ATITUDINE… Cristina Tunegaru, o huseancã ce predã limba si literatura românã unor elevi de gimnaziu din Bucuresti, a ajuns în atentia Inspectoratului Scolar, dupã ce a postat pe pagina sa de socializare un „autodenunt”. Aceasta anunta cã nu respectã programa scolarã si cã elevii sãi nu citesc poezii de Eminescu sau „Amintirile” lui Creangã, ci lecturi care sã-i învete sã-si exprime opiniile si, totodatã, sã le stimuleze curiozitate de a citi în continuare. Astfel, aceasta preciza cã le recomandã elevilor „poezii frumoase de Magda Isanos sau Tudor Arghezi, texte din literatura universalã ca <<Micul Print>> sau <<Cartea junglei>>, fragmente din marii autori ai literaturii universale ca Cervantes sau Shakespeare”. De asemenea, mentiona cã lucreazã multe exercitii de gramaticã normaticã, pentru ca acestia sã stie a scrie corect. „Autodenuntul” de pe Facebook nu a rãmas fãrã ecou în rândul Inspectoratul Scolar, huseanca revenind cu o nouã postare în care anunta cu urmeazã sã fie „inspectatã”.
Iatã autodenuntul postat de Cristina pe pagina sa de Facebook, în urmã cu câteva zile: „Subsemnata, profesoarã de românã, declar cã nu respect, în mod premeditat, programa scolarã de limba românã, asemenea unui element dusmãnos: nu citesc cu elevii mei poeziile de Eminescu, „Amintirile” lui Creangã, baladele populare, pastelurile de 150 de ani, nuvelele lui Slavici; nu dictez comentarii, nu arunc în brate interpretãri si nu le cer sã învete pe dinafarã teorie literarã despre genuri si specii. Declar de asemenea cã, în schimb, citesc cu elevii mei poezii frumoase de Magda Isanos sau Tudor Arghezi, texte din literatura universalã ca „Micul Print” sau „Cartea junglei”, fragmente din marii autori ai literaturii universale ca Cervantes sau Shakespeare, exersãm lectura activã, ne exprimãm opiniile, le motivãm, învãtãm sã fim sinceri, asertivi. Fac cunoscut cã nu voi respecta nici viitoarea programã care îmi cere sã selectez numai texte ale autorilor români clasici mentionati mai sus. Voi continua sã propun elevilor mei numai lecturi care sã-i atragã spre literaturã, sã sãdesc în ei o sãmântã de bucurie a lecturii. Recunosc cã lucrez cu elevii mei mai ales exercitii de gramaticã normativã pentru învãtarea scrierii corecte, cã sar peste notiuni de gramaticã teoreticã pentru care elevii mei nu sunt pregãtiti la un moment dat. Pentru cã eu cred cã educatia se face prin motivare pozitivã, bucurie, joc, stârnirea curiozitãtii, prin colaborare si comunicare vie între profesor si elev într-o limbã actualã si pornind de la ceea ce-i este cunoscut si drag copilului, prin deschiderea spre cultura nationalã si universalã”.
„Îi astept pe domnii inspectori la ore sã vadã entuziasmul copiilor care au citit prima carte din viata lor”
Inspectie la orã. De asta va avea parte Cristina, pentru cã a avut curajul sã-si exprime opinia cu privire la programa scolarã pe o pagina de Facebook. „Înteleg cã în urma „autodenuntului” meu urmeazã sã fiu inspectatã. Pesemne s-au rezolvat toate problemele din învãtãmântul gimnazial, astfel încât existã energie si pentru cercetarea opiniilor de pe Facebook ale profesorilor. Probabil cã nu mai avem o cincime dintre elevi care abandoneazã scoala si nici 42% dintre absolventii de gimnaziu analfabeti functional. Ar fi extraordinar !Ce mã intrigã e cã verificarea se va axa pe hârtiile produse si cã nu intereseazã progresul elevilor mei, rezultatul final al activitãtii didactice. În învãtãmântul românesc hârtiile par sã fie totul. Eu îi astept pe domnii inspectori la ore sã vadã entuziasmul copiilor care au citit prima carte din viata lor, sã vadã scânteia din ochii lor când descoperã cã la disciplina limba românã conteazã opiniile si ideile lor, si nu reproducerea a ceea ce au spus altii. Cred cã asta ne dorim în clase, nu câte 25 de prizonieri ai comentariilor scortoase care asteaptã cu înfrigurare clopotelul eliberator”, scrie Cristina Tunegaru într-o nouã postare pe pagina sa de Facebook.