spot_img
spot_img
18.5 C
Vaslui
11-iul.-2025

Peste 16.000 de pensionari vasluieni vor avea indemnizatia socialã mãritã

- Advertisement -

CRESTERI…Ieri, Ministerul Muncii si a Justitiei Sociale a anuntat mãrirea plafonului ajutorului social, de la 400 la 520 de lei. Acestea sunt vesti bune pentru cei peste 16.000 de pensionari din judetul Vaslui care beneficiazã de astfel de ajutoare. Indemnizatia socialã pentru pensionari se acordã din oficiu, fãrã a fi nevoie de depunerea unei cereri însotite de documente doveditoare, tuturor asiguratilor sistemului public de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacã nivelul cuantumului pensiei se situeazã sub nivelul pensiei sociale minime garantate. În aceastã categorie sunt inclusi si agricultorii, invalizii, urmasii celor care au lucrat, cei care primesc o pensie anticipatã sau care s-au pensionat pentru limitã de vârstã. Indemnizatia socialã pentru pensionari se stabileste si se plãteste de cãtre Casa Nationalã de Pensii Publice, prin intermediul caselor teritoriale de pensii, si se evidentiazã în mod distinct pe talonul de pensie. Pensia socialã minimã garantatã a fost introdusã în 2009, însã în 2010 i s-a schimbat denumirea în indemnizatie socialã pentru pensionari.

Conform informatiilor prezentate de Ministerul Muncii si a Justitiei Sociale, indemnizatia socialã pentru pensionari s-a majorat cu 30%. Mai exact, indemnizatia a crescut cu 120 de lei, de la 400 de lei la 520 lei. Concret, indemnizatia socialã se determinã ca diferentã între nivelul actual de 520 de lei si nivelul cuantumului pensiei (cuvenit sau aflat în platã). De exemplu, dacã un pensionar are stabilitã o pensie de 350 de lei, acesta primeste lunar o pensie de 520 de lei, diferenta de bani fiind suportatã din bugetul de stat. La nivelul judetului Vaslui sunt înregistrate peste 16.000 de persoane care urmeazã sã beneficieze de indemnizatia socialã pentru pensionari. Aceastã indemnizatie nu reprezintã o categorie de pensie distinctã, de sine stãtãtoare, care sã se acorde neconditionat, ci este o limitã de venit la care se ridicã orice pensie stabilitã pe baza contributiilor. Pentru a putea primi indemnizatia socialã, beneficiarul trebuie sã fie pensionar al sistemului public de pensii din România, sã aibã domiciliul în România, iar cuantumul total al veniturilor din pensii si din alte drepturi, stabilite si plãtite prin casele teritoriale de pensii în baza unor legi speciale, trebuie sã fie sub nivelul maxim legal al indemnizatiei sociale. Mãsura privind majorarea cuantumului indemnizatiei sociale face parte din obiectivele prioritare stabilite în cadrul Programului de guvernare pentru perioada 2016 – 2020, ca mãsurã de reducere a sãrãciei si de îmbunãtãtire a standardului de viatã al populatiei.

Acesatã majorare va fi urmatã la 1 iulie de o crestere a punctului de pensie cu 9%

În acest context, începând cu 01 iulie 2017 valoarea punctului de pensie va creste la 1.000 lei. Decizia e prevãzutã într-o ordonantã de urgentã, care cuprinde numeroase mãsuri fiscale si sociale, cu impact bugetar major. “Ordonanta de urgentã stabileste cã, începând cu data de 1 iulie 2017, valoarea punctului de pensie se majoreazã cu 9% si va fi de 1.000 lei. De asemenea, începând cu 1 martie 2017, nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari, prevazutã de Ordonanta de urgentã a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, va creste la 520 lei”, se aratã într-un comunicat de presã emis în luna ianuarie a acestui an. (Andrei Manolachi)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.