spot_img
22.3 C
Vaslui
15-iun.-2024
spot_img

Performantã unicã reusitã de vasluianul Mihai Ponea, vicepresedintele Autoritãtii Nationale Sanitar-Veterinare

- Advertisement -

EXPORT… Veste bunã pentru crescãtorii de porci din Vaslui. Comisia Europeanã a adoptat, în cadrul întâlnirii Comitetului pentru Plante, Animale, Alimente si Furaje (SCOPAFF) de la Bruxelles, o hotãrâre care va permite accesul României pe piata comunitarã a comertului cu porci vii si produse provenite de la acestia. “Este pentru prima datã, dupã Revolutie, când putem exporta porcine vii. Din 2007, când am început un program anual de eradicare a pestei porcine clasice, nu mai avem niciun focar de boalã, dar de-abia acum am reusit sã finalizãm proiectul. Cel mai probabil de sãptãmâna viitoare, România va putea exporta porcine vii. Este o veste foarte bunã pentru toti crescãtorii de porci. Fermele mari vor putea vinde în Uniunea Europeanã, iar fermierii mici vor putea sã creascã local si sã se dezvolte”, a spus vicepresedintele Autoritãtii Nationale Sanitar-Veterniare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), vasluianul Mihai Ponea.

Astfel, pentru prima oarã de la aderarea în spatiul Uniunii Europene, România va putea exporta porcii vii si produse provenite de la acestia. Restrictiile au fost impuse încã din perioada de pre-aderare, iar eforturile factorilor de decizie din administratia româneascã au fost canalizate pentru dovedirea faptului cã, în tara noastrã, virusul  acestei boli nu mai circulã printre suinele domestice si sãlbatice. Pentru a-si recãpãta statutul de liber de boalã, România a desfãsurat în fiecare an programe de supraveghere, control si eradicare, cofinantate de Uniunea Europeanã. Implementarea programelor anuale de eradicare a pestei porcine clasice din perioada 2007 – 2015 a condus la o îmbunãtãtire evidentã a situatiei pestei porcine clasice în România, situatie doveditã si de rapoartele misiunilor FVO din ultimii ani, în care se mentioneazã progresele României în implementarea respectivelor programe anuale.

Prin votul adoptat de Statele Membre, a fost amendatã, printr-o decizie de implementare, Decizia Comisiei 2013/764/CE referitoare la mãsurile de control în sãnãtatea animalã datorate evolutiei pestei porcine clasice, în diferite state membre UE. Noua decizie va intra în vigoare la publicarea ei în Jurnalul Oficial al UE.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.