EVENIMENT… Biblioteca Judeteanã “Nicolae Milescu Spãtarul” a fost, ieri, gazda unei duble lansãri de carte. Etnograful Dan Ravaru si sotia acestuia, Cleoptara Ravaru, consilier în cadrul Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui, si-au prezentat cele mai recente volume publicate. Este vorba despre “Urcã trenul spre Ardeal/Încãrcat cu militari. 100 de ani de la intrarea României în Primul Rãzboi Mondial” si “Asistenta socialã în România contemporanã. O radiografie a umanului”, douã cãrti pe cât de diferite la prima vedere, pe cât de apropiate în ceea ce priveste problematica lor comunitarã si socialã. Au prezentat profesorul Dumitru Apostolache, Dumitru Apostolache, Valeriu Lupu, Lucian Lefter si Laurentiu Chiriac.
Volumul “Asistenta socialã în România contemporanã. O radiografie a umanului” e dedicatã rezistentei sociale si rolului sãu în societate; o lucrare în care e statuat rolul institutiilor având drept scop ocrotirea anumitor categorii umane si integrarea lor socialã. ”Cartea, asa cum ne mãrturiseste autoarea în „Cuvânt înainte”, se vrea „o adunare de opinii si observatii deloc exhaustive, unele literare, altele scrise în stil jurnalistic” (a se vedea textul final, intitulat „În loc de încheiere: Despre Asistenta socialã, în dialog cu un politician”), despre Asistenta socialã în general si cea de la nivelul judetului Vaslui, în special. Tematicile sunt: „familia, învãtãmântul si piata muncii, boala si dizabilitatea, fenomenul migratiei, sentimentul valorii personale si apartenenta la grup si gen (ecco: feminismul), traditiile populare si integrarea în UE, performanta si esecul, pierderea unor valori si înlocuirea lor cu altele noi, etichetate drept asa – valori”. Lucrarea este structuratã pe trei pãrti, precedate de un „Cuvânt înainte” si secondate de un cuvânt final: „În loc de încheiere: Despre Asistenta socialã, în dialog cu un politician”. Partea întâi cuprinde 18 articole, partea a doua o culegere de 23 de texte si cea de-a treia cinci recenzii”, explicã profesorul Dumitru Apostolache.
Volumul care marcheazã momentul intrãrii României în Primul Rãzboi Mondial
“Dacã în primul volum, “De Sãntãmãria Mare/S-a stârnit mobilizare”, am încercat sã marchez momentul intrãrii României în Primul Rãzboi Mondial, ca prim pas în lupta pentru desãvârsirea Unirii românilor într-un singur stat, în cel de fatã mi-am propus popularizarea celor stiute despre prima fazã a desfãsurãrii operatiunilor militare. În primul rând, va fi vorba de campania din Transilvania, ofensiva româneascã si contraofensiva inamicului, si de campania din Dobrogea. De fapt, o suitã de victorii si de înfrângeri. În urmãtorul volum (pretentios spus), vom trata lupta pentru apãrarea vechiului teritoriu national, încheiatã la sfârsitul anului 1916 prin cãderea Bucurestilor si retragerea în Moldova. Sper ca aceste “volume” si cele care vor urma sã se reuneascã la 1 Decembrie 2018 într-o carte a Unirii care sã mãrturiseascã despre dorinta românilor dintre Nistru si Tisa de a se aduna într-un singur stat, despre entuziasmul si bucuria finalã, dar si despre suferintele si sângele vãrsat. Considerãm toate acestea drept o îndatorire patrioticã, oricât de blamatã este acum expresia de cãtre globalistii nostri care se strãduiesc sã elimine istoria nu numai din manuale, ci si din sufletele românilor”, spune etnograful Dan Ravaru.