spot_img
spot_imgspot_img
13.1 C
Vaslui
28-mai-2024

De ce se ţine post miercurea şi vinerea? Nici nu bănuieşti care este adevăratul motiv

- Advertisement -

În general, toţi creştinii cunosc faptul că zilele de miercuri şi vineri din cursul săptămânii sunt zile de post, adică zile în care se consumă numai hrană de origine vegetală, fără carne, ouă, brânză sau lapte.

Menţiunile despre obişnuinţa creştinilor de a posti în zilele de miercuri şi vineri sunt foarte timpurii, aceste zile apărând ca zile de postire încă în documentele primelor trei secole.

Există câteva săptămâni speciale în cursul anului liturgic în care zilele de miercuri şi vineri sunt exceptate de la post, aceste zile fiind însemnate în calendarele noastre ca fiind zile cu „harţi”.

De ce se ţine post în zilele de miercuri?

Postul din ziua de miercuri reprezintă înfrânarea creştinilor de la bunurile de hrană, pentru că în ziua aceasta a fost trădat Mântuitorul de către Apostolul Iuda pentru doisprezece arginţi, din această zi începând pregătirea Mântuitorului pentru Patima Sa cea de bunăvoie. Nemâncând în această zi decât hrană aspră, creştinii voiesc să arate prin aceasta că nu-L vând pe Hristos, asemeni lui Iuda, pentru o mâncare sau băutură aleasă, ci că ei aleg în locul mâncărurilor şi băuturilor starea nevoinţei, pătimind puţin împreună cu Hristos aici pe pământ, pentru a fi făcuţi părtaşi mesei Împărăţiei lui Dumnezeu, în ceruri.

De ce se ţine post în zilele de vineri?

De asemenea, vinerea este ziua în care Mântuitorul a îndurat patimile: biciuirile, scuipările, lovirile, răstignirea pe Cruce şi moartea pentru păcatele noastre. Or, în ziua în care Hristos, Împăratul nostru, stă pe Cruce pentru păcatele noastre, noi nu putem să ne îmbuibăm de mâncăruri şi băuturi peste măsură, ci stăm în priveghere şi aşteptare, în post şi rugăciune, ştiind că Jertfa lui Hristos de pe Cruce ne învredniceşte pe fiecare dintre noi de vederea cereştii Sale Împărăţii, conform cretinortodox.ro.

De ce postesc unii creştini şi lunea?

Postul de luni este practicat mai mult în viaţa monastică. Deci este benevol pentru creştinii de rând, dar bine-venit pentru cei ce-l ţin, deoarece arată odată în plus dorinţa omului de a se hrăni mai mult cu cele spirituale. Pot posti lunea cei care se confruntă cu probleme deosebite şi vor grabnic ajutor de la Domnul. Mulţi creştini postesc lunea şi pentru a aduce slavă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite, căci postul este o jertfă, dar şi un dar deopotrivă.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/de-ce-se-tine-post-miercurea-si-vinerea-nici-nu-banuiesti-care-este-adevaratul-motiv_1981281.html#ixzz4K9acpGYl
Follow us: @realitatea on Twitter

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.