Premierul Dacian Cioloș a anunţat că, într-un alt context decât cel al alegerilor, Guvernul ar fi stabilit nivelul salariului minim pe economie garantat în plată pentru anul 2017 la un nivel apropiat de cel propus de confederațiile sindicale. În aceste condiţii, modificarea salariului minim a fost lăsată la latitudinea viitorului cabinet.
Viitorul Guvern va avea legitimitatea necesară pentru stabilirea nivelului salariului minim pe economie garantat în plată în anul 2017, în condițiile în care partidul care a câștigat alegerile din 11 decembrie 2016 și-a asumat nivelul salariului minim în programul de guvernare, a precizat premierul Dacian Cioloș în Consiliul Național Tripartit.
„Partidul care a câștigat alegerile și-a stabilit o cifră clară în programul de guvernare, pe care și-a asumat-o politic. Dacă acest guvern ar lua o decizie pe baza negocierilor cu sindicatele și patronatele, cu o săptămână sau două înainte de instalarea noului guvern, ar putea fi acuzat că abuzează de responsabilitatea pe care o are. Pe de altă parte, în cazul în care acest guvern ar promova o Hotărâre cu acea sumă, ar însemna că ne-am asumat-o fără a avea vreo analiză în spate”, a declarat primul-ministru, Dacian Cioloș.
„Domnul prim-ministru, apreciind rezultatul alegerilor de ieri, a considerat că există toate premisele ca un nou Guvern să poată fi instalat până la sfârşitul lunii decembrie, iar acesta să fie în măsură să ia o decizie legată de salariulul minim pe economie, ţinând cont inclusiv de angajamentul partidului, care are cele mai mari şanse să conducă acest guvern şi care s-a angajat public la 1.450 lei, salariul minim garantat în plată pe economie pentru 2017”, a afirmat Bogdan Hossu.