spot_img
spot_img
27.3 C
Vaslui
17-iul.-2025

Bãtaie de joc din partea celor care conduc judetul Vaslui: de ce la Suceava se poate si la noi, nu?

- Advertisement -

SCANDALOS… De la an la an, judetul Vaslui se adânceste în sãrãcie. O recunosc conducãtorii zonei, o aratã si statisticile. Lipsit de resurse vitale, Vasluiul ar avea o singurã sansã, pentru a scãpa de sãrãcie: sã dezvolte turismul rural, pe cel ecumenic, cu prezentarea bogãtiilor naturale, dacã ne referim la vii sau livezi, pentru cã am avea ce arãta aici. Dar, de 26 de ani, niciun sef de Consiliu Judetean nu s-a obosit sã scape judetul Vaslui de sãrãcie. Asta, în timp ce, la Suceava, Gheorghe Flutur s-a zbãtut ca un leu si a adus sute de milioane de euro cu care a modernizat toatã drumurile din judet, a chemat la discutii toti patronii de pensiuni si hoteluri, a dezvoltat brandul Bucovina, iar acum vecinii nostri de la nord au o economie înfloritoare. În judetul Vaslui, conducerea CJ Vaslui nu s-a obosit sã punã nici mãcar un bec la statuia lui Stefan cel Mare de la Podu Înalt, acolo unde a fost cea mai mare bãtãlie din istoria românilor, darãmite sã mai facã un plan de revitalizare a turismului… Culmea, un politician de la Bucuresti, venit sã-si facã imagine electoralã în judetul Vaslui, remarca zilele trecute, citãm, „aveti 13-14 mãnãstiri foarte frumoase, care ar trebui sã fie vizitate de multi români, însã nimeni nu le pune în valoare”!

De câteva luni, la Vaslui functioneazã Centrul de promovare si informare turisticã, o unitate în care s-au investit câteva miliarde de lei vechi. Ar fi trebuit ca acest centru sã fie placa turnantã pentru dezvoltarea turismului judetean, la care sã se conecteze si Consiliul Judetean, cel care poate decide soarta acestui judet, însã nimeni din conducerea CJ Vaslui nu a miscat un deget. Nu s-a fãcut si nu se face nimic. Se cheltuie banii UE pentru modernizarea unor obiective istorice si… cam atât. La sase luni de la deschiderea centrului din Vaslui, foarte putini sunt cei care au intrat sã întrebe ceva legat de obiectivele turistice din judet, aceasta este realitatea. Si mai putini sunt turistii care chiar vin la Vaslui, cu gândul sã viziteze ceva, aici. „Da, avem un centru de informare turisticã la Vaslui, dar cu ce folos? Închipuiti-vã cã vine un om dintr-o altã zonã a tãrii, intrã în judet si vrea sã stie ce poate vedea în judetul Vaslui. Rezultatul? Zero. Nimeni nu s-a interesat sã facã o platformã, care sã se numeascã oricum s-ar numi, însã care sã continã toate obiectivele frumoase din acest judet. Este o bãtaie de joc la adresa locuitorilor judetului Vaslui, pentru cã aceia care ar trebui sã se ocupe de dezvoltarea judetului se preocupã mai mult de micile lor jocuri politice si au lãsat zona la voia întâmplãrii. De ce nu face primãria Vaslui, Consiliul Judetean, un concurs de proiecte pentru a face o platformã pentru turistii strãini, în care sã se regãseascã locurile istorice din judet, pentru a fi vizitate? Toatã lumea are, acum, telefoane mobile. Cei strãini de judetul Vaslui ar trebui sã gãseascã, la intrarea în judet, o adresã de internet care sã cuprindã toate obiectivele ce pot fi vizitate în judet, ar verifica pe telefon ce se poate vizita si altfel ar sta lucrurile. Asa, oamenii intrã în judet, nu stiu ce pot vedea aici si pleacã mai departe, spre Iasi sau Suceava”, acuzã un cititor al ziarului nostru. Statisticile oficiale aratã dezastrul si dezinteresul fatã de turism al sefilor judetului, în conditiile în care aceasta ar fi singura resursã pentru dezvoltarea zonei. În ultimul buletin statistic al judetului Vaslui, vedem dezastrul din domeniul turismului vasluian. „Numãrul turistilor cazati (sosirile) în judetul Vaslui în luna august (ultima raportare oficialã, n.r.) a fost de 4.095 persoane, înregistrându-se un numãr de 6.485 înnoptãri. În luna august 2015 se înregistrau urmãtoarele valori: 3.921 sosiri si un numãr de 5.432 de înnoptãri. Indicele de utilizare netã a locurilor de cazare rãmâne scãzut: 22,4% în august 2016 si 19,1% in august 2015”, aratã datele oficiale. Ce înseamnã asta? Cã, în august, ultima lunã de varã, abia dacã au ajuns 100 de persoane pe zi, la hotelurile si pensiunile de aici, în conditiile în care, la Suceava, acest numãr ajunge si la 10.000 de persoane, într-o singurã zi! Este clar cã nu avem conducãtori în acest judet, de aceea ne punem întrebarea: ce se poate face pentru a-i trezi din amortealã?

