spot_img
spot_imgspot_img
21.1 C
Vaslui
19-mai-2024

34% din scolile vasluiene nu au aviz sanitar pentru noul an

- Advertisement -

TRIST…Cu doar câteva zile înainte ca elevii sã revinã în bãnci, foarte multe unitãti de învãtãmânt din judetul Vaslui nu îndeplinesc conditiile necesare pentru a primi autorizatie sanitarã sau autorizatie de securitate la incendiu. Potrivit statisticilor realizate de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, privind stadiul de pregãtire în care se aflã scolile pentru începerea noului an, pânã la data de 1 septembrie 2016, peste 30% dintre unitãti nu au primit autorizatie sanitarã de functionare. Cele mai multe sunt, bineînteles, în mediul rural. În privinta avizelor de securitate la incendii, situatia este putin mai complicatã. Asta în conditiile în care o mare parte din constructii intrã în categoria celor care „nu necesitã autorizatie”, în urma modificãrii legii, la sfârsitul anului 2006. Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã „Podul Înalt” Vaslui s-a arãtat destul de „zgârcit” în cazul clãdirilor care necesitã autorizatii, astfel încât cele mai multe nu au primit.

Anul trecut, 643 de unitãti de învãtãmânt nu au primit din partea ISU autorizatia privind securitatea la incendiu, adicã aproximativ 87%. Pentru anul scolar 2016-2017, potrivit statisticilor de la ISJ Vaslui, 70,60% din clãdiri nu mai necesitã aviz privind securitatea la incendiu, un procent foarte mare. De fapt, este vorba în mare parte despre aceleasi constructii care în trecut nu au îndeplinit conditiile impuse de ISU. De ce un numãr atât de mare? În luna decembrie a anului 2006 a apãrut ordinul de ministru la ISU prin care era prevãzutã obtinerea acestui aviz. Majoritatea scolilor în care învatã elevii vasluieni au fost construite înainte de ianuarie 2007. Cum nicio lege nu se aplicã retroactiv, doar scolile nou construite sau cele care au fost reconsolidate si li s-au adus modificãri considerabile începând cu 2007 se supun legii. Astfel, doar 232 de clãdiri intrã în categoria celor care necesitã autorizatii, adicã 29,39%, dintre care 18,54% au primit, iar 81,46% nu au primit. Din pãcate, nu este un caz unic în România, din contrã, în judetele din toatã tara se întâlneste aceeasi problemã.

Cum se prezintã scolile din alte puncte de vedere

În prezent, 33,85% dintre scoli nu au autorizatii sanitare de functionare, asta înseamnã cã multi elevi merg la toaletã în curtea unitãtii, alte motive posibile fiind lipsa apei potabile; lipsa usilor la grupurile sanitare; surse de apã potabilã necorespunzãtoare biologic si chimic; lipsa împrejmuirilor; prezenta sobelor metalice etc. În doar 57% din scolile în care vor învãta elevii si prescolarii s-au finalizat curãtenia si igienizarea în proportie de 100%, iar în 31,74% din unitãtile de învãtãmânt curãtenia si igienizarea au fost fãcute în proportie de peste 90%. În ceea ce priveste autorizatiile ISCIR, 60,10% din unitãtile scolare au primit rãspuns favorabil, 11,74% au primit rãspuns negativ, iar la 27,66% din scoli nu a fost cazul.

Peste jumãtate dintre scoli, pregãtite pentru sezonul rece

Pânã la 1 septembrie, 50,33% din scoli erau aprovizionate în proportie de 100% cu combustibil pentru sezonul rece. Sunt si unitãti de învãtãmânt unde combustibilul lipseste cu desãvârsire, iar procentul nu este deloc de neglijat, 13,80%. De asemenea, în cazul a 14,22% din scoli aprovizionarea s-a fãcut între 1%-49% din necesar.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.