Dosarul Electronic de Sănătate este funcțional, peste 8 milioane de români fiind deja înscriși în sistem. Asta este vestea bună, vestea mai puțin bună fiind că au apărut deja întârzieri în implementarea sistemului din cauza faptului că spitalele din România, dar și medicii de familie au soft-uri proprii de raportare la CNAS, care trebuie adaptate la sistemul electronic unitar.
Dosarul Electronic de Sănătate a fost finalizat și este funcțional încă din aprilie 2014, iar la începutul lunii decembrie rapoartele extrase din sistem arată că peste 8 milioane de români au un dosar medical, 10.092 de medici de familie și 295 de spitale s-au conectat la sistem și au transmis informații medicale despre pacienți.
Dosarul Electronic de Sănătate reprezintă o colecție de informații medicale ale pacientului, consolidate la nivel național, colectate de la toți furnizorii de servicii medicale cu care acesta a intrat în contact. Datele sunt oganizate pe criteriul relevanței medicale.
În luna noiembrie 2016, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a legiferat obligativitatea folosirii dosarului electronic de sănătate. Dosarul Electronic de Sănătate (DES) va asigura în primul rând interconectarea cu platformele informatice existente la nivelul CNAS, dar și interoperabilitatea cu alte platforme eHealth disponibile la nivelul UE.
CNAS a pus la dispoziție medicilor de familie, în regim gratuit, un program software testat pentru accesarea dosarului, însă o parte dintre aceștia au preferat să cumpere de la diverse firme produse soft care acum necesită timp și consultanță tehnică pentru conectarea la Casă.
Și în spitale, existența de programe software produse de diverse firme a determinat creșterea timpului de integrare cu DES, potrivit UTI, compania care a implementat acest sistem.