spot_img
spot_imgspot_img
16.3 C
Vaslui
28-mai-2024

Angajatii fermei care a împutit orasul: “dacã nu vã convine mirosul, mutati-vã!” (foto)

- Advertisement -

Râul Vasluiet este în prag de catastrofã ecologicã. Apa s-a înverzit si miroase îngrozitor. “Parfumul” e vechi, tine de câtiva ani, iar vasluienii au început sã se obisnuiascã cu el. Mai grav e cã si autoritãtile locale s-au obisnuit, în loc sã ia mãsuri. Exemplul cel mai bun îl reprezintã cazul fermei de pui de lângã penitenciar, care în ultimele sãptãmâni a aruncat zeci de tone de dejectii de pasãre pe câmpul din apropierea Vasluiului, poluând orasul cu “miresme” de nesuportat. Abia dupã zeci de sesizãri venite din partea cetãtenilor din oras, Garda de Mediu s-a pus în miscare si l-a amendat pe patronul fermei cu 15.000 de lei. Si atât ! Pentru cã gunoiul a rãmas tot acolo, iar mirosul persistã în continuare. Ba mai mult, cu un tupeu fantastic, angajatii fermei îi sfãtuiesc pe toti cei care nu mai suportã mirosurile emanate de dejectiile pãsãrilor sã se mute din zonã. “Patronul fermei de pãsãri e tinut în brate de cineva sus-pus, altfel nu se explicã tupeul lui. Am ajuns sã nu mai putem sta în case de mirosurile astea”, se plâng locuitorii cartierului din apropierea locului unde a fost aruncat gunoiul. Acestia au ajuns cu plângerile pânã la Bucuresti si sperã ca mâcar de acolo sã le vinã salvarea. “Aici trãim cu sentimentul cã nimeni nu ne apãrã. Zona unde e aruncatã mizerie a bombã ecologicã. Râul Vasluiet, de asemenea. Iar autoritãtile noastre locale dorm. La noi nu existã autosesizare. Trebuie sã te duci sã le tragi de mânecã”, au mai spus acestia.

Coruptie? Complicitate? Mitã? Poate putin din toate, poate nimic. Cert este cã situatia mirosurilor pestilentiale din orasul Vaslui s-a agravat în ultimii ani, mai ales din cauza somnului autoritãtilor locale, care au preferat sã închidã ochii si sã astepte ca mãmãliga sã explodeze, în loc sã fi luat mãsurile ce se impuneau. Râul Vasluiet e verde azi. Din cauza apelor menajere, din cauza dejectiilor. Si pute îngrozitor. Toti cei care vin dinspre Crasna stiu acest lucru. Cum intri în pãdurea de lângã Secuia trebuie sã-ti ridici geamul la masinã, altfel risti sã vezi tot ce ai mâncat cu câteva ore înainte. Oamenii din satele din apropiere spun cã mirosul râului e din ce în ce mai greu de suportat, “mai ales când e cald afarã”. Si pescarii s-au rãrit. “Nu vedeti cã mai e putin si apa e verde fosforescent ? Cine stie ce creaturi, ce mutanti de pesti sunt în balta asta. Mai aruncau înainte câte o unditã, anul ãsta nu am mai vãzut. La cum pute apa, mi-e greu sã cred cã mai e vreo vietate acolo”, ne-a declarat Marius I., din Secuia.

Mãmãliga a explodat zilele trecute

Obisnuiti de câtiva ani cu putoarea micutului râu, vasluienii n-ar fi luat, probabil, taurul de coarne dacã în ultimele sãptãmâni, un nou parfum nu s-ar fi abãtut peste oras. De aproape o lunã de zile, ferma de pui de lângã penitenciar aruncã zeci de tone de dejectii de pasãre pe un câmp din apropierea orasului. Terorizati de noua “mireasmã”, cei din comuna Muntenii de Jos au pus mâna pe pix si au început sã scrie sesizãri. Prima datã la autoritãtile locale. Primii si singurii care au luat mãsuri împotriva patronului fermei au fost inspectorii Gãrzii de Mediu, care l-au amendat cu 15.000 de lei. Amenda minimã pe care o puteau da. “Cei de la Mediu ne-au spus cã ferma de pui respectã autorizatia de mediu. Dar problema nu e ferma, ci gunoiul aruncat din fermã pe câmp. N-ar fi nimic rãu dacã a doua zi dejectiile alea ar fi încorporate în sol. Dar ei le-au lãsat în aer liber. Am vorbit cu primarul comunei Muntenii de Jos. Acesta ne-a spus cã terenul pe care e aruncat gunoiul nu e în administrarea lui, ci apartine Vasluiului. Domnul inspector Laic, de la Garda de Mediu, ne-a dat asigurãri cã problema se va rezolva. Deocamdatã nimeni nu a miscat un deget. Am înteles cã l-au amendat cu 15.000 de lei. O nimica toatã pentru patronul fermei. Mizeria e în continuare acolo, mirosul persistã în continuare. Am ajuns sã nu mai putem deschide un geam la casã. E insuportabil”, ne-a declarat Bogdan C., din Muntenii de Jos.

“Angajatii fermei ne-au spus cã dacã nu ne convine mirosul, sã ne mutãm !”

Nemultumiti de cum autoritãtile noastre locale au înteles sã rezolve cazul, locuitorii comunei vasluiene au depus sesizãri si la autoritãtile centrale. “Suntem foarte nemultumiti de ceea ce se întâmplã lângã casele noastre. Sunt momente când nu poti sã stai în casã. Am un nepotel mic pe care l-am mutat în oras. Nu mai aveam cum sã-l tin aici. Asa ceva nu e permis nicãieri în Europa. Ferma asta de pui nu respectã nici o lege de mediu. Trebuie închisã. Angajatii fermei i-au spus unei doamne care s-a plâns de mirosurile astea insuportabile cã singura solutie sã scape de ele este sã se mute din zona asta. Vã dati seama cât tupeu au ãstia? Îi tine cineva în spate, au pe cineva sus pus, altfel nu se explicã atitudinea asta a lor. Am citit si explicatia pe care patronul fermei a dat-o în ziarul dumneavoastrã. O bãtaie de joc si o sfidare la adresa tuturor vasluienilor. Pentru cã putoarea de aici, de la Muntenii de Jos, se duce în tot orasul”, a mai spus un alt locuitor al comunei Muntenii de Jos. Asadar, pânã la rezolvarea “miresmelor” din oras, va mai curge multã apã pe Vasluiet ! Apã verde!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.