spot_img
spot_imgspot_img
21.1 C
Vaslui
19-mai-2024

Daţi un nume Aeroportului Iași! Propuneri: Moldova, Eminescu, Ferdinand, Mangeron

- Advertisement -

„Moldova“, Mihai Eminescu, Ferdinand, Carol I, Mangeron sau altele. „Ziarul de Iaşi“ a luat la chestionat mai mulţi oficiali, cerându-le să facă o propunere de nume pentru Aeroport. Care au fost cele mai pomenite şi ce argumente are fiecare? Totdată, îi invităm şi pe cititori să facă propuneri, cu sau fără argumente, pentru a ne face o idee şi despre opţiunile ieşenilor.
Una dintre cele mai aprige bătălii poli­tice în fostul mandat al Consiliului Jude­ţean s-a desfăşurat în jurul Aeroportului. Consilierii PSD au propus „botezarea“ acestuia cu numele de „Moldova“. Consilierii liberali şi fostul preşedinte al CJ, Cristian Adomniţei, s-au opus vehement schimbării intenţionate de PSD. Argu­mentul invocat atunci a fost faptul că schim­barea numelui aerogării din „Aero­portul Internaţional Iaşi“ în „Aeroportul In­ter­naţional «Moldova» Iaşi“ ar pune în pericol proiectul de modernizare cu fonduri europene aflat în derulare. După doi ani, problema a fost pusă din nou pe tapet, atât în cadrul CJ, cât şi la Aeroport.
„Nume de academician sau de specialist“
„Acum, că avem practic un aeroport nou, el trebuie cumva individualizat. Am discutat chestiunea chiar luna trecută cu vicepreşedintele Victorel Lupu. Este ne­voie de un nume, noi credem că de academician sau de specialist în domeniu. Un cercetător care a plecat din Iaşi şi a de­venit cunoscut în toată lumea“, a declarat preşedintele CJ, Maricel Popa.
Reporterii „Ziarului de Iaşi“ au cerut opinia oficialilor judeţeni şi vă prezintă propunerile făcute de aceştia, invitându-vă totodată să vă exprimaţi opinia. Care este cel mai potrivit nu­me pentru Aeroport?
Majoritatea aeroporturilor din România au fost „botezate“ deja. Aeroportul din Ba­cău se numeşte „George Enescu“, cel din Suceava – „Ştefan cel Mare“, cel timişorean – „Traian Vuia“, cel din Cluj-Napoca – „Avram Iancu“. Aeroporturile din Craiova şi Oradea sunt printre puţinele care nu au primit un nume, alături de cel ieşean.
„În întreaga lume, şi cu precădere în Europa, există această tendinţă de a da numele unor mari personalităţi statale proiectelor mari de infrastructură. Semnificaţiile acestei tendinţe sunt multiple, de la ne­voia de a personaliza un spaţiu prin excelenţă multietnic, multicultural, până la crearea unor sentimente oneste de patriotism local. Alte explicaţii se pot găsi în zona creşterii legăturii cu istoria locului, aducând beneficii importante pentru economia locală sau turism“, a declarat directorul Aeroportului, Marius Bodea.

sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/dati-un-nume-aeroportului-ia-i-propuneri-moldova-eminescu-ferdinand-mangeron–139069.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.