NESIMTIRE…Ionel Bordeianu, un sindicalist mãrunt, ajuns politic director la Casa de Culturã, împins de PSD si-a bãtut joc de liceenii vasluieni, tinându-i într-un frig teribil la balurile bobocilor. Culmea e cã acestia au si plãtit pentru „luxul” de a sta în frig. Temperatura în sala de spectacol nu a depãsit 15 grade Celsius, spre disperarea liceenilor care au trebuit sã suporte frigul câteva ore cât tinea spectacolul lor. Desi Primãria Vaslui a asigurat o sursã de încãlzire, directorul Casei de Culturã nici nu se gândeste sã o utilizeze. „E scump, domnule!” spune acesta. În biroul sãu este bine si cald, însã în salã e jale. Primarul Vasile Pavãl a legat Casa de Culturã de punctul termic de lângã Piata Vidin, însã directorul incompetent nici nu se gândeste sã utilizeze aceastã facilitate. Îi este mai usor sã-si ia salariu, decât sã se gândeascã cã niste copii se nenorocesc din cauza frigului, în dorinta lor de a face ceva, cu care sã se mândreascã.
Odatã cu terminarea balurilor bobocilor pe acest an se încheie sezonul spectacolelor din Casa de Culturã a Sindicatelor „Constantin Tãnase” Vaslui. Motivul principal pentru pauza pe timpul iernii este lipsa fondurilor pentru încãlzire. O problemã ce a fost evidentã pe parcursul celor cinci sãptãmâni în care au fost spectacolele oferite de liceele din oras. Cu temperaturi ce nu treceau de 15 grade Celsius, într-o o zi cãlduroasã, cei care asistau la spectacole înghetau pe scaune. Chiar si viceprimarul Dragos Cazacu a rãmas cu o bronsitã dupã ce a fost în juriul fiecãrui liceu. „Sã stai patru ore în frig dupã ce îti e fricã cã te dau afarã. Sincer, cred cã balurile ar trebui fãcute mai devreme”, a spus Mihai, 16 ani. „A fost un frig cumplit. Un curent de îti zbura capul în culise si se vedea aburul când respiram „, a spus un bãiat de 17 ani, ce a avut un moment artistic la unul dintre baluri. „La toate balurile a fost foarte frig în salã si nu înteleg de ce. Participantii erau îmbrãcati foarte subtire si înghetau de frig. Sunt de pãrere cã puteau da drumul la calorifere cât sã se încãlzeascã putin acolo. Nu e corect sã stãm cu gecile pe noi la un spectacol dintr-o clãdire”, a povestit Gianina, 17 ani. „Am fost organizator la unul dintre baluri si stiam la ce sã mã astept . Fusesem cu o sãptãmânã înainte la un spectacol de teatru si era la fel de frig. Ar trebui sã se facã ceva în privinta asta”, a spus Ionut, 18 ani. În apãrarea sa, directorul Casei de Culturã, Ionel Bordeianu, a declarat: „E foarte greu si costisitor sã încãlzim o suprafatã de 700 metri pãtrati. Da, primãria ne-a asigurat o legãturã la punctul termic al orasului , dar pentru a aduce sala principalã la o cãldurã de 25 de grade Celsius, trebuie sã dãm drumul la cãldurã cu 4 zile înainte, ceea ce e foarte costisitor. Noi suntem o institutie ce se autofinanteazã. De-abia putem sã fim la zi cu cheltuielile de întretinere si ce rãmâne încercãm sã facem si noi ce mai putem „.
Cam cât costã închirierea sãlii de spectacole a Casei de Culturã a Sindicatelor „Constantin Tãnase” Vaslui
Potrivit celor care au organizat balurile liceelor din oras, pentru a avea acces la sala de spectacole, culise, lumini, echipamente sonore si tehnicieni, acestia au scos din donatii câte 350 de lei pe orã si 80 de lei per orã de repetitii. Dacã tinem cont cã balurile au durat, în medie, aproximativ 4 ore, pentru fiecare bal sau obtinut 1400 lei doar pentru spectacolul în sine. Astfel, pentru toate cinci balurile a fost datã în total suma de 7000 de lei, plus banii pentru orele de repetitie. Organizatorii sunt de pãrere cã pentru acesti bani mãcar în culise ar fi trebuit sã fie cãldurã pentru bobocii care nu îsi permiteau sã iasã cu gecile pe scenã. (Andrei Manolachi)