spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
19-mai-2024

LEGEA SALARIZĂRII UNITARE. Procurorii se consideră DISCRIMINAŢI în raport cu judecătorii: „E de neînţeles şi de neacceptat”

- Advertisement -

Asociaţia Procurorilor din România acuză discriminări între procurori şi judecători în legea salarizării unitare, catalogându-le drept „de neînţeles şi de neacceptat”.

Asociaţia Procurorilor din România (APR) consideră că dispoziţiile discriminatorii între procurori şi judecători prezente în legea salarizării sunt de neînţeles şi de neacceptat. APR a trimis memorii la Ministerul Muncii şi Ministerul Justiţiei prin care cere amendarea unor articole din proiectul de act normativ.

„Asociaţia Procurorilor din România, asociaţie profesională reprezentativă a corpului magistraţilor procurori, în urma publicării
proiectului de Lege – cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a constatat cu surprindere şi îngrijorare existenţa unor diferenţe de statut financiar între profesiile de judecător şi procuror. Discriminările sunt de neînţeles şi de neacceptat în condiţiile în care nicăieri în cuprinsul legii, nici in dispoziţiile generale şi nici în dispoziţiile specifice familiei ocupaţionale – Justiţie nu se regăseşte vreo motivare cu privire la aplicarea diferită a coeficienţilor de salarizare începând cu momentul în care auditorii de justiţie devin magistraţi procurori sau judecători”, se arată într-un comunicat al APR.

Procurorii susţin că actul normativ cuprinde şi o altă dispoziţie discriminatorie între magistraţi, în afara celei vizând salariile, respectiv una privind vechimea în muncă: „Pe lângă discriminările de natură salarială, proiectul de lege mai cuprinde încă o dispoziţie discriminatorie între magistraţi, în sensul că se consideră vechime în funcţia de judecător doar perioada în care magistratul a îndeplinit funcţia de judecător, iar vechime în funcţia de procuror doar perioada în care magistratul a îndeplinit funcţia de procuror. Această dispoziţie afectează drepturile tuturor magistraţilor întrucât vechimea în magistratură a fost şi este recunoscută magistraţilor judecători şi procurori de la momentul intrării acestora în profesie. Aplicarea acestei dispoziţii judecătorilor care au trecut procurori sau procurorilor care au trecut judecători