După aproape 10 ani de la momentul în care a demarat o amplă operaţiune de mansardare, fostul afacerist Teodor Coman şi-a aflat pedeapsa: 14 ani după gratii. A înşelat peste 70 de ieşeni cu sume importante. Coman execută deja 2 ani şi 8 luni, la Penitenciarul Jilava, într-un alt dosar de înşelăciune. Cei care i-au fost complici acum un deceniu au fost deja închişi, primind pedepse de 7 sau 10 ani de puşcărie. Cinci ani au avut nevoie judecătorii pentru a descâlci iţele acestui dosar.
Unul dintre cele mai ample dosare de înşelăciune dintre cele instrumentate în ultimele două decenii la Iaşi a fost finalizat de judecătorii Curţii de Apel Iaşi. Teodor Coman, fost Simileac, supranumit „regele mansardelor“ a fost condamnat definitiv la 14 ani de închisoare şi obligat, alături de ceilalţi inculpaţi din dosar, să restituie sumele de bani cu care a înşelat zeci de ieşeni. Judecătorii ieşeni au ajuns la cei 14 ani de închisoare după ce au revocat şi mai multe pedepse cu suspendare pe care Coman le-a primit în trecut.
Magistraţii au dispus condamnări dure şi pentru complicii „regelui mansardelor“. Femeia care-i era soţie la momentul faptelor, Cezara Violeta Coman, a fost şi ea condamnată la 7 ani de închisoare. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi Mihai Condra. Ceilalţi doi inculpaţi din dosar, Bogdan-Marius Chiriac şi Iulian-Vasile Ilie, fost Carp, au primit câte 10 ani de puşcărie. Curtea de Apel a mai redus din pedeapsa Cezarei Coman şi a lui Mihai Condrea, care, în primă instanţă, primiseră tot câte 10 ani de puşcărie. Judecătorii au mai stabilit şi cuantumul sumelor pe care inculpaţii trebuie să le dea celor pe care i-au înşelat: 660.000 de euro şi aproximativ 370.000 de lei. Sentinţa Tribunalului Iaşi nu este însă definitivă, şi mai poate fi atacată cu apel.
Ce acuzaţii au adus procurorii
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi ne-au precizat, în cursul zilei de ieri, că Teodor Coman se află în prezent încarcerat în Penitenciarul Jilava. El a fost condamnat, în februarie 2016, la 2 ani şi 8 luni de închisoare într-un alt dosar de înşelăciune, în care a fost acuzat că a păcălit o firmă de leasing.
În privinţa dosarului „Mansarda“, acesta a fost finalizat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 2011, acuzaţiile fiind de înşelăciune sau fals.
Procurorii anticorupţie au susţinut că membrii grupării „au indus şi menţinut în eroare 73 persoane în legătură cu încheierea/executarea unui număr total de 66 de contracte de construire sau/şi de vânzare/cumpărare a unor apartamente amplasate la mansarda unor blocuri situate în diferite zone din Iaşi“.