spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
20-mai-2024

“Muscãtura vasluianã” a ajuns la Târgul de carte Gaudeamus de la Bucuresti

- Advertisement -

VERSURI… Tânãrul poet Cornelius Drãgan si-a lansat primul volum de poezii: “Muscãtura fluturelui japonez”. Si nu oriunde, ci la Târgul de carte Gaudeamus de la Romexpo, Bucuresti, acolo unde de foarte mult timp un poet vasluian nu a mai reusit sã ajungã. Volumul a apãrut la editura Junimea, ca urmare a câstigãrii premiului din partea juriului la Concursul National “Porni Luceafãrul…” 2016, din Botosani.

Dupã cum însusi poetul declarã, “volumul e scris în stilul poeziei vremii, prezentând anumite caracteristici personale, îmbinate firesc cu elemente ce apartin fie de locul unde lucrez, fie implicit de Vasluiul natal. E un volum de poezie ce contine un discurs liric/ erotic compact atât stilistic, cât si tematic, dar si valoric. Un volum care, cu sigurantã, va fi ca o desfãtare pentru pasionatii de poezie, pentru pasionatii de frumos. Îl dedic tatãlui meu, Ioan Drãgan, care din pãcate a plecat mult prea devreme de lângã noi. Avea o vorbã: “citeste 20 de minute zilnic si vei ajunge sus” sau altfel spus “o carte nu te trãdeazã niciodatã”.

„Cornelius Drãgan pune Vasuiul pe harta poeziei noastre de azi”

Criticul si filologul Ioan Holban spune cã „esenta lirismului din volumul de debut al lui Cornelius Drãgan, „Muscãtura fluturelui japonez”, se regãseste într-un motto din Neville Goddard pe care autorul îl invocã, lângã Plotin, în deschiderea cãrtii sale: „orice schimbare în comportamentul sinelui interior va rezulta în schimbãri exterioare corespunzãtoare”. Din acest joc al sinelui interior cu preajma sa creste o poezie care testeazã limitele tragicului, cãutând mereu o formulã în (sau ne-)fiintãrii. Debutul în poezie al lui Cornelius Drãgan este cu totul remarcabil, fãrã ezitãri stilistice, strucuturând teme si motive lirice care se adunã în orizontul tagicului. Dupã Ion Iancu Lefter si Ion Enache, Cornelius Drãgan pune Vasluiul pe harta poeziei noastre de azi”.

Mircea Cãrtãrescu, atras de titlul volumului „Muscãtura fluturelui japonez”

Despre lansarea volumului de poezii de la Bucuresti, tânãrul mãrturiseste cã îi va rãmâne întipãritã în memoria. “A fost o experientã minunatã, având în vedere cã odatã cu mine au avut lansãri si Gellu Dorian, Adrian Alui Gheorghe, Stefan Oprea, Liviu Antonesei. Emotiile si-au spus cuvântul, dar încurajat de amfitrionii Lucian Vasiliu, Vasile Spiridon si Liviu Ioan Stoiciu, am trecut cu brio peste ele si a reusit sã se facã auzitã „Muscãtura fluturelui japonez”. Târgul de carte Gaudeamus e ca un vulcan – plin de lansãri si multã lume doritore de carte- personalitãti literare si nu numai, oameni veniti din toate colturile tãrii. Am avut si marea onoare sã îl întâlnesc pe Mircea Cãrtãrescu, iar faptul ca titlul volumul meu de debut i-a atras atentia a avut un deosebit impact asupra mea. Multumesc mult editurii si echipei Junimea pentru aceastã lansare, dar si prietenilor care mi-au fost aproape”, a spus Cornelius Drãgan. Volumul „Muscãtura fluturelui japonez” va fi lansat si la Vaslui la sfârsitul acestei sãptãmâni: vineri 25 noiembrie, ora 14:00, la Biblioteca Judeteanã “Nicolae Milescu Spãtarul”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.