Având în vedere faptul cã, începând cu 30 noiembrie, începe minivacanta de 1 Decembrie, perioadã care va readuce în tarã cetãteni români stabiliti în strãinãtate, pentru a-si petrece aceste zile împreunã cu familia si prietenii, precum si cetãteni români care vor alege sã-si petreacã vacanta în strãinãtate, politistii de frontierã se pregãtesc pentru eventualele cresteri ale traficului de persoane si mijloace de transport prin punctele de control. Pentru a evita aglomerãrile si a realiza un control operativ si fluent, conducerea Politiei de Frontierã Române a dispus mãsuri de suplimentare a personalului care desfãsoarã activitãti în punctele de trecere, la controlul documentelor de cãlãtorie. De asemenea, va fi folositã la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei si în cele mai aglomerate, în functie de trafic si infrastructurã, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de intrare/iesire si echipamentele folosite pentru verificarea documentelor. Este de asteptat ca multi moldoveni sã treacã vama pe la Albita, în aceste zile, pentru a participa la manifestãrile de 1 Decembrie, organizate la Bucuresti si Alba-Iulia, asa cã vor urma zile aglomerate la cea mai mare vamã din estul României.
În aceastã perioadã, peste 3.000 politisti de frontierã desfãsoarã, zilnic, activitãti de supraveghere si control a frontierei de stat. Pentru evitarea aglomerãrilor, Politia de Frontierã Românã recomandã participantilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontierã existente la granitã, astfel încât sã se preîntâmpine aparitia suprasolicitãrilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui numãr mare de cãlãtori, într-un timp foarte scurt. Reamintim cã pentru a veni în sprijinul participantilor la trafic, Politia de Frontierã Românã a dezvoltat o aplicatie on-line, disponibilã pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Aceastã aplicatie on-line prezintã o medie a timpilor de asteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. De asemenea, aplicatia foloseste modulul de navigatie furnizat de Google Maps si accesând tab-ul „navigare” se pot configura trasee spre un anumit punct de trecere a frontierei. Timpii de asteptare sunt actualizati în timp real, fapt ce ajutã utilizatorul sã-si reconfigureze traseul cãtre un punct de frontierã ce înregistreazã valori de trafic scãzute.
Atentie, dacã vreti sã iesiti cu copiii din tarã
În perioada minivacantei, multi copii cãlãtoresc în afara granitelor tãrii, fapt pentru care reamintim conditiile privind cãlãtoria cetãtenilor români minori în strãinãtate. Legea 248/2005 actualizatã prevede faptul ca acestia pot iesi din tarã în aceleasi conditii ca si persoanele adulte, în baza unui document de cãlãtorie valabil – pasaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) – numai dacã sunt însotiti de o persoanã fizicã majorã si cu acordul pãrintilor. Politistii de frontierã vor permite iesirea din tarã a cetãtenilor români minori numai în urmãtoarele cazuri: în situatia în care cãlãtoresc în strãinãtate însotiti de ambii pãrinti; în situatia în care cãlãtoresc împreunã cu unul dintre pãrinti, numai dacã pãrintele însotitor prezintã o declaratie a celuilalt pãrinte sau, dupã caz, face dovada decesului celuilalt pãrinte; în cazul pãrintilor divortati, chiar dacã pãrintele însotitor face dovada faptului cã minorul i-a fost încredintat prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã si irevocabilã însã cei doi pãrinti exercitã în comun autoritatea pãrinteascã, acesta trebuie sã prezinte acordul autentificat al celuilalt pãrinte cu privire la iesirea din tarã. Mai pot pleca din tarã si în situatia în care sunt însotiti de o altã persoanã fizicã majorã numai dacã persoana însotitoare prezintã o declaratie a ambilor pãrinti, a pãrintelui cãruia minorul i-a fost încredintat prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã si irevocabilã, a pãrintelui supravietuitor ori a reprezentantului sãu legal.