spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

Operatie în premierã, la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui

- Advertisement -

DEFELICITAT…Doi dintre cei mai buni medici ortopezi din Europa s-au aflat, ieri, la Spitalul Judetean de Urgentã (SJU) Vaslui, unde au efectuat o operatie în premierã pentru judetul nostru. Prof. dr. Wilhelm Friedl, seful Clinicii de Ortopedie, Traumatologie si Chirurgia Mâinii din cadrul Spitalului din Aschaffenburg din Germania si dr. Paul Sârbu, medic primar Ortopedie-Traumatologie la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iasi, ajutati de medicul specialist Tudor Rãzvan, i-au refãcut mâna dreaptã a unui pacient care a suferit o fracturã Goynard-Smith. Gratie profesionalismului cadrelor medicale, cel operat îsi va putea folosi din nou mâna, în doar douã zile. „Vom continua sã facem parteneriate cu specialisti de renume în domeniu, astfel încât si pacientii din judetul Vaslui sã beneficieze de servicii medicale performante”, i-a asigurat managerul Ana Rinder, pe cei care se adreseazã Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui.

Miercuri, în cadrul sectiei de Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, a fost efectuatã cu succes, în premierã pentru judetul nostru, o operatie la mânã. Pacientul suferea de fracturã extremitate distalã radius cu basculã anterioarã, cunoscutã ca si fractura Goynard-Smith. Premiera a fost datã nu de operatia în sine, pentru cã astfel de fracturi sunt destul de frecvente, cât a materialelor folosite si a echipei de medici care a efectuat-o. Este vorba de doi dintre cei mai apreciati medici ortopezi din Europa, prof. dr. Wilhelm Friedl, seful Clinicii de Ortopedie, Traumatologie si Chirurgia Mâinii din cadrul Spitalului din Aschaffenburg din Germania si dr. Paul Sârbu, medic primar Ortopedie-Traumatologie la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iasi. Acestia au fost ajutati de medicul specialist Tudor Rãzvan, care, din ianuarie, va lucra în cadrul Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui. Potrivit domnului doctor Wilhelm Friedl, pacientul va reveni la viata normalã dupã doar douã zile de la operatie. „A fost o operatie standard, care a durat aproximativ 25 de minute . O fracturã de extremitate distalã radius, cunoscutã ca si fracturã Goynard-Smith. Pacientului i-a fost pusã o placã din titan blocatã poliaxial, de o calitate foarte bunã. Am înteles cã pacientul este de profesie medic stomatolog, este foarte important sã-si poatã folosi mâinile cât mai repede. Din punctul meu de vedere, în douã zile poate sã înceapã din nou munca”.

A lãsat România pentru Germania din cauza regimului comunist

Prof. Wilhelm Friedl, cel care a coordonat operatia de ieri, si-a început studiile de medicinã la Timisoara. În anii ‘70 a fugit de dictatura Ceausescu în Germania de Vest. Acum este seful Clinicii de Ortopedie, Traumatologie si Chirurgia Mâinii din cadrul Spitalului din Aschaffenburg. Dupã revolutie a revenit în tarã, mai întâi cu ajutoare pentru familiile nevoiase, iar din anul 2000 viziteazã regulat spitalele românesti pentru a împãrtãsi din experienta sa colegilor români. „Desi am plecat în 1972 din România, am tinut legãtura cu cei de aici. Sunt de origine germanã, dar n-am uitat de unde am plecat. Nu am avut niciodatã nimic cu românii, doar cu Ceausescu. Dacã as fi rãmas în România sistemul m-ar fi distrus, de aceea am preferat sã plec într-o tarã liberã. Mi-a plãcut la Vaslui si cu sigurantã voi mai reveni”, ne-a spus reputatul medic.

„Vrem ca astfel de evenimente sã se repete în spitalul nostru”

Conducerea Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui îi asigurã pe locuitorii judetului cã astfel de evenimente se vor mai repeta. „Astãzi (n.r. ieri), la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui a avut loc o operatie în premierã, la un pacient care a avut un traumatism la mâna dreaptã. Operatia a fost efectuatã de domnul profesor Wilhelm Friedl din Germania si de domnul profesor Paul Sârbu de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iasi, ajutati de viitorul nostru medic specialist pe ortopedie-traumatologie, domnul doctor Tudor Rãzvan. Ne bucurãm sã avem astfel de evenimente în spitalul nostru si sperãm cã nu va fi ultimul. Noi vom continua sã facem parteneriate cu specialisti de renume în domeniu, astfel încât si pacientii din judetul Vaslui sã beneficieze de servicii medicale performante”, a declarat Ana Rinder, managerul unitãtii medicale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.