spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
20-mai-2024

Manevrele deputatei de Zorleni: sute de mii de euro pentru vizita lui Blair!

- Advertisement -

MANEVRE… Scandalul iscat în jurul vizitei lui Tony Blair în România ajunge si pe meleagurile Vasluiului. În scandalul penal de la DNA Ploiesti apare si numele deputatei PSD de Zorleni, Ana Birchall, ca fiind cea care a tras toate sforile pentru aceastã vizitã oficialã. Birchall este cea care s-a ocupat de finantãrile de sute de mii de euro, dupã cum sustine fostul premier Victor Ponta. Ulterior acestei vizite, Birchall a fost „cocotatã” în lista PSD de la Vaslui, ca premiu din partea lui Ponta, în timp ce pesedistii vasluieni au tãcut mâlc. Se lãmureste, astfel, misterul din jurul nominalizãrii lui Birchall la Vaslui, în 2012, acolo unde se stia cã bãtrânii si asistatii sociali voteazã în masã PSD, deci era o rampã bunã cãtre Parlamentul României, pentru orice bucurestean. Procurorii DNA au anuntat, martea trecutã, cã Victor Ponta este cercetat sub control judiciar pentru 60 de zile într-un nou dosar penal, fiind acuzat de folosire a influentei ori autoritãtii în scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si complicitate la infractiunea de spãlare de bani. Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la un om de afaceri pentru a organiza vizita unei personalitãti politice strãine, în spetã Tony Blair. În ceea ce priveste invitarea lui Tony Blair în România, Victor Ponta aratã, într-un mesaj pe Facebook, cã initiativa i-a apartinut Anei Birchall, pe atunci secretar international al PSD, devenitã ulterior deputat PSD de Vaslui dupã alegerile din decembrie 2012.

Victor Ponta detoneazã bomba, înaintea alegerilor parlamentare, si aratã spre Ana Birchall, în mega-scandalul finantãrii ilegale a vizitei lui Tony Blair în România. „Aceastã actiune a fost fãcutã la initiativa Doamnei Ana Birchall – pe atunci Secretar International al PSD (devenitã ulterior deputat PSD de Vaslui, dupa alegerile din Decembrie 2012). Doamna Birchall a contactat Biroul lui Tony Blair printr-un prieten (fost coleg) britanic, Matt Browne – iar invitatia a fost transmisã printr-o Fundatie din SUA, Center for American Progress (controlatã de Birchall?, n.r.). Ulterior, la organizarea vizitei în România au fost cooptati Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti si Fundatia Multimedia, condusã de Dan Sultãnescu (care a fost agreatã, deoarece avusese colaborãri anterioare, atat cu Ambasada UK, cât si cu PSD). În programul vizitei au fost incluse întâlnirea cu Primul Ministru Mihai Rãzvan Ungureanu, la sediul Guvernului (desi nu mi-a convenit acest lucru, nu eram eu în pozitia de a schimba programul), întâlnire la Ambasadã, conferirea titlului de „Doctor Honoris Causa” la Universitatea Româno-Americanã, urmatã de un discurs în Aula Universitãtii. Implicarea mea în aceastã vizitã a constat în primirea dlui Blair la sediul PSD si un scurt cuvânt în deschiderea speechului de la URA/moderator a fost dl. Emil Hurezeanu si invitati personalitãti de cel mai înalt nivel din viata publicã româneascã. Fiind vorba de o personalitate ca Tony Blair si pentru a reduce costurile organizatorilor, am fost de acord ca în partea de organizare efectivã sã ajute si alte persoane care lucrau cu mine în activitatea curentã de la PSD. Singurul aspect cu care Doamna Birchall m-a informat legat de alte cheltuieli a fost faptul ca Dl. Blair nu solicitã onorariu, însã încurajeazã organizatorii din România sã facã o donatie cãtre o fundatie de caritate indicatã de cãtre domnia sa (atentie, Birchall a indicat fundatia în care sã intre sutele de mii de euro, n.r.). Nefiind vorba de bani de la PSD, nu am cerut detalii si nici nu m-am implicat în vreun alt fel în acest aspect. Toate negocierile privind programul vizitei si partea de donatii au fost purtate direct de cãtre Ana Birchall cu biroul Dlui Blair, din Londra, cu cele douã Fundatii care au organizat (Center for American Progress si Fundatia Multimedia) si cu Ambasada Marii Britanii la Bucuresti. Am aflat pentru prima datã suma donatiei, firma care a donat si beneficiarul, din documentele anexate la dosarul penal de cãtre DNA Ploiesti”, sustine Ponta, pe Facebook. Ce vrea, de fapt, sã spunã fostul premier? Cã Birchall a stat cu mâna pe sutele de mii de euro, cã banii s-au dus la fundatiile indicate de viitoarea deputatã de Zorleni, iar toate detaliile vizitei au fost stabilite tot de Ana Birchall. Peste tot, numai numele Birchall, un personaj care, dupã aceastã vizitã „istoricã”, ajunge parlamentar în judetul Vaslui, ca premiu pentru implicarea trup si suflet în actiunea lui Ponta.

