Mai multe zone de pe raza oraşului prezintă un risc ridicat pentru alunecări de teren. Cauzele acestui fenomen şi problemele fiecărui versant în parte sunt detaliate în noul Plan Urbanistic General (PUG). Un aspect important ţine de faptul că în aceste zone există interdicţii temporare de construire, în sensul obligării solicitantului de a executa unele studii suplimentare. Producerea alunecărilor de teren este favorizată, conform PUG, de condiţiile privind panta şi energia reliefului, susbtratul geologic, de perioadele de ploi abundente, vegetaţie forestieră redusă, precum şi de activitatea umană: defrişări, irigaţii, supraîncărcarea terenului cu construcţii, neîntreţinerea lucrărilor de combatere.Ţicău este zona „cu cea mai spectaculoasă evoluţie a fenomenului de alunecare“. Este necesară intervenţia şi la versantul Râpa Galbenă, Pe versantul Brânduşa au apărut numeroase izvoare
Cum se prezintă situaţia în Copou
Potrivit PUG, zonele supuse fenomenului de alunecare de teren se află pe mai mulţi versanţi, dar cei amintiţi cu prioritate în document sunt Copou Est (inclusiv Ţicău), Copou Vest, Păcurari, Râpa Galbenă, platoul zonei centrale, Tătăraşi, Brânduşa, Galata, Bucium şi Cetăţuia – Manta Roşie. Primul versant menţionat cuprinde zona între mal drept Cacaina, bd. C.A. Rosetti, str. Cucu, str. Başotă, str. Sărărie, şos. Sărărie, şos. Ştefan cel Mare, al. Gr. Ghica Vodă, al. M. Sadoveanu şi limita administrativă a municipiului. „Pe acest versant, efectul fenomenului de alunecare este prezent prin apariţia în zona împădurită de ebulmente (surpări, n.r.), crăpături, aspect de «pădure beată», izvoare, forfecări ale lucrărilor de desecare, înclinări ale căminelor de dren, tasări ale terenului în jurul lucrărilor de consolidare“, se precizează în PUG.
În document se arată că alunecările avansează spre staţia de transformare de 110 KV (zona şos. Ştefan cel Mare) şi se subliniază faptul că este pus în pericol obiectivul şi liniile electrice aferente. Versantul Copou Vest cuprinde zona între al. M. Sadoveanu, bd. Carol I, str./şos. Păcurari şi limita administrativă a oraşului. În PUG se menţionează că au fost constatate, în ultimii ani, „alunecări masive“ care au dus la distrugerea în repetate rânduri a străzilor Podgoriilor, Belvedere, Şipoţel, Tăcuta şi aleilor betonate din Grădina Botanică.