spot_img
spot_imgspot_img
15.3 C
Vaslui
28-mai-2024

Vreți binele ieșenilor? Iată ce ar trebui să dezbateți, domnilor candidați!

- Advertisement -

Campania electorală debutează oficial astăzi, cu 30 de zile înaintea alegerilor din 11 decembrie. „Ziarul de Iaşi“ propune tuturor celor 218 candidaţi, dar mai ales celor aflaţi în poziţii considerate eligibile, şapte teme de campanie cu adevărat importante pentru alegătorii ieşeni. Spitalul regional, autostrada, aeroportul, strategia de dezvoltare a Iaşului 2016-2020, poluarea, accesarea de fonduri europene şi un acord pe proiectele majore: în jurul acestor iniţiative pot să îşi pună amprenta aspiranţii la un fotoliu de parlamentar.
Candidaţii la alegerile parlamentare au început astăzi, oficial, campania electorală. Nu mai puţin de 11 partide au înscris în cursa de la Iaşi un număr de 218 candidaţi: 146 pentru Camera Deputaţilor şi 72 pentru Senat. Dintre aceştia, 26 de candidaţi nu au domiciliul pe raza judeţului Iaşi. Capitala Moldovei va avea în viitoarea legislatură 12 deputaţi şi 5 senatori, faţă de 16 deputaţi şi 7 senatori aleşi în 2012. Fiecare partid cu şanse de a intra în Parlament a întocmit şi o listă scurtă cu candidaţii consideraţi elibigili. În total, este vorba despre cel puţin 25 de poziţii pe listele a şase partide (PSD, PNL, USR, ALDE, PMP şi PRU). Aceşti 25 de candidaţi (17 la Camera Deputaţilor şi 8 la Senat) vor fi în centrul atenţiei campaniei electorale care debutează astăzi.
Proiecte care ar trebui să fie pe agenda candidaţilor
În ultimii ani, Iaşul a cunoscut o dezvoltare importantă, dar, în continuare, unele proiecte vitale rămân doar pe hârtie. Odată cu intrarea în linie dreaptă a modernizării Aeroportului Internaţional, politicienii locali au rămas datori Iaşului cu două pro­iecte cel puţin la fel de importante: Spitalul Regional de Urgenţe (SRU) şi autostrada Iaşi – Târgu Mureş (care include şi varianta Nord a şoselei de centură a Iaşului). În prezent, finanţarea SRU este asigurată de Uniunea Europeană, singurul lucru pe care trebuie să-l facă autorităţile este de a porni efectiv proiectul.
În schimb, la autostradă, lucrurile s-au împotmolit în revizuirea documentaţiilor tehnice de mai bine de cinci ani. Teoretic, şi autostrada are finanţare asigurată în perioada de programare 2016 – 2020, dar numai în situaţia în care Guvernul va putea face împrumuturi. Aceste două proiecte, alături de continuarea dezvoltării Aeroportului, sunt capetele de afiş ale actualei campanii, iar parlamentarii pot influenţa în mod pozitiv sau negativ evoluţia lor.
O altă temă a campaniei propusă de „Ziarul de Iaşi“ este Strategia Integrată de Dezvoltare a Iaşului (SIDU), document care trasează principalele proiecte ale oraşului pe următorii 15 ani. Pe parcursul acestui an, Primăria, beneficiarul proiectului, a organizat în mai multe rânduri dezbateri publice pe această temă, dar interesul parlamentarilor a fost nul. Campania electorală coincide cu momentul în care documentul urmează să fie supus aprobării Consiliului Local.

sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/vreti-binele-ie-enilor-iata-ce-ar-trebui-sa-dezbateti-domnilor-candidati–144202.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.