Poliţia Română atrage atenţia celor care petrec timp în mediul online, recomandând prudenţă în a oferi persoanelor cunoscute pe internet informaţii personale. Recomandările sunt continuare a campaniei de informare privind siguranţa copiiilor care au acces la internet şi vin pe fondul informaţiilor privind o provocare numită „BALENA ALBASTRĂ”, acceptată de mai mulţi tineri din Rusia şi spaţiul ex-sovietic, care ar fi condus până acum la moartea a peste 130 de adolescenţi. Până în prezent nu există informaţii concrete privind situaţii similare în România.
Poliţia recomandă PRUDENŢĂ pe internet: Fără date personale şi întâlniri cu necunoscuţi
„Fiţi prudenţi în a oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre voi sau familie, cum ar fi: numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, şcoala la care învaţaţi ori locul de muncă. Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar persoane pe care le şi cunoaşteţi în realitate. În cazul în care persoane cu care comunicaţi pe internet vă jignesc, ameninţă, vă transmit mesaje cu tentă sexuală sau poze cu conţinut pornografic, vă îndeamnă să consumaţi alcool ori droguri, ori vă provoacă să vă faceţi rău, anunţaţi apropiaţii şi faceţi o sesizare la Poliţie”, transmite Poliţia Română.
Poliţiştii recomandă să nu acceptăm întâlniri cu persoane cunoscute pe internet, precizând că „oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt şi astfel puteţi deveni victima traficului de persoane sau a altor întâmplări tragice”.
„Nu spuneţi parola de la e-mail altor persoane, deoarece acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele vostru sau pot intra pe site-uri interzise. Manifestaţi atenţie în utilizarea reţelelor de socializare. Este de preferat să restricţionaţi accesul la acestea, astfel încât să poată fi vizualizate doar de către prieteni. Evitaţi postarea pe Internet a fotografiilor personale. Aveţi în vedere că nu tot ceea ce citiţi sau vedeţi pe Internet este adevărat! Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, adult sau copil, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată. Nu instalaţi pe calculator programe sau aplicaţii, din surse nesigure sau din link-uri primite pe e-mail. Ele pot conţine viruşi şi pot produce pagube irecuperabile. În cazul în care primiţi pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschideţi. De asemenea, nu accesaţi link-uri sau ataşamente primite odată cu astfel de mesaje”, mai recomandă poliţiştii.
Mesajul poliţiştilor este urmare a unei campanii demarate pornind de la jocul „Balena Albastră”, în care participantul are de îndeplinit mai multe sarcini care presupun autoizolarea, automutilarea şi chiar suicidul. Autorităţile spun că jocul nu este un fenomen în România însă campania este una de prevenire.
Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/balena-albastra-pune-autoritatile-romane-in-alerta-anunt-oficial-al-politiei-romane_346422.html#ixzz4bkn6YhUh