SCANDAL… De la finele anului trecut, pe drumul interjudetean care leagã Vasluiul de Iasi au apãrut gropi din ce în ce mai mari, lucru care i-a pus pe gânduri pe primarii din comunele din cele douã judete, pe raza cãruia trece acest drum. De exemplu, dupã cum spune consilierul judetean Gheorghe Veziteu, numai pe tronsonul de 7 km care strãbate Vasluiul, de la Buhãesti si pânã la Rebricea, sunt în jur de 40 de gãuri în asfalt, iar situatia riscã sã scape de sub control. „Problema nu este legatã de calitatea lucrãrilor, pentru cã firma constructoare si-a fãcut bine treaba. Nu avem ce sã facem acelor transportatori care merg cu masini încãrcate cu 30-40 de tone de materiale de constructii, pentru cã nu avem nici legislatie si nici institutiile care sã ia mãsuri împotriva lor”, spune presedintele Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu. Un consilier judetean a cerut activarea clauzelor de garantie, pentru acest drum, dacã mai sunt în vigoare, însã un lucru este sigur: pânã ce institutii ca ISCTR nu intervin si nu blocheazã traficul greu pe acest drum, situatia se va degrada din ce în ce mai mult.
Consiliul Judetean Iasi si Consiliul Judetean Vaslui au lansat în parteneriat, în 2010, proiectul „Reabilitarea si Modernizarea Drumului Interjudetean DJ 248 Iasi – Vaslui”. Proiectul a fost finantat din fonduri europene, în cadrul Programului Operational Regional 2007 – 2013, Axa prioritarã 2: „Îmbunãtãtirea infrastructurii de transport regionale si locale”. Dezvoltat în regiunea de Nord-Est a României, proiectul asigurã legãtura directã între trei orase (Iasi, Vaslui, Negresti) si peste 20 localitãti rurale, dintre care 7 sunt organizate drept centre de comunã. Valoarea totalã a proiectului a fost initial stabilitã la 70 milioane lei, din care 51 milioane lei finantare nerambursabilã prin Programul Operational Regional 2007-2013. La începutul lunii iulie 2011, Consiliul Judetean Iasi anunta cã organizeazã a doua licitatie pentru reabilitarea si modernizarea drumului interjudetean 248, Vaslui-Iasi, care strãbate, pe raza judetului Vaslui, comunele Vulturesti si Rebricea. Anuntul privind cea de-a doua licitatie, dupã esecul cu firma portughezã Jaop Sociedad de Empreitadas SA a apãrut pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP – n.r.). Pentru cã nici aceastã licitatie nu s-a încheiat cu bine, s-a organizat o a treia, cîstigatã de firma vasluianã Transmir. În cazul contractului semnat de Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional (POR), care avea drept obiectiv reabilitarea si modernizarea drumului judetean DJ 248 Iasi-Vaslui, valoarea eligibilã a proiectului era de aproximativ 59 milioane lei, perioada initialã estimatã de implementare fiind de 18 luni (în 2009, n.r.), însã Transmir a cîstigat lucrarea cu doar 38,5 milioane lei, fãrã TVA. Proiectul a fost realizat, în parteneriat, de cãtre Consiliile Judetene Iasi si Vaslui, prin Regio-Programul Operational Regional, Axa 2, îmbunãtãtirea infrastructurii regionale si locale de transport. În 2014, drumul modernizat a fost vizitat de sefii de Consilii Judetene de la Vaslui si Iasi, declaratiile fiind cã totul este în regulã, În scurt timp, însã, drumul interjudetean DJ 248 a fost „atacat” constant de flote de TIR-uri încãrcate cu nisip si piatrã, masini care la adãpostul noptii distrug stratul de asfalt care nu permite astfel de tonaje. O situatie despre care au aflat, încã de acum trei ani, si cei din conducerea judetului, adicã presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, si fostul prefect al judetului, Andrei Puicã. S-a cerut instituirea unor mãsuri de urgentã, pentru a impune transportatorilor sã respecte legea. Conform normativelor, pe acest drum interjudetean nu pot circula masini mai grele de 15-20 de tone, dar multi transportatori încalcã legea si trimit mastodontii la drum noaptea, când stiu cã ISCTR sau Politia Rutierã nu fac controale.
Camioanele de 40 de tone se anuntã prin statii, dacã sunt controale
„Au statii si se anuntã între ei, dacã vãd vreun control. Dacã nu, vin în mare vitezã, în drum spre Iasi, încãrcate cu materiale de constructii. Personal, am vãzut aceste TIR-uri de 40 de tone cum circulau în coloanã, masini cu numãr de Prahova, ceva cu numãrul BNR, si câteva de Bucuresti, cu EST. Circulã cum se lasã noaptea, de la 8.30 si pânã la 11.00 noaptea, stiu cã atunci nu sunt controale pe acest drum. Culmea e cã se întorc goale pe cealaltã parte, pe drumul national din Iasi si Vaslui, de aceea e de neînteles de ce îsi permit sã distrugã acest drum modernizat, pentru care au fost atâtea dispute”, anunta un consilierul judetean. „O sã vorbesc cu ISCTR sã punã acolo un control, un cântar, ceva, voi avea o discutie cu sefii de la Focsani pentru cã, într-adevãr, situatia este foarte grea si drumul se poate deteriora rapid în aceste conditii. Pot circula pe alte variante, dar aleg acest drum, pentru cã e cu 20 km mai putin decât pe partea cealaltã, pe drumul national. Vom introduce si restrictii clare privind tonajul care poate fi suportat de acest drum. Avem sesizãri, inclusiv consilierii judeteni ne-au sesizat, chiar si eu am vãzut astfel de TIR-uri noaptea pe acest drum interjudetean. Din punct de vedere al tonajului, clar cã nu este permis cu astfel de masini de tonaj mare pe acest drum”, anunta presedintele CJ Vaslui. Dupã trei ani în care TIR-uri de 40 de tone au „tocat” acest drum interjudetean, se vãd si rezultatele. Drumul a început sã cedeze în multe zone, lucru anuntat ieri de cãtre un consilier judetean. „Sunt multe gropi care au apãrut în acest drum, sã vedem dacã putem activa clauza de garantie pentru a repara aceste gropi. Situatia este alarmantã”, a explicat consilierul PSD Gheorghe Croitoru. La fel, consilierul judetean PNL Gheorghe Veziteu a spus cã a numãrat în jur de „25-30 de gropi, între Buhãesti si Rebricea, la granita cu Iasiul, unele chiar destul de mari”. „Vom vedea dacã putem activa garantia pentru drum. Voi avea o discutie si cu conducerea CJ Iasi pentru ca dânsii sã facã reparatii pe partea care duce la Iasi, iar noi vom face reparatii pe cei 7 km de drum care strãbat judetul Vaslui. Situatia este cunoscutã, din cauza masinilor de mare tonaj care distrug drumul si cãrora noi nu avem ce sã le facem”, a spus Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui.