spot_img
spot_img
17.4 C
Vaslui
20-iul.-2025

Autoritãtile vasluiene se pregãtesc pentru o posibilã rãspândire a pestei porcine africane!

- Advertisement -

ACTIUNI…Prefectul Judetului Vaslui, Isabel Bogdan, împreunã cu reprezentantii CLCBTA Vaslui, au luat o serie de mãsuri în vederea prevenirii aparitiei virusului de pestã porcinã africanã pe teritoriul judetului Vaslui. Aceste mãsuri au fost luate dupã ce mai multi vecini ai României au semnalat focare de infectii. În momentul de fatã a fost impus un control strict al importurilor cãrnii de porc din Ucraina si Republica Moldova, tãri în care s-au semnalat focare de infectie. Iar la nivel local a fost implementatã o supraveghere pasivã a fermelor si a fondurilor de vânãtoare ce contin mistreti. În aceeasi sedintã, directorul DSVSA, Traian Petcu, a prezentat Ordonanta de Urgentã a guvernului din data de 8 martie, care prevede ce mãsuri trebuie luate în vederea protejãrii populatiei de porcine domestice si sãlbatice, de pesta porcinã africanã. Aceastã ordonantã înlesneste luarea deciziilor în caz de urgentã si prezintã un plan clar de urgentã, ce trebuie urmat de primãriile care se gãsesc în situatia de a face fatã unui focar de infectie. Desi nu prezintã un pericol pentru oameni, pesta porcina africanã poate aduce daune economice semnificative.

Reprezentantii Centrului Local de Combatere a Bolilor Transmisibile ale Animalelor din judetul Vaslui, sub coordonarea prefectului Isabel BOGDAN, au luat astãzi o serie de mãsuri care asigurã prevenirea pãtrunderii si rãspândirii pestei porcine africane pe teritoriul national, în conditiile în care au fost identificate focare ale acestei boli în tãri vecine care au frontierã cu România. Directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Traian Petcu, a prezentat Ordonanta de Urgentã a Guvernului, din 8 martie 2017, prin care au fost stabilite mãsuri pentru prevenirea si detectarea imediatã a pestei porcine africane, în vederea supravegherii pasive atât la porcii domestici, cât si la mistreti, întãrirea si îmbunãtãtirea mãsurilor de biosecuritate în fermele de porci, pentru a preîntâmpina introducerea virusului cu produse din carne de porc contaminatã din aceste tãri. Documentul simplificã procedurile administrative, astfel încât, la nevoie, sã se poatã actiona, în regim de urgentã, la vânarea organizatã a animalelor sãlbatice.

De asemenea, s-a dispus intensificarea controalelor la punctele de intrare în tarã de la frontiera cu Ucraina si cu Republica Moldova, pentru a preîntâmpina introducerea virusului cu produse din carne de porc contaminatã din aceste tãri.

Totodatã, primãriile au fost solicitate sã identifice anumite zone, care sã respecte distanta pânã la pânza freaticã si resursele de apã, unde vor fi îngropate cadavrele animalelor, în cazul aparitiei unui focar de pestã porcinã africanã.

Ce este pesta porcinã si ce efecte negative produce

Pesta Porcinã este o boalã viralã, extrem de contagioasã, care afecteazã deopotrivã porcii domestici si pe cei sãlbatici, fiind rãspânditã la nivel global. Boala nu este transmisibilã la om, dar poate genera pierderi economice de mari proportii.

Pesta porcinã se transmite prin contactul direct dintre porcii domestici sau sãlbatici, bolnavi si cei sãnãtosi. Virusul se rãspândeste si prin contactul cu secretiile (lacrimi, salivã) si excretiile (fecalele animalelor infectate) animalelor.

Porcii sãnãtosi se infecteazã prin contactul cu obiecte, hranã, îmbrãcãminte, mijloace de transport, adãposturi contaminate.

Virusul poate fi purtat de la porcii bolnavi cãtre cei sãnãtosi în cadrul miscãrilor necontrolate sau ilegale ale animalelor (transport, vânzare, târguri) si de cãtre oameni, pãsãri, insecte.

Infectia poate fi contactatã prin intermediul resturilor alimentare din gospodãrie. Semnele clinice depind de stadiul de boalã. Sunt trei nivele de evolutie a bolii: acut, cronic si subacut.

Simptomele formelor preacutã si acutã sunt: moartea subitã a animalelor cu indicii, aproape inexistenti, privind cauza mortii, febrã ridicatã (între 40 – 42 grade), înrosirea pielii (vizibilã doar la speciile de porcine cu pielea palidã), în special la vârful urechilor, pe coadã, pe piept si în zona abdomenului, scãderea apetitului, apatie, cianozã si lipsa de coordonare motoricã la 24-48 de ore înaintea mortii, vomã, diaree (uneori chiar cu sange) si scurgeri din ochi. Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% în cazul porcinelor domestice. În momentul de fatã nu existã nici un vaccin si nici tratament pentru infectiile cu pesta porcinã africanã. Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme si controlul potrivit a posibilelor focare de infectie ce se poate face prin: raportarea cazurilor, carantina strictã si eradicarea animalelor susceptibile la îmbolnãvire. (Andrei Manolachi)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.