vaslui, care are peste 14.000 de membri de partid, 60 de primari, sute de alesi locali si judeteni, pregãtirea listelor va însemna o luptã pe viatã si moarte între actualii parlamentari, pe de o parte, dar si între parlamentarii PSD în functie si colegii de partid, cei care aspirã la un post de parlamentar. Se vorbeste de trecerea unor senatori la Camera Deputatilor, însã nu se stie care din cei doi senatori actuali – Gabriela Cretu sau Doina Silistru – va schimba camera parlamentarã actualã. Se spune, în interiorul organizatiei judetene, cã sotia presedintelui PSD Vaslui, senatoarea Gabriela Cretu, ar urma sã rãmânã capul de listã la Senat, în timp ce Doina Silistru ar urma sã fie mutatã pe un loc eligibil la Camera Deputatilor. La fel cum se spune si cã Doina Silistru si Gabriela Cretu vor merge, în tandem, în primele douã pozitii, considerate eligibile, la Senat. Nu mai este un secret faptul cã, pentru Senat, se luptã si trezorierul organizatiei judetene, Ramona Mocanu, directorul Muzeului Judetean „Stefan cel Mare”, o apropiatã a presedintelui PSD Vaslui.

Cinci pozitii eligibile, la Camera Deputatilor, pentru PSD Vaslui, poate chiar sase, cu putinã sansã. Cine câstigã?

Lupta cu adevãrat durã se va duce la Camera Deputatilor. În acest moment, PSD are sase deputati (dacã îl luãm în calcul si pe Toader Dima, însã acesta a iesit primar la Berezeni, deci iese din calcul la viitoarele alegeri). Dumitru Buzatu, presedintele PSD Vaslui, a spus, sãptãmâna trecutã, cã îi sustine pe toti parlamentarii judetului, pentru un nou mandat. Este greu de crezut cã Victor Cristea, la cei aproape 70 de ani, va mai fi pus pe o pozitie eligibilã la Camera Deputatilor. În ultimii patru ani, Cristea, ca parlamentar al municipiului Vaslui, s-a remarcat printr-o mutenie aproape generalã, refuzând orice colaborare cu autoritãtile locale. Mai rãmân patru posturi eligibile, locuri pe care s-ar putea situa actualii parlamentari: Dan Bordeianu, Irinel Stativã, „primarul” Adrian Solomon, Ana Birchall (desi, de fatadã, multi colegi se gudurã pe lângã deputatã, atunci când o întâlnesc, se pare cã aceasta nu este foarte iubitã în partid!). A cincea pozitie ar putea fi un senator actual, mutat pe listã la deputati, sau o persoanã cu influentã în PSD, din zona Husului. Sunt sanse, având în vedere numãrul mare de primari social-democrati, sã ajungã la Bucuresti chiar sase deputati din judetul Vaslui, situatie în care PNL ar rãmâne cu un singur deputat. Judetul Vaslui va avea, din noiembrie, zece parlamentari, fatã de 13, în prezent. În prezent, judetul Vaslui este reprezentat în Parlament de 9 deputati si 4 senatori. Dupã alegerile din noiembrie, vor mai rãmâne 7 deputati si 3 senatori, în contul judetului Vaslui. Si un amãnunt interesant: în noiembrie 2015, în urma discutiilor cu conducerea PSD de la Vaslui, parlamentarii social-democrati, cei 6 deputati si 2 senatori, au refuzat sã dea un vot de încredere guvernului condus de Dacian Ciolos. „Guvernul Ciolos este o marionetã, iar parlamentarii nostri nu voteazã guverne marionetã”, a spus Buzatu, arãtând cã parlamentarii pesedisti ascultã de el.

Vor fi, din noiembrie, cu 100 de parlamentari mai putini, adicã la nivelul anului 2012

În 2012, alegerile uninominale au mãrit Parlamentul cu peste 100 de alesi. De la 471 de parlamentari si deputati, cîti existau în acel moment, s-a ajuns la 588, astfel cã în sãlile de plen s-au adus noi bãnci si scaune, astfel încât sã poatã încãpea toti alesii. În 2013, partidele au fost de acord cu revenirea la votul pe liste, însã asta înseamnã cã viitorii candidati vor fi decisi exclusiv de conducerile partidelor. Calculele politicienilor aratã cã, dupã noiembrie, vom avea 466 de parlamentari.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.