spot_img
spot_imgspot_img
30.3 C
Vaslui
03-iun.-2024

Arhanghelii Mihail si Gavril, pãzitorii oamenilor

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE ÎNGERILOR În veacul al cincilea, în ziua de 8 noiembrie se prãznuia Sãrbãtoarea Îngerilor si se mai numeste, în popor, „vara arhanghelilor”. În aceastã zi, Biserica cinsteste Soborul Sfintilor Mihail si Gavriil si a tuturor Puterilor ceresti celor fãrã de trupuri. Arhanghelii sunt cinstiti pentru cã „ei sunt pãzitorii oamenilor de la nastere si pânã la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sãnãtatea acestora”. În România, peste 1,3 milioane de oameni îsi sãrbãtoresc ziua numelui, existând un procent aproximativ egal de români botezati Mihai, Mihaela, Gabriel si Gabriela. La multi ani!

Arhanghelii din calendarul bisericesc sunt conducãtorii cetelor de îngeri, având aripi si purtând sãbii, ca simbol al biruintei, si sunt cãlãuze ale sufletelor în drumul acestora spre Rai, scrie crestinortodox.ro. Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria sã-i vesteascã taina cea mare a întrupãrii Domnului si tot el a adus dreptilor Ioachim si Ana vestea zãmislirii Maicii Domnului. În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat în comparatie cu Arhanghelul Gavriil. El poartã, uneori, cheile Raiului, este un înfocat luptãtor împotriva diavolului si vegheazã la capul bolnavilor, dacã acestora le este sortit sã moarã, sau la picioarele lor, dacã le este hãrãzit sã mai trãiascã. În trecut, în societatea traditionalã bucovineanã, Arhanghelii erau sãrbãtoriti pentru cã „ei sunt pãzitorii oamenilor de la nastere si pânã la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sãnãtatea acestora”. Arhanghelii, în viziunea popularã, asistã si la judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard pãcatele acumulate de patimile omenesti firesti si purificã, prin post, constiintele.

Sfântul Arhanghel Mihail

În limba ebraicã, numele sãu înseamnã „Cine este ca Dumnezeu?”. El este cel care „strigã”: „Sã luãm aminte, noi, care suntem fãpturi, ce a pãtimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era luminã, acum întuneric s-a fãcut. Cã cine este ca Dumnezeu?”, si asa s-a întocmit soborul, adicã adunarea si unirea tuturor îngerilor. Pe seama sa se pune si cãlãuzirea lui Lot si a familiei acestuia la iesirea din Sodoma, precum si protectia specialã a poporului lui Israel. Îi scoate din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, îl sprijinã în luptã pe Ghedeon, îl mustrã pe vrãjitorul Valaam si îl elibereazã din închisoare pe Sfântul Apostol Petru. Conform Scripturii, toti mortii vor iesi din morminte la glasul trâmbitei Sfântului Arhanghel Mihail.

Sfântul Arhanghel Gavriil

În limba ebraicã, Gavriil înseamnã „bãrbat-Dumnezeu”. Numele sãu contine concentrat vestea cã Dumnezeu se va face bãrbat, cã va asuma firea omeneascã. Vesteste Sfintilor Pãrintilor Ioachim si Ana nasterea Maicii Domnului, îi descoperã lui Zaharia nasterea Înaintemergãtorului. Pãstorilor le arãta cã li S-a nãscut Prunc, pe Iosif, logodnicul Mariei, îl întãreste ca sã nu se îndoiascã de nimic, cãlãuzeste Sfânta Familie în Egipt si aduce femeilor mironosite vestea Învierii Domnului. Pãrintele Dumitru Stãniloae mãrturiseste, pe baza sfintelor noastre predanii, cã Arhanghelul Gavriil este singurul cãruia i s-a descoperit misterul întrupãrii Fiului lui Dumnezeu. Astfel, desi nu face parte din ceata îngerilor aflatã în prima triadã si nemijlocit lângã Dumnezeu, se face luminãtor al acesteia. Îi învatã pe cei ce îi sunt superiori sã „ridice portile vesnice”, ca Cel ce S-a îmbrãcat în trup pentru ca negrãita iubire de oameni sã urce si sã stea mai presus de toatã Începãtoria si Puterea. Cele mici sunt fãcute mari prin har. Aceasta o spune si Sfântul Apostol Pavel: „Acum, zice, s-a fãcut cunoscutã prin Bisericã, Începãtoriilor si Stãpâniilor, întelepciunea cea de multe feluri a lui Dumnezeu” (Ef. 3, 10).

Superstitii legate de ziua de 8 noiembrie

În aceastã zi este bine sã aprinzi o lumânare si pentru sinucigasi sau osânditi, pentru a fi cãlãuziti spre Rai în viata de Apoi. Aceasta, pentru cã, potrivit folclorului, cei doi sfinti participã si la Judecata de Apoi. Tot în aceastã zi se spune cã nu e bine sã lucrezi. Cei ce o vor face se vor chinui mult înainte de moarte. În zonele muntoase, Arhanghelii sunt sãrbãtoriti si ca patroni ai oilor. Existã obiceiul ca în dimineata zilei de 8 noiembrie sã se facã o turtã mare din fainã de porumb, numitã „turta arietilor” (arietii fiind berbecii despãrtiti de oi). Aceastã turtã era aruncatã în tarla oilor, odatã cu introducerea berbecilor între oi. Dacã turta cãdea cu fata în sus era semn de bucurie în rândul ciobanilor, considerându-se cã în primãvarã toate oile vor avea miei, iar dacã turta cãdea cu fata în jos, era mare supãrare. Ziua de 8 noiembrie este totodatã un hotar între toamnã si iarnã. Oamenii din popor cred cã Marmareau, sotia lui Scaraotchi, vrea cu orice pret ca iarna sã se abatã imediat asupra oamenilor, însã Mihail are rolul de a opri venirea bruscã a anotimpului rece. În credintele populare, Sfântul Mihail este si protectorul Lunii si al Soarelui si cã ori de câte ori diavolii încearcã sã le fure de pe cer (eclipse), nu ezitã sã se lupte cu ei.

1,3 milioane de sãrbãtoriti

Peste 1.300.000 de români îsi serbeazã, pe 8 noiembrie, onomastica de sãrbãtoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Majoritatea femeilor, respectiv 353.599, poartã numele de Mihaela, iar alte 222.499 – Gabriela. Dintre bãrbati, 362.891 poartã numele de Mihai, iar 244.595 – Gabriel.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.