Incepe o noua editie a Zilelor Bacaului, o sarbatoare care are deja traditie, care ar trebui sa ii bucure pe toti cetatenii orasului si sa ii faca mândri ca locuiesc intr-o resedinta de judet cu aspiratii europene. Festivalul a avut vremuri bune, insa dupa cum arata lucrurile anul acesta, cu o organizare facuta parca pe genunchi si cu cel mai mic buget care a existat vreodata, sarbatoarea capata un aer pronuntat de bâlci in care accentul cade doar pe mici si bere.
Zilele Bacaului au demarat in 1997, la initiativa primarului Dumitru Sechelariu, care a considerat ca atestarea documentara a orasului trebuie marcata cum se cuvine. Atunci au fost cu adevarat vremurile bune ale manifestarilor, când in centru erau activitatile culturale de inalta tinuta, dublate bineinteles si de sarbatoarea populara, unde evoluau cei mai buni artisti.
De-a lungul timpului, toate trupele mari ale României au fost in Bacau, cu prilejul sarbatorii orasului, dar si vedete internationale, precum si cei mai mari cântareti de muzica populara si ansambluri folclorice. Si locul de desfasurare s-a tot schimbat, ba in fata Prefecturii, ba in actualul Parc al Catedralei, in fata Hotelului Decebal, pe Insula de Agrement sau in parcul de lânga Sala Sporturilor.
„S-a ajuns la performanta ca, datorita calitatii artistilor, in fata scenei mari sa se adune 60.000-70.000 de spectatori. La unul dintre acele festivaluri, la fiecare colt de strada era câte un grup format din 3-4 instrumentisti de la Filarmonica, sau actori de la Teatrul Bacovia. Am adus si Teatrul National, in cadrul Zilelor Bacaului, Filarmonica a pregatit concerte speciale. Am organizat si expozitii, concursuri sau competitii sportive, precum Crosul Tineretului. Toate au fost dotate cu premii, pentru stimularea talentelor locale. Acesta a fost unul dintre principiile de baza care au stat la baza organizarii Festivalului”, spune scriitorul Val Manescu, cel care a organizat cinci editii ale Zilelor Bacaului la inceputul anilor 2000.
La un moment dat existau patru scene in oras, pe care se desfasurau spectacole simultan. Si aspectul orasului era schimbat, fiindca au fost realizate modele de panouri publicitare artistice, cu ajutorul copiilor de la Liceul de Arta, care erau foarte interesante ca formula spatiala. Chiar se simtea ca orasul este in sarbatoare.
sursa: http://www.desteptarea.ro/zilele-bacaului-intre-modernitate-si-intoarcerea-la-origini-q/