spot_img
spot_img
19.4 C
Vaslui
14-iul.-2025

(EXCLUSIV) Şoc: Call center la Penitenciarul Iaşi. De la 1.400 deţinuţi s-au confiscat aproape 400 telefoane. Mulţi escrocau pensionari

- Advertisement -

Cifre uluitoare obţinute de „Ziarul de Iaşi“ referitoare la situaţia telefoanelor deţinute ilegal în puşcăria din Copou, numită oficial „Penitenciar de Maximă Securitate“. Deşi legea interzice expres, iar penitenciarul deţine aparatură specială pentru identificarea celularelor, aproape 400 de telefoane mobile au fost descoperite asupra deţinuţilor sau înainte de a intra în posesia acestora, numai în anul precedent. În mod sigur, multe alte mobile sunt folosite clandestin de deţinuţi în continuare. Dovada: nu mai puţin de cinci dosare penale au fost instrumentate în ultimele luni de procurori împotriva unor deţinuţi ieşeni care înşelau pensionari prin metoda „Accidentul“, folosindu-se de celulare. La deţinuţi s-au găsit inclusiv modemuri de internet. „Ziarul de Iaşi“ prezintă inclusiv conversaţii ale deţinuţilor din Iaşi care deţin telefoane: „Sună-mă oricând după 8 seară“, se laudă aceştia la telefon, ca şi cum s-ar afla în vacanţă, şi nu în puşcărie.
Numărul foarte mare de infracţiuni de înşelăciune comise prin metoda „Ac­cidentul“ scoate la iveală o situaţie pe cât de îngrijorătoare, pe atât de revoltătoare. Cel puţin un telefon mobil intră în fiecare zi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi deşi, pe hârtie, unitatea are dotările necesare pentru a preîntâmpina astfel de incidente. Apare întrebarea câte şi dacă sunt telefoane mobile care ajung la deţinuţi şi cu ştiinţa gardienilor, în con­diţiile în care în ultima perioadă a „explodat“ numărul dosarelor de înşe­lăciune comise prin telefon din spatele gratiilor. Reprezentanţii penitenciarului se laudă că mai puţin de un sfert din telefoane ajung efectiv la deţinuţi, restul fiind descoperite înainte, însă nimeni nu poate şti câte celulare sunt deţinute clandestin de puşcăriaşi. Un lucru e cert: doar în ultima perioadă au fost deferite justiţiei mai multe persoane private de libertate care vorbeau la telefon din celulă ca de pe bulevard.
Ce spun cifrele
Reprezentanţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Iaşi precizează, într-un răspuns oficial oferit „Ziarului de Iaşi“, că, în cursul anului trecut, în medie, un telefon mobil pe zi a fost descoperit de gardieni fie în celulele deţinuţilor, fie înainte de a ajunge la aceştia. E vorba, în total, de un număr de 368 de celulare care au fost „interceptate“ de gardieni, 80 dintre acestea direct din buzunarele persoanelor private de libertate. Trendul este în creştere de la începutul acestul an. Pe 22 februarie, când răspunsul de la închisoare a fost remis „Ziarului de Iaşi“, 51 de telefoane fuseseră descoperite, doar în 2017, 13 dintre acestea asupra deţinuţilor. În total, din 2016 şi până în perioada menţionată din 2017, 93 de deţinuţi s-au bucurat efectiv de telefoane mobile, potrivit da­telor furnizate de reprezentanţii închi­sorii. Cifra îi cuprinde doar pe cei care au fost prinşi, nu şi pe cei care reuşesc prin diverse metode să îi păcălească în continuare pe gardieni. „Confecţio­na­rea, deţinerea, utilizarea de telefoane mo­bile constituie abatere disciplinară con­form art. 82, lit. J din Legea 254/ 20013. Persoanele condamnate care săvârşesc astfel de abateri sunt sanc­ţionate de către comisia de disciplină constituită la nivelul penitenciarului, cu una din sancţiunile disciplinare prevăzute la art. 101, alin 1, din Legea 254/2013. Pentru toate telefoanele mobile descoperite asupra deţinuţilor a fost declanşată şi derulată procedura disciplinară“, ne-au transmis reprezentanţii Penitenciarului. Aceştia ne-au mai precizat că persoanele care introduc telefoanele pot fi chiar trimise în judecată, întrucât fapta constituie contravenţie. „În toate cazurile în care în interiorul penitenciarului sunt descoperite telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de internet, medii de stocare a datelor, administraţia penitenciarului procedează la sesizarea organelor de cercetare penală“. Nicio persoană care să fi introdus telefoane mobile în penitenciar, deci care să fi comis o infracţiune, nu a fost trimisă în judecată, potrivit datelor de pe portalul instanţelor de judecată. Surse juridice ne-au explicat că, de multe ori, chiar dacă se descoperă telefoane mobile asupra unui deţinut, rareori se poate stabili cu exactitate cine este cel care a introdus acel telefon în puşcărie. În puţinele cazuri dovedite care au ajuns în vizorul anchetatorilor, s-a dispus renun­ţarea la urmărirea penală, deoarece cuantumul pedepsei pentru astfel de infracţiuni este redus.

sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/exclusiv-soc-call-center-la-penitenciarul-iasi-de-la-1-400-detinuti-s-au-confiscat-aproape-400-telefoane-multi-escrocau-pensionari–153722.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.