Ce spune Birchall, personajul care vrea din nou parlamentar de Vaslui, de data asta pe primul loc la Camera Deputatilor?

Frustratã de faptul cã Ponta a scos la ivealã atât de multe detalii care o compromit, Ana Birchall a trimis, asearã, un comunicat, chipurile, pentru a lãmuri situatia. Iatã ce spune parlamentarul vasluian: „În calitate de secretar international al PSD era o obligatie profesionalã de a propune organizarea unor evenimente, inclusiv cu invitati de marcã de peste hotare. În perioada întocmirii programului de evenimente internationale pentru anul 2012 (respectiv noiembrie-decembrie 2011) propunerea realizãrii unei activitãti despre viitorul Uniunii Europene, avându-l drept protagonist pe dl. Tony Blair, a fost un gest firesc, având în vedere sustinerea consecventã a domniei sale fatã de aderarea României la Uniunea Europeanã. Totodatã, vizita a fost un bun prilej de a pune Bucurestiul pe hartã, în discutiile si întâlnirile oficiale sustinute fiind abordate teme de interes general si nu chestiuni politice înguste. Fiind persoana care a mijlocit dialogul initial si schimbul de contacte între echipa dlui Blair si Fundatia din România ce a fãcut posibil evenimentul, implicarea mea ulterioarã a vizat exclusiv elemente de agendã si protocol (spre exemplu: recomandãri de potentiali invitati la dezbaterea publicã, recomandãri privind alegerea moderatoriului dezbaterii, recomandãri pentru posibile interviuri în mass-media româneascã, întâlniri de lucru cu ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, întâmpinarea la aeroport alãturi de ambasadorul britanic a domnului Tony Blair). În acest context, mi s-a transmis foarte limpede faptul cã dl. Tony Blair nu va percepe onorariu, dar încurajeazã gazdele sã sprijine o actiune caritabilã indicatã de domnia sa. Neavând legitimitatea si calitatea juridicã sã mã implic în aspectele de naturã financiarã (Ponta spune altceva!, n.r.) am transmis fundatiei organizatoare din România mesajul echipei oaspetelui din Marea Britanie, pentru continuarea directã a dialogului, contributia mea oprindu-se aici. Toate aspectele de ordin logistic ale vizitei au fost asigurate de echipa desemnatã de Fundatia gazdã din România, inclusiv formatul final al dezbaterii si lista aferentã de invitati. Regret faptul cã un eveniment benefic pentru imaginea României a luat o asemenea turnurã, însã consider oportun ca institutiile abilitate sã facã luminã, întrucât confuzia si anatemizarea sunt mult mai nocive.

Precizez cã nu am nici o calitate în acest dosar”. Adicã, Birchall nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase. Nu a ajuns sã dea declaratii pe la DNA, deci smecheria e în floare, nu? Poate sã intre, linistitã, pe prima pozitie la deputati, în lista PSD de la Vaslui, cã doar a fost doar o mironositã în toatã vizita lui Blair, nu personajul cheie, asa cum o indicã Ponta. Minciuna are picioare scurte, Ana Birchall, iar adevãrul va iesi la ivealã, pânã la urmã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.