spot_img
spot_imgspot_img
20.5 C
Vaslui
20-mai-2024

Somerii vasluieni vor primi prime de încadrare de la AJOFM, dacã vin din mediul rural

- Advertisement -

SOMERI… Noi mãsuri de stimulare a ocupãrii fortei de muncã vizeazã persoanele aflate în cãutarea unui loc de muncã, angajatorii, dar si românii din diaspora. Modificãrile aduse Legii 76/2002 încurajeazã în mod real atât persoanele neocupate, cât si angajatorii prin diferite forme de stimulare a creãrii de noi locuri de muncã. Astfel, prin modificãrile legislative, este inclusã în rândul beneficiarilor de mãsuri active de ocupare categoria tinerilor care nu au loc de muncã si nici nu urmeazã vreo formã de învãtãmânt sau de formare profesionalã (Not in Employment, Education or Training – NEET). O altã categorie vizatã pentru a beneficia de mãsuri active de ocupare este cea a somerilor de lungã duratã, multi dintre ei beneficiari de venit minim garantat.

Între mãsurile propuse de OUG 60/2016 se gãsesc mãsuri active destinate ocupãrii ce încurajeazã mobilitatea lucrãtorilor prin acordarea unor prime (de activare, de încadrare sau de instalare) sau decontarea navetei. Totodatã, Ordonanta de Urgentã nr. 60/2016 care completeazã si modificã Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru somaj si stimularea ocupãrii fortei de muncã majoreazã si cuantumul subventiilor acordate angajatorilor. Principalele modificãri si completãri se referã la introducerea, în cadrul serviciilor de informare si consiliere profesionalã, a procedurii de profilare a persoanelor în cãutarea unui loc de muncã si încadrarea lor în diverse categorii (niveluri) de ocupabilitate pe piata muncii: usor ocupabil, mediu ocupabil, greu ocupabil si foarte greu ocupabil. “Orice persoanã care vine si se înregisteazã la AJOFM Vaslui va beneficia întâi de activitatea de profilare. Pe baza competentelor, a istoricului sãu personal, a localitãtii de domiciliu si a unui test, se va stabili nivelul de ocupabilitate, adicã usor, mediu, greu sau foarte greu ocupabil”, spune conducerea AJOFM Vaslui. Va fi schimbat si cuantumul, dar si modalitatea de acordare a primei de încadrare. Cuantumul primei se calculeazã la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proportional cu numãrul de zile în care persoanele în cauzã desfãsoarã efectiv activitatea la angajatorul la care se realizeazã încadrarea în muncã. Aceastã primã de încadrare se va acorda lunar, pentru o perioadã de 12 luni, somerilor din localitãtile defavorizate înregistrati la AJOFM Vaslui care se încadreazã, potrivit legii, într-o localitate situatã la o distantã mai mare de 15 km de localitatea în care îsi au domiciliul stabil sau resedinta. “Aceste localitãti defavorizate sunt cele pe care un studiu al Bãncii Mondiale fãcut în 2015 le-a descris ca fiind comune sau orase cu grad de sãrãcie 3 si 4”, mai spune conducerea Agentiei.

Iatã ce prime se vor acorda de Agentia de somaj

Se va schimba cuantumul si modalitãtile de acordare a primei de instalare, în conditiile în care aceasta se acordã somerilor din localitãtile defavorizate înregistrati la AJOFM Vaslui, care se încadreazã în muncã, potrivit legii, într-o altã localitate situatã la o distantã mai mare de 50 km fatã de localitatea în care îsi au domiciliul sau resedinta si ca urmare a acestui fapt, îsi schimbã domiciliul sau îsi stabilesc resedinta în localitatea respectivã sau în localitãtile învecinate acesteia. Prima de instalare se acordã în cuantum diferentiat: 12.500 lei pentru persoanele înregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de muncã si care se încadreazã în muncã, potrivit legii, într-o altã localitate si, ca urmare a acestui fapt, îsi schimbã domiciliul; 15.500 lei pentru persoanele care sunt însotite de membrii familiei care îsi schimbã domiciliul. Aceastã primã se va acorda în douã transe, una la angajare, a doua dupã un an.

“Legea prevede de acum si bonificatii mai mari pentru firmele care angajeazã someri. Mai precis, în loc de 500 de lei, vor primi câte 900 de lei angajatorii care încadreazã absolventi, someri de peste 45 de ani, someri unici întretinãtori de familii, someri de lungã duratã, tineri care nu studiazã si nici nu lucreazã sau someri care mai au 5 ani pânã când îndeplinesc conditiile de pensionare”, sustine conducerea AJOFM Vaslui. (Daniel Tãnãsuc)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.