MULTUMIM, E-ON! Mii de bârlãdeni, pe întuneric si în frig, de sâmbãtã noaptea pânã duminicã dupã-amiazã! Pentru miile de familii din Bârlad, aprovizionarea de sezon trebuie sã ia în calcul, musai, refacerea stocurilor de lumânãri, lanterne, baterii sau orice alte obiecte care ajutã la producerea luminii artificiale. Asta din cauzã cã la E-ON Bârlad cad Posturile Trafo pe capete lãsând în beznã si frig consumatorii, care deja s-au sãturat de E-ON Moldova. Mai întâi au fost avariate cinci posturi trafo, în noaptea de sâmbãtã spre duminicã, iar apoi patru posturi trafo, duminicã dimineatã! Bârlãdenii au turbat de furie, iar E-ON Moldova spune cã munceste la repararea avariilor! Cu sigurantã cã cei care au copii mici si au stat în întuneric sau frig nu s-au încãlzit la scuzele celor de la E-ON!
Sistemul energetic românesc a fost scos la vânzare de stat în anul 2005. Nu întreg sistemul, ci doar partea profitabilã a acestuia: transportul si distributia. Partea de productie, încãrcatã de pierderi, a fost pãstratã, desigur, de stat. De sase judete din Moldova – Bacãu, Botosani, Iasi, Suceava, Vaslui si Neamt – a fost interesat concernul german E.ON Energie, care a preluat 24,6% din actiuni pentru 31,4 milioane euro. Imediat, a majorat capitalul cu încã 68,6 milioane euro si a ajuns la 51%, preluând astfel controlul. Astfel, cu 100 de milioane de euro E.ON a achizitionat una dintre activitãtile nu doar rentabile ale statului român, ci si strategice. Retelele erau bine puse la punct, acopereau majoritatea teritoriului, astfel cã noii stãpâni nu aveau decât sã le exploateze si sã facã profit. Legile românesti îi favorizau si îi favorizeazã în continuare, prin urmare se poate spune lesne cã afacerea de aici nu le dã mare bãtaie de cap. Nici mãcar pentru investitii. În cei 11 ani de activitate, exploatarea sistemului s-a fãcut dupã regula generalã a companiilor strãine în România: profit maxim cu investitii minime – concentrarea activitãtii, numãr redus de oameni, prevederi contractuale în dezavantajul consumatorului, timp mare de remediere a avariilor si deranjamente din ce în ce mai frecvente. La toate acestea se adaugã si lehamitea tipic româneascã de a reclama si a cere despãgubiri pentru daunele produse, indiferent de cât de mari si cât de dese sunt acestea. Un exemplu tipic pentru atitudinea pe care o are compania germanã fatã de consumatorul român este ceea ce s-a întâmplat în ultimele douã zile la Bârlad. Mai precis sâmbãtã noaptea, de la ora 00.30, a început sã cadã sisemul: pene de curent de câteva secunde, suficiente cât sã dea peste cap centralele de încãlzit, sistemele electronice, frigiderele etc. Apoi, de la ora 1.00, mii de bârlãdeni au rãmas în întuneric. Fãrã luminã mai precis. Si asa au stat pânã în jurul orelor 14.00, duminicã, adicã ieri.
E.ON, blagoslovitã de bârlãdenii afectati!
Reactia oamenilor a fost durã. Au încins retelele de socializare!
„Servicii sub orice criticã ampificate negativ si de atmosfera plinã de batjocorã la adresa clientilor care pierd o jumãtate de zi la cozile E-ON. Au ramas doar câtiva angajati la ghisee care fac si ei tot ce se mai poate în conditiile date”, scrie Vasile Bors.
„Nu e plãcut sã rãmâi la o bucatã de noapte fãrã curent, când ai un copil mic mic si tu ai atâtea în prizã, plus o lampã de veghe”, scrie o mamã din Bârlad.
„Nu e prima datã când în rahatul ãsta de oras E-ON-ul ne trateazã astfel. Într-o zi sunt cam 5-10 întreruperi de curent! Stiti cã mereu sunt astfel de situatii si nimeni nu-i trage la rãspundere. Cum putem sã-i punem la punct? Dati o idee!”, opineazã si Mihail Manciu.
„Multumim politicienilor de dupã 1990 care au vândut toate resursele si uzinele tãrii! Ei au luat spagã de sute milioane de euro, iar noi am rãmas bãtaia de joc a companiilor strãine. Pânã când? În Bârlad problema e cronicã si nu vãd niciun om politic sã spunã ceva despre asta. Câti dintre ei au avut discutii cu cei de la EON?”, scrie Sorin Ciobanu, care oferã si o solutie la problema bârlãdenilor. „Solutia e analizarea tuturor contractelor fãcute de stat cu aceste institutii si sanctionarea drasticã a tuturor celor care nu respectã cetãtenii. Dar cei care ne conduc acum nu au timp de asta, au vile de construit, amante de iubit si tot asa. Solutia cea mai aproape este crearea unei asociatii de consumatori care sã organizeze proteste de amploare, asa imaginea E.ON va fi pusã în pericol si ei vor reactiona. În Bucuresti, în cartierul Andronache se întâmpla frecvent asta, pânã oamenii au iesit în stradã si au blocat o arterã importantã. Dupã asta firma de electricitate a început modernizarea retelelor. În Moldova merg pe blat pentru cã oamenii nu reactioneazã. Daca nu îti plãtesti curentul, ei imediat îl taie si pun o taxa imensã ca sã facã rebransarea”, mai scrie Sorin Ciobanu.
Reactia E.ON Moldova: „ne scuzati, am avut avarii!”
Contactat telefonic, Sorin Moldoveanu, purtãtorul de cuvânt al E.ON Distributie Moldova, a precizat cã au fost douã avarii majore la mai multe posturi de transformare. „A fost un incident în noaptea de sâmbãtã spre duminicã, din cauza unui echipament electric. S-a produs la orele 2.50, fiind afectatã zona centralã a Bârladului, zona Gãrii si zona de Nord a orasului. Majoritatea consumatorilor au fost alimentati dupã circa 40 de minute, cu exceptia consumatorilor alimentati de cinci posturi trafo (PT) dintr-o zonã restrânsã, din zona centralã. A doua avarie a fost la orele 7.50, în zona Petrom (zona de Nord), majoritatea consumatorilor fiind reconectati în 30 de minute, cu exceptia a patru PT, din zona de la intrarea în Bârlad dinspre Vaslui. Echipele au intervenit la avariile respective încã din timpul noptii si au lucrat pânã la remediera lor”, a precizat Sorin Moldoveanu.