spot_img
spot_img
21.3 C
Vaslui
15-iul.-2025

Profesor de 1, la Definitivat!

- Advertisement -

REZULTATE…Profesorii care au participat anul acesta la examenul de Definitivat au reusit sã obtinã rezultate destul de bune. Comparativ cu anul trecut, procentul de promovare a crescut cu aproximativ 20%. Astfel, peste 62% dintre cadrele didactice, care au sustinut proba scrisã pe 4 august, au avut teze notate cu peste 8 puncte de cãtre corectori, în conditiile în care, în 2015, procentul de promovare a depãsit cu greu 40%. Media este însã sub cea nationalã, 66,25%. Nu au lipsit dascãlii care s-au fãcut de rusine cu rezultatele lor, iar punctajele primite au scos în evidentã slaba pregãtire a acestora, cu toate cã, prezentându-se zilnic în fata elevilor, la catedrã, ar fi trebuit sã stãpâneascã mai bine materia predatã si elementele de pedagogie si psihologie. S-au obtinut sase note sub 5, cel mai slab rezultat – 1,75 – apartinând unui profesor de Educatie Fizicã si Sport. Totusi, trei candidati au primit nota maximã, la disciplinele Matematicã, Turism si servicii si Alimentatie publicã. Remarcãm faptul cã toti candidatii de 10 au intrat de putin timp în sistem, doi având vechime doar 1 an, iar al treilea, 2 ani.

Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, 88 din totalul celor 141 de profesorii din judet, care au sustinut examenul de Definitivat, au promovat, adicã 62,41%. Numãrul total al candidatilor înscrisi la proba scrisã, care a avut loc joi, 4 august, a fost 219, însã multi dintre acestia au ales sã nu se prezinte sau sã se retragã. Astfel, 45 nu s-au prezentat deloc, iar 33 au ales sã se retragã în momentul în care au fost pusi fatã în fatã cu subiectele si au realizat cã nu pot obtine o notã onorabilã, aspect care demonstreazã cã, în continuare, acest concurs rãmâne unul destul de solicitant. Din pãcate, unii dintre candidatii curajosi, care au vrut sã îsi încerce norocul, desi nu au picat pe subiect, s-au fãcut de râs. Sase profesori au luat note sub 5, nouã au luat note cuprinse între 5 si 5,99, 16 au luat note între 6 si 6,99, iar 22 au fost obtinut punctaje între 7 si 7,99. Totusi, multi dascãli au reusit sã facã o figurã frumoasã: 62 au luat note cuprinse între 8 si 8,99 si 23 între 9 si 9,99. Spre deosebire de examenul din 2015, când nici un candidat nu a avut punctaj maxim, anul acesta trei profesori au avut teze perfecte, de 10.

Sase note sub 5

Spre rusinea lor, sase profesori nu au reusit sã obtinã nici mãcar nota 5, cu toate cã unii dintre ei au acumulat deja o vechime de 5 ani în învãtãmânt. Surprinzãtor, la inspectia specialã la clasã cu totii s-au descurcat de minune, fiind notati cu 9 si 10. Cel mai slab rezultat este al unei profesoare de Educatie fizicã si Sport, Luminita-Elena Parteni (Scoala Gimnazialã „Andone Cumpãtescu”, sat Rafaila), care a obtinut 1,75. O notã jenantã a primit si Elena-Maria Sbircea (Scoala Gimnazialã „Teodor Medeleanu”, sat Ciocani) – 3,60, care a sustinut examen la Limba si literatura românã si Matematicã, metoda predãrii acestora, pedagogie scolarã si elemente de psihologie a Educatiei (învãtãmânt primar în limba românã). Ionel Zontea (Liceul Tehnologic „Ghenutã Coman”, Murgeni) si-a încercat norocul la disciplina Zootehnist Veterinar (maistri instructori) si a fost notat cu 3,65. Tot la Educatie fizicã si Sport a sustinut examen scris si Silviu Hanghicel de la Scoala Gimnazialã nr.1, sat Bãcesti, a cãrui tezã a fost de nota 3,85. Chitica Carlescu, candidatã tot la categoria învãtãmânt primar în limba românã, a fost notatã de corector cu 4,40, iar un alt candidat, de la Scoala din Gherghesti, Anisoara Zlatan, profesor de Culturã Civicã, a obtinut 4,80.

Trei note de 10

Spre deosebire de anul trecut, când nu s-a obtinut nici o notã de 10, trei candidati au reusit sã primeascã punctaj maxim. Este vorba despre Andurnafia Stan (Liceul Tehnologic „Petru Rares”, Bârlad) – Alimentatie publicã (maistri instructori), Daniela Mihaela Mardare (Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga” Negresti) – profesor de Matematicã, Andreea Rogojinã (Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza” Bârlad) – Turism si servicii. De asemenea, mai multi candidati s-au apropiat destul de mult de punctajul maxim: la Psihopedagogie specialã, de la Centrul Scolar de Educatie Incluzivã „Constantin Pufan” Vaslui, s-au remarcat Carla-Mirela Andrei (9,85) si Angelica Dodoi (9,75). De asemenea, s-au obtinut douã note de 9,70: Ana Postolache (Scoala Gimnazialã „Adrian Porumboiu”, Muntenii de Jos), la disciplina Istorie, si Nicoleta Steluta Bahnareanu (Scoala Gimnazialã „Mihail Sadoveanu”, Husi), la Arte vizuale (Educatie plasticã / Educatie vizualã).

Daniela-Mihaela a reconfirmat

În urmã cu câteva sãptãmâni, ziarul Vremea Nouã v-a adus-o în prim-plan pe Daniela Mihaela Mardare, prof. de Matematicã. Atunci, cadrele didactice de la Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga” din Negresti ne-au sesizat faptul cã se mândresc cu Daniela Mihaela, fostã elevã devenitã între timp colega lor, care obtinuse la titularizare, la Matematicã, din cei 16 candidati, cea mai mare notã din judetul Vaslui – 9,25. În urma probei scrise de la Definitivat, a fost notatã cu 10, fiind unul din cei trei candidati cu punctaj maxim. „A fost o elevã foarte bunã. A învãtat la Liceul din Negresti, în clasa doamnei diriginte Iuliana Cotaie, care i-a fost si prof. de matematicã. Apoi a absolvit Facultatea de Matematicã din cadrul Universitãtii <<Alexandru Ioan Cuza>> din Iasi si a fãcut un masterat în Italia. A lucrat un an ca suplinitor la Liceul <<Nicolae Iorga>> si a muncit foarte mult, s-a dedicat cu desãvârsire profesiei, motiv pentru care a fost îndrãgitã de elevi si colegi. Cred cã este exemplul cel mai elocvent cã si la Negresti se învatã, cã sunt profesori foarte bine pregãtiti, iar elevii care îsi dau interesul pot avea rezultate remarcabile”, a declarat Dumitru Daniel Ardeleanu, în calitate de coleg si prieten de familie, imediat dupã titularizare.

Contestatiile se vor depune timp de douã zile

Nemultumitii pot depunde contestatii. Iatã calendarul:

11-12 august 2016 – Înregistrarea contestatiilor si transmiterea acestora la centrele de evaluare/contestatii (Liceul Teoretic „Emil Racovitã” Vaslui)

12-17 august 2016 – Solutionarea contestatiilor

18 august 2016 – Afisarea rezultatelor finale

19-30 august 2016 – Transmiterea la Ministerul Educatiei si Cercetãrii Stiintifice a tabelelor nominale cu candidatii admisi si validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educatiei si cercetãrii stiintifice.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.