Premieră juridică în justiţia ieşeană. Un magistrat a admis că a primit mită de la un clan de ţigani, pentru a le „cumpăra” acestora o sentinţă. Judecătorul ar fi primit curcani, vin şi 10.000 de lei pentru a determina un fost coleg să scoată din puşcărie doi evazionişti
Un judecător din garda veche a justiţiei ieşene a recunoscut în faţa procurorilor de la Crimă Organizată că a primit mită de la un clan de ţigani. Viorel Maftei a fost, în trecut, preşedinte al Judecătoriei din Paşcani şi a ieşit la pensie fără ca, oficial, să planeze suspiciuni că ar fi fost implicat în dosare de corupţie. Ieri, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) au aruncat bomba: Maftei a recunoscut că ar fi primit bani şi bunuri de la un clan de romi, promiţând în schimb că poate interveni pe lângă judecătorul-suspendat Dan Anton pentru „cumpărarea” unei sentinţe. Implicarea celui din urmă magistrat în acest caz de corupţie din justiţia ieşeană nu a putut fi dovedită de anchetatori.
Trei ani de închisoare
Viorel Maftei a petrecut 24 de ore în Arest în acest dosar ce a „explodat” în urmă cu un an şi jumătate. După ce anchetatorii din cadrul DIICOT Iaşi au adunat mai multe probe, fostul şef de la Judecătoria Paşcani a decis să nu rişte să meargă în instanţă – unde putea primi chiar o pedeapsă cu executare, şi a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei. „În cadrul activităţii de urmărire penală, inculpatul Maftei Viorel a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv, 3 ani închisoare sub supraveghere”, au precizat procurorii DIICOT.
Ţiganii i-au pupat mâna
Viorel Maftei a intrat în vizorul DIICOT după ce ar fi primit bani, de la un rom pe nume Dafin Nunucă, dar şi alte produse, pentru a-l determina, în 2015, pe judecătorul Dan Anton (la acea vreme judecător la Curtea de Apel Iaşi) să admită o contestaţie în anulare introdusă de părinţii lui Nunucă. Cei doi se aflau în arest după ce fuseseră condamnaţi într-un dosar de evaziune fiscală.