spot_img
spot_imgspot_img
25.9 C
Vaslui
02-iun.-2024

Scrisoarea pierdutã a unui primar liberal, nemultumit de un director de scoalã pesedist (facsimil)

- Advertisement -

SCANDALOS… Situatie scandaloasã în învãtãmântul vasluian. Pânã pe 2 septembrie, primarii PNL din toatã tara au primit indicatii de la Secretariatul General al partidului sã anunte “cazuri în care membrii PSD – candidati de primar în iunie 2016, presedinti de organizatii sau alti membri importanti – sunt sau au fost numiti directori de scoli”. La Vaslui, toti primarii liberali sau presedintii de organizatii locale PNL au transmis, ieri, situatiile în care directorii de scoli sunt de la PSD, cu carnete de partid. La Delesti, de exemplu, primarul Gheorghe Ilies a transmis la conducerea centralã, ieri, o adresã în care anuntã faptul cã “la nivelul comunei Delesti, judetul Vaslui, numitul Dragomir Marius, membru PSD, a candidat la alegerile locale din 5 iunie 2016 pentru functia de primar si consilier local, fiind ales consilier local din partea PSD. În prezent, acesta îndeplineste functia de director numit la Scoala gimnazialã nr. 1 Delesti, judetul Vaslui”. Este doar unul dintre cazurile care au ajuns la cunostinta presedintelui PSD, Dumitru Buzatu, cel care acuzã faptul cã liberalii pregãtesc epurãri politice masive ale directorilor de scoli care au carnete de membru social-democrat, în tot judetul Vaslui.

Mihai Fifor, presedintele Consiliului National al PSD, anunta, în urmã cu câteva zile, cã ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, face schimbãri la comanda copresedintelui PNL, Alina Ghorghiu, dupã ce ministrul a anuntat mãsuri de depolitizare în domeniu si a spus chiar cã va trimite Corpul de Control sã facã unele verificãri. “Curios cum, la comanda subliminalã a Alinei Gorghiu, tehnocratul Mircea Dumitru face cu atâta promptitudine, schimbãrile din Educatie! Indicatiile “pur întâmplãtoare” ale copresedintei PNL, Alina Gorghiu, cea care afirmã, într-o postare pe Facebook, cã politizarea managementului scolilor e un “virus” de care România trebuie sã scape cât mai curând. Adicã, nu e nimic în neregulã cã ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, sã primeascã o serie de comenzi politice în problema numirilor pentru conducerea unitãtilor de învãtãmânt?”, sustinea Mihai Fifor, potrivit unui comunicat de presã. Acesta atrãgea atentia asupra faptului cã directorii de scoli din judetul Arad, care sunt simpatizati PSD, au fost schimbati din functie “pe criterii pur preferentiale”. “Este toxic pentru învãtãmântul românesc, în ceea ce priveste mandatul guvernului tehnocrat, tocmai faptul cã rãspunde la comenzi politice. Politizarea managementului scolilor este într-adevãr un virus, dacã nu se tine cont de performante, ci doar de culoarea politicã a decidentilor”, mai spunea el. Dupã ce ministrul educatiei a anuntat cã va trimite Corpul de Control în scoli, copresedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat, într-o postare pe Facebook, cã politizarea managementului scolilor e un „virus” de care România trebuie sã scape cât mai curând. “Întreaga sustinere pentru ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, în problema numirilor pentru conducerea unitãtilor de învãtãmânt. Politizarea managementului scolilor e un virus de care trebuie sã scãpãm cât mai curând. Va fi un mare pas înainte dacã fenomenul acesta, toxic pentru învãtãmântul românesc, va fi oprit în mandatul guvernului tehnocrat”, a scris Alina Gorghiu, pe pagina sa de socializare.

Oficial, ministrul a transmis cã vrea depolitizarea. Neoficial, PNL a cerut tuturor organizatiilor demascarea directorilor pesedisti!

Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a transmis inspectorilor scolari generali sã tinã seama exclusiv de competente si de integritate atunci când numesc prin detasare directorii de scoli. “Am primit în ultimele zile mai multe sesizãri referitoare la modul în care, în unele judete, se petrec numirile prin detasare ale directorilor de scoli. Atrag atentia tuturor inspectorilor scolari generali cã numirile directorilor trebuie sã tinã seama exclusiv de competentele si de integritatea persoanelor în cauzã”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook. Ministrul a mai spus cã va demara, în cel mai scurt timp, concursurile pentru directorii de unitãti de învãtãmânt, astfel încât “sã punem capãt practicilor care, an de an, au afectat profund scoala”. Ori, suntem în posesia unui document din partea Secretariatului General PNL, din 24 august a.c., document ajuns la toti primarii si alesii locali PNL din toatã tara, inclusiv la Vaslui, în care se spunea, citãm, “Vã rugãm sã rãspundeti solicitãrii atasate pânã în data de 2 septembrie 2016 cãtre Secretariatul General, la Departamentul Electoral Central, cazuri în care membrii PSD – candidati de primar în iunie 2016, presedinti de organizatii sau alti membri importanti – sunt sau au fost numiti directori de scoli”. O adresã primitã – asa cum apare în documentele ajunse în posesia noastrã – de primarul Bârladului, Dumitru Boros, primarul de la Bogdana, Vasilicã Barbu, primarul comunei Pochidia, Marius Ciocan, primarul comunei Alexandru Vlahutã, Dãnut Cojocaru si alti primari si sefi de organizatii PNL din judet. Cum sã spui depolitizarea învãtãmântului, când este clar cã sunt vânati doar directorii de la PSD?, se întreabã presedintele social-democrat, Dumitru Buzatu. “Întâmplarea face cã mi-au cãzut în mânã douã documente care vorbesc despre epurãrile pe care le practicã actualul Guvern în institutiile publice, la comanda PNL. Sunt de remarcat schimbãrile din sistemul de învãtãmânt si cele din directiile sanitar-veterinare. Scopul acestor schimbãri este de a plasa în functii de conducere oamenii din PNL. Au uitat, se pare, cei de la PNL, cã au fãcut acelasi lucru si în alte mandate, în mandatul 2004-2008 sau în mandatul 2008-2012. Rezultatul acestor practici a fost pierderea alegerilor de cãtre liberali. Asa le doresc si acum”, spune seful PSD Vaslui.

Dumitru Buzatu e revoltat: “Câti bani plãteste statul român pentru a asigura cazarea directorilor detasati?”

DECLARATIE…”Din pãcate, unele miscãri de personal în institutiile bugetare se fac cu majorarea cheltuielilor bugetare, cu foarte multi bani si printr-o dereglare a activitãtii directiilor sanitar-veterinare, dacã e sã ne referim la acest subiect, care afecteazã profund activitatea acestora. Nu se poate explica de ce directorul de la Iasi, de exemplu – nu mai vorbesc de cel de la Vaslui – trebuie sã fie detasat la Caras Severin. Care este explicatia cã nu s-a fãcut în judetele învecinate? Oare, la Caras nu era nicio persoanã competentã pentru postul de director al DSVSA? În acest caz, trebuiau demisi toti directorii din judetele învecinate, pânã la Vaslui. Câti bani plãteste statul român pentru a asigura cazarea, diurnele, naveta directorilor detasati? Aceste lucruri s-au fãcut fãrã niciun fel de retinere si primul-ministru Ciolos va trebui sã rãspundã întrebãrilor pe care i le vor pune parlamentarii” – Dumitru Buzatu, presedinte PSD Vaslui, presedintele Consiliului Judetean.

FACSIMIL…Mitul pleacã ai nostri, vin ai nostri pare sã fie o temã care încã este de actualitate în învãtãmântul vasluian. Iatã, douã scrisori care la prima vedere par nevinovate, dar scot în evidentã cât de nociv este implicarea politicului la stabilirea managerilor în scoli.
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.