spot_img
spot_imgspot_img
14.4 C
Vaslui
29-mai-2024

Statul dã, statul ia! De la 1 februarie nu se mai restituie banii de pe taxele auto

- Advertisement -

DEZAMÃGIRE…Fericirea vasluienilor care îsi înmatriculeazã masinile gratis vine în detrimentul celor care nu mai au dreptul la restituirea taxelor auto deja achitate la stat. Din punct de vedere legal, cei care au achitat taxele auto înainte de anularea OUG 9/2013, îsi mai puteau recupera banii pânã pe 31 ianuarie 2017, fãcând o cerere la Administratia Judeteanã a Finantelor Publice Vaslui(AJFP Vaslui). Asadar, dupã 1 februarie, fiind anulate taxele auto, a fost eliminat si procedeul de restituire a sumelor deja achitate. “Începând cu data de 1 Februarie 2017, conform legii eliminãrii a 102 taxe, se anuleazã OUG nr. 9/2013 a eliminat taxa auto de timbru de mediu. Din pãcate dupã aceastã datã trebuie sã fie aprobatã o nouã procedurã de recuperare a taxelor auto achitate, inclusiv a taxei de timbru de mediu”, se explicã pe una dintre anexele site-ului Ministerului Finantelor Publice.

Vasluienii care au profitat de eliminarea taxelor de mediu si de înmatriculare se declarã multumiti de decizia guvernului. “Bineînteles cã suntem multumiti de aceastã decizie. Pierdem mai putin timp si e si mai ieftin. Chiar dacã tot stãm o zi douã la cozi, nu mai stãm o sãptãmânã”, explicã un sofer. Totusi, fericirea lor vine în detrimentul celor care au achitat deja aceste taxe. Sãptãmâna trecutã, surse din Administratia Judeteanã a Finantelor Publice Vaslui indicau faptul cã cei care si-au achitat deja taxele auto, vor beneficia de o restituire pe o perioadã de cinci ani. Din pãcate pentru soferii vasluieni, care se aflã în aceastã situatie, odatã cu eliminarea taxelor auto au fost eliminate si procedurile de restituire. Practic, returnarea banilor (pe cale administrativã) pentru vechile taxe auto nu se mai poate face de la 1 februarie 2017, din moment ce regulile de bazã ale acesteia au dispãrut, spun surse din Ministerul Mediului.

“Cu o mânã ne dau si cu alta ne iau…”

Înainte de 31 ianuarie 2017, cei care au plãtit una dintre vechile taxe auto (taxa specialã pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule) puteau cere restituirea acesteia, pe cale administrativã, la Administratia Judeteanã a Finantelor Publice Vaslui. Contribuabilii îsi primeau banii înapoi (cu tot cu dobânzile pentru perioada dintre plata taxei si restituirea ei). Banii urmau sã fie restituiti în decurs de cinci ani, prin cinci transe a câte 20% din suma datoratã. “Urma sã primesc 2000 de euro, dar nu mi-a spus nimeni cã o sã se scoatã restituirea de la 1 februarie. Acum pot doar sã mã uit la chitante, altceva nu mai am ce face cu ele. Cu o mânã ne dau si cu alta ne iau, asa a fãcut statul mereu, de asta iese si lumea în stradã”, spune Ion, 40 de ani. Multi dintre vasluienii care asteptau restituirea taxelor auto au mizat pe profesionalismul celor care au lucrat pe modificãrile legilor. “Ma gândeam cã o sã facã în asa fel încât sã putem primi banii. Dar au taiat legea pur si simplu, de parcã nu ar fi existat. Am crezut cã fac un bine tuturor. Dar au eliminat taxele pe banii nostri. Ãia care stau la înmatriculãri îsi iau actele moca si noi stãm si ne uitãm ca prostii. Asta e tara în care trãim, cu o mânã dau, iar cu alta furã”, povesteste un Vasluian. Pentru rezolvarea acestei situatii, autoritãtile au douã cãi de rezolvare. Fie emit o nouã Ordonantã de Guvern, fie emit o lege pentru a stabili noi reguli de bazã cu privire la restituirea vechilor taxe auto. În momentul de fatã, cei care pot beneficia de restituirea vechilor taxe auto sunt cei care au obtinut dreptul la returnare în baza unei hotãrâri judecãtoresti. (Andrei Manolachi)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.