În ultimii ani au tot existat controverse în spațiul public cu privire la legalitatea fondului clasei și a fondului școlii. Mai precis, cu toate că învățământul de stat este, potrivit Legii educației naționale nr. 1/2011, gratuit, în unele școli elevilor sau părinților li s-a cerut să contribuie cu bani pentru asigurarea bunei desfășurări a cursurilor.
În prezent, școlile au posibilitatea de a obține venituri proprii, așa cum scrie în actul normativ, „din activități specifice, conform legii, din donații, sponsorizări sau din alte surse legal constituite”, fără să se facă referire nicăieri la existența vreunui fond al clasei sau al școlii la care să contribuie părinții elevilor.
De altfel, informația a fost confirmată, la solicitarea AvocatNet.ro, de către Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice. „Sintagma «fondul clasei/școlii» nu există în legislația ce reglementează organizarea și funcționarea sistemului național de învățământ”, ne-au spus reprezentanții Compartimentului de informare publică al ministerului. Aceștia au indicat însă că părinții au, totuși, posibilitatea voluntară de a susține financiar o clasă.
„Comitetul de părinți poate decide să susțină, inclusiv financiar, întreținerea, dezvoltarea și modernizarea bazei materiale a clasei. Hotărârea comitetului de părinți nu este obligatorie”, prevede Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, ce a fost aprobat prin Ordinul Ministerului Educației Naționale nr. 5115/2014. Totodată, la atribuțiile comitetului de părinți figurează și atragerea de persoane fizice sau juridice care să susțină (financiar sau material) modernizarea activității educative și a bazei materiale a clasei sau a școlii, conform avocatnet.ro.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/toti-parintii-trebuie-sa-stie-acest-lucru-este-legal-sa-vi-sa-ceara-bani-la-fondul-clasei_1982828.html#ixzz4KVNKHPGo
Follow us: @realitatea on Twitter