spot_img
spot_img
29.4 C
Vaslui
14-iul.-2025

Gãgestiul, comuna pãstrãtoare de traditii (foto)

- Advertisement -

FOLCLOR… La Gãgesti, traditiile se tin vii, mai ales de când a luat nastere muzeul de etongrafie din comunã. Marin Rotaru, ctitorul acestuia, învãtãtorul care de altfel a pus si bazele cunoscutei Academii Rurale, a reusit sã adune aici o sumedenie de obiecte traditionale si de arheologie, ce fac din aceastã comunã un adevãrat colt etnografic. “Muzeul, întemeiat în aceeasi clãdire cu biblioteca comunalã, cuprinde obiecte de etnografie într-o proportie de 99%, iar 1% de arheologie, pentru cã cea mai mare parte din descoperiri a fost predatã la Muzeul Judetean “Stefan cel Mare” (1700 de piese) si la Muzeul “Vasile Pârvan” din Bârlad (1300 piese). Le-am dat cu proces verbal încã din timpul regimului vechi, pentru cã asa sunt legile la români, obiectele sunt considerate patrimoniu national. Multe dintre ele sunt din ceramicã – unelte începând din paleolitic pânã în secolul al XVIII-lea. La Gãgesti am strâns obiecte adunate de mine de-a lungul anilor din satele componente de pe Valea Elanului, diferite unelte de ceramicã, dar si câteva costume traditionale”, ne-a spus învãtãtorul Marin Rotaru.

“Comuna Gãgesti este situatã într-un loc cu totul deosebit nu numai pentru judetul Vaslui, ci pentru întreaga tarã. Aici, pe Valea Elanului, îsi au originea douã personalitãti de cea mai mare importantã pentru cultura si istoria nationalã. Este vorba despre Dimitrie Cantemir si Alexandru Ioan Cuza, a cãror familii se trag din Silisteni, sat dispãrut de pe teritoriul actualei comune Dimitrie Cantemir. Satul Gãgesti, atestat din 1646, gãzduieste un muzeu reprezentativ pentru zonã.

Ctitorul acestei institutii stiintifice si culturale este Marin Rotaru, cunoscut pentru cercetãrile sale în domeniul arheologiei si nu numai. A primit sprijinul generos al primarului Costicã Stupu, care spre deosebire de unii dintre colegii sãi, este interesat de tot ceea ce înseamnã act de culturã. Muzeul are o structurã complexã, obiectele prezentate reflectând descoperirile arheologice din zonã, elemente de istorie medievalã si piese reprezentative din domeniul etnografiei. Remarcabilã este si expunerea lor, modul de organizare al muzeului”, a spus etnologul vasluian Dan Ravaru.

Concurs anual de cusut ii

Important de precizat este cã în fiecare an, în aceastã comunã, are loc concursul de cusut ii – “Ia, traditie si simbol milenar”. Premiul cel mare pus în joc pentru cel mai bun creator este de 1000 lei. Anul acesta, câstigãtoare au fost desemnate Elena Marcu din Gãgesti, Tincuta Coman si Bianca Mihal din Giurcani. “Scopul nostru în acest concurs este de a redescoperi adevãratele valori ale înaintasilor si sã le împãrtãsim si celor din jurul nostru, de a potenta valorile umane: munca, creativitatea, perseverenta si satisfactia muncii prestate. Anii socialismului au sters din memoria oamenilor adevãratele valori materiale si morale, cele care cãlãuzesc oamenii în viatã. Redescoperirea lor este o actiune anevoioasã, dar nu imposibilã. Valorile bunicilor nostri sunt cele care au creat valori apreciate si în zilele noastre, dar pervertite în anii comunismului”, spune primarul comunei, Costicã Stupu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.