Penitenciarul Vaslui a organizat, ieri, la clubul din incinta unitãtii, o întâlnire de lucru cu reprezentanti ai institutiilor publice si organizatiilor neguvernamentale locale, privind problematica reintegrãrii sociale a detinutilor. Proiectul a presupus o dezbatere si un dialog nemijlocit între specialistii din unitate, detinuti participanti, pe de o parte, si invitatii care au competente institutionale si care si-au manifestat disponibilitatea pentru recuperarea acestor persoane.
Au fost prezenti la actiune reprezentanti de la Judecãtoria Vaslui, Serviciul de Probatiune, Primãria Vaslui, Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului, Centrul Scolar pentru Educatie Incluzivã “Constantin Pufan”, Biblioteca Judeteanã “Nicolae Milescu Spãtarul” Vaslui, Muzeul “Stefan cel Mare” Vaslui, Centrul de Evaluare, Consiliere, Antidrog Vaslui, Asociatia Bãrbatilor Crestini, Asociatia Profesionistilor în Mediere si Arbitraj Moldova, Bisericile evanghelice din Vaslui: Biserica Crestinã dupã Evanghelie “Vestea Bunã” Vaslui si Biserica Penticostalã “Eben Ezer” Vaslui, ISU Vaslui. Dialogul a fost axat pe o prezentarea obiectivã a nevoilor de asistentã a celor custodiati, suportul necesar ce trebuie oferit pentru reintegrarea acestora în viata comunitãtii postdetentie, precum si identificarea unor solutii practice pentru tipurile de probleme cu care se confruntã persoanele private de libertate. În urma acestei întâlniri, au fost structurate nevoile reale ale detinutilor, activitãtile pentru care este nevoie de sprijinul ONG-urilor, au fost identificati noi colaboratori care pot îmbogãti Oferta de programe si activitãti educative, de asistentã psihologicã si asistentã socialã de la nivelul penitenciarului. Totodatã, a fost fãcut un bilant al activitãtilor comune realizate în 2016, fiind prezentate exemple de bune practici cu privire la activitãtile desfãsurate de colaboratori si exemple de reintegrare socio-profesionalã si familialã reusite cu fosti detinuti, au fost prezentate dificultãtile întâmpinate în realizarea activitãtilor propuse.
Anul viitor, vor fi organizate noi actiuni
În final, a fost stabilit un calendar de activitãti pentru 2017 pe baza unor planuri comune de mãsuri, centrate pe facilitarea reintegrãrii persoanelor private de libertate. Toti partenerii si-au manifestat disponibilitatea pentru a oferi detinutilor, tintit pe nevoile reale ale acestora, activitãti si programe axate pe educatie, formare profesionalã, dezvoltare personalã. La final, ansamblul de dansuri “Hora strãbunã” si grupul folcloric “Cântec voinicesc”, din Penitenciarul Vaslui, au sustinut un moment artistic. Totodatã invitatii au vizionat o expozitie de obiecte confectionate de detinuti în cadrul atelierelor ocupationale. “Prin desfãsurarea unor astfel de activitãti, avem convingerea cã putem contribui la o comunitate mai sigurã, iar infractionalitatea poate fi redusã semnificativ doar dacã oamenii, organizatiile si institutiile colaboreazã pentru interesul general al societãtii”, a spus comisar-sef de penitenciare Nicolae Toma, purtãtor de cuvânt la Penitenciarul Vaslui.