spot_img
spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
19-mai-2024

“Sf. Spiridon”, retrogradat. Moldova nu mai are niciun spital de performanţă înaltă

- Advertisement -

Spitalul „Sfântul Spiridon” a fost declasificat de Ministerul Sănătăţii de la nivelul maxim de competenţă. Singurul spital din Moldova care avea acordat gradul I, cea mai înaltă clasă de performanţă, a primit anul acesta gradul II din cauză că nu a îndeplinit planul de conformare pe care l-a primit odată cu nivelul maxim de competenţă. Concret, spitalul a pierdut acest nivel din cauză că plimbă pacienţii de la un spital la altul, fără să reuşească să adune toate specialităţile în aceeaşi unitate medicală. În consecinţă, odată cu nivelul de clasificare II, la contractarea din acest an, spitalul a primit mai puţini bani de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. La Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi-a păstrat nivelul maxim de competenţă.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sfântul Spiridon”, unitatea medicală pavilionară cu 29 de secţii clinice, a fost clasificat acum cinci ani, conform Ordinului 323/2011, în cea mai înaltă clasă de performanţă, IA, primind un plan de conformare pentru a se menţine în această categorie. Potrivit ordinului, spitalele care au nivelul maxim de competenţă trebuie să aibă toate specializările acoperite, linii de gardă şi cabinete în ambulatoriu pentru toate secţiile, medici specialişti aferenţi fiecărei secţii în parte şi aparatură medicală performantă. Potrivit planului de conformare, spitalul trebuia să completeze activitatea medicală şi cu specialităţile care îi lipseau.
Din cauză că bolnavii care au nevoie de consult la un medic din specialitatea infecţioase, ginecologie, neurochirurgie, nefrologie, neonatologie sau psihiatrie sunt trimişi către alte spitale din oraş, fără să poată fi ajutaţi în Spitalul „Sfântul Spiridon”, unitatea medicală a fost coborâtă în grad de minister. De asemenea, clasificarea în nivelul II de compentenţă a avut loc şi pentru că cea mai mare unitate medicală din Moldova nu poate rezolva principala urgenţă – infarctul miocardic.
Din lipsa unei secţii sau a unui compartiment de chirurgie cardiovasculară, Spitalul „Sfântul Spiridon” transferă pacienţii cu infarct la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. George I.M. Georgescu”, cu toate că timpul de intervenţie în astfel de cazuri este vital pentru salvarea acestora. Deşi până în prezent unitatea medicală nu a reuşit să înglobeze în structura sa specialităţile lipsă, în cazuri extreme, pentru bolnavii cu politraumatism care au nevoie şi de consult neurochirurgical, un medic de specialitate de la Spitalul de Neurochirurgie vine la Spitalul „Sfântul Spiridon”, uneori efectuând chiar intervenţii chirurgicale.

sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/a-sf-spiridona-retrogradat-moldova-nu-mai-are-niciun-spital-de-performanta-inalta–137889.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.