VESTI DE BINE… La numai 25 de ani joacã roluri principale pe scena celor mai importante teatre din Bucuresti, a fost cooptat în echipa selectã a Teatrului National, unde, în aceastã stagiune, poate fi vãzut în cinci spectacole, foarte îndrãgite de public! Actorul Ionut Toader, husean de origine, a reusit într-un timp pe care unii îl considerã incredibil de scurt, sã punã bazele unei cariere strãlucitoare. Ei bine, evolutia fulminantã a lui Ionut îi mirã doar pe cei care nu stiu mai nimic despre talentul special al acestuia, munca si sacrificiile fãcute, dar si premiile care au arãtat, încã de pe vremea studentiei, cã Ionut Toader are toate datele pentru a ajunge un nume mare, pe scena teatrului românesc.
“Prima datã când am primit un rol principal la un teatru atât de important, precum Teatrul “Bulandra”, a fost în 2016. Mai exact, în martie 2016 am avut premiera cu acest rol, Artur. Spectacolul se numeste “Tango”, scris de Slawomir Mrozek si este regizat de Laura Vlad. În spectacol joc alãturi de actori importanti ai scenei teatrului românesc”, îsi începe Ionut Toader micul bilant neconventional de pe anul care tocmai s-a încheiat. Pânã aici însã, pânã când sã joace roluri principale pe aceste scene de referintã ale teatrului românesc, a fost un drum lung, aparent, comprimat în timp. A plecat la UNATC Bucuresti, în bagaj doar cu mica si amuzanta experientã acumulatã la trupa de actori amatori din oras, numitã “Alexandru Giugaru”, dar a terminat primul an de facultate cu 10 pe linie. În 2013, Ionut îsi confirmã talentul la un alt nivel, cucerind premiul Mircea Ghitulescu pentru “Cel mai bun actor”, pentru rolul Kaloshin, “O întâmplare cu un metrampaj” de A. Vampilov, la Concursul National de Teatru Studentesc “I.L. Caragiale”, dar si premiul publicului pentru “Cel mai bun actor” la Gala Hop, 2013. A terminat cu succes facultatea, a urmat apoi si un Master în Arta Actorului.
“Cred cã norocul ti-l cam faci”
“În mai 2016 am primit un rol principal si la Teatrul National din Bucuresti, rol în urma cãruia am fost angajat în Teatrul National. Oficial fac parte din echipa “Nationalului”. Rolul este “Teodor” în spectacolul “Medeea, mama mea” scris de Ivan Dobcev si regizat de Ivan Dobcev si Margarita Mladenova. Doi artisti bulgari exceptionali. La Teatrul National joc si în alte spectacole: ‘Recviem’, ‘Douã loturi’, ‘No man’s land’, ‘Furtuna’.
Din momentul în care ajungi actor cu acte, talentul conteazã într-o pondere foarte micã. Foarte mult conteazã munca! Aveam perioade în care repetam si la trei proiecte o datã. Apoi, cred cã norocul ti-l cam faci. Dacã muncesti mult si îti faci treaba bine, ai ocazia sã întâlnesti si oameni importanti. Oameni care te vor în proiectele lor, în urma muncii pe care ai depus-o la proiectul anterior. În linii mari, pare cã am ajuns destul de repede si usor acolo. A fost o perioadã mare de timp când munceam în alte domenii pentru a mã sustine financiar. Si în acelasi timp, seara sau chiar noaptea, alergam la repetitii. Asadar, pare repede ca timp, dar ca volum de muncã nu a fost chiar asa. Atunci când am ajuns angajat, aveam un background destul de bogat pentru un actor la doar 25 de ani. Ca o metaforã, pot spune cã nu mi s-au pus oferte pe tavã. Am încercat prin muncã si vointã foarte mare sã construiesc eu acele oferte de pe tavã”.
“Românie, te mãnânc!”
“Ca nume important, nu neapãrat cunoscut care mi-a marcat cariera pânã acum, este tânãra regizoare Laura Vlad, cu care am lucrat foarte mult si în facultate. Am crescut cumva împreunã si mi-a prins foarte bine. Apoi Alexandru Dabija, un regizor foarte important al acestei tãri. El, în urma unei probe la care am fost la Teatrul National, mi-a oferit un rol într-un spectacol pe care urma sã îl monteze, desi acel rol nu exista pânã la aparitia mea la probã. Ulterior, mi-a zis cã a scris ceva pentru mine, doar pentru cã m-a vrut în echipa lui. Ca întindere a fost un rol mic. Dar pentru mine a fost foarte important. A fost primul spectacol pe care l-am avut la Teatrul National Bucuresti. Asta se întâmpla în anul II de facultate. Apoi, Ivan Dobcev, regizorul si dramaturgul bulgar care, dupã multe încercãri, s-a hotãrât sã îmi ofere mie rolul principal din spectacolul pe care urma sã îl monteze în mai 2016, la Teatrul National Bucuresti. Spectacolul se numeste “Medeea, mama mea”. Mai apoi, Ion Caramitru, care a vãzut spectacolul “Medeea, mama mea” si, evident, în urma rolului pe care l-am fãcut acolo, mi-a propus sã mã angajeze si sã fac parte din echipa teatrului. Cam astea ar fi cele mai importante întâlniri pentru evolutia mea “rapida” din punctul unora de vedere”, a spus Ionut Toader, care anuntã faptul cã anul acesta, în curând, ca începe o emisiune în mediul online, o initiativã proprie, care va purta numele “Românie, te mãnânc!”. “Se va oupa de partea omeneascã a acestei tãri. De bucuriile sau de supãrãrile oamenilor nostri, ale concetãtenilor. Pe pagina de Facebook “Ionut Toader” se vor regãsi toate detaliile legate de emisiune, inclusiv episoadele, atunci când vor apãrea”, a anuntat actorul Toader.