Iatã câteva proiecte care s-ar putea dezvolta în timp, în judetul Vaslui

Un alt cititor al ziarului nostru propune o idee despre cum s-ar putea dezvolta turismul în judetul Vaslui. „Este foarte simplu, trebuie doar ca aceia care sunt în conducerea judetului sã-si doreascã schimbarea mentalitãtii. Sunt locuri frumoase, care pot încânta orice turist, dacã ne referim la locul bãtãliei de la Podu Înalt, la curtile domnesti si biserica lui Stefan cel Mare, de la Vaslui, la teatrul si muzeul din Bârlad, la Movila lui Burcel. Sunt multe mãnãstiri foarte vechi în judetul Vaslui, care dateazã de 2-300 de ani si care ar putea fi incluse într-un circuit turistic – ne referim aici la mãnãstirile Fâstâci, Moreni, Floresti, bisericile de lemn din Pârvesti, Lipovãt, Giurcani, Ivãnesti, Dragomiresti si multe altele. Avem si peisaje foarte frumoase si, chiar dacã drumurile nu sunt de cea mai bunã calitate, se poate prezenta turistului care vine pentru prima datã în judetul Vaslui o altã fatã a acestui judet, cumva mai ruralã, mai nemodernizatã, care ar plãcea oricãrui turist strãin. La final, dupã ce ar vizita aceste obiective, grupurile de turisti ar putea ajunge în cramele de la Husi sau de la Averesti, unde ar servi produse traditionale, ar putea cumpãra o sticlã de vin si, astfel, ar rãmâne cu amintiri de neuitat, si-ar dori sã se reîntoarcã aici”, spune cititorul nostru. Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean, spunea, cu ani în urmã, cã studiazã posibilitatea construirii unui sat medieval la Podu Înalt, care sã aminteascã de celebra bãtãlie de la 10 ianuarie 1475. Nu s-a fãcut nimic, nici acum, nu s-a miscat nimic, din contrã. Statuia lui Stefan cel Mare zace în întuneric, noaptea, pentru cã nu este niciun bec în tot complexul istoric, asta din cauza dezinteresului manifestat de autoritãtile locale si judetene. Nici mãcar directoarea incompetentã de la Muzeul Judetean nu si-a amintit de bãtãlia de la Podu Înalt, în acest an, pe 10 ianuarie, darãmite sã mai spui sefilor de la judet sã facã un mic pas spre dezvoltarea turismului. Câtã vreme politicienii din conducerea judetului vor face doar micile lor actiuni politice, judetul Vaslui nu se va mai ridica din mocirla în care zace. Iar, dupã cum se vãd acum lucrurile, nu sunt sanse sã asculte cineva doleantele celor 400.000 de vasluieni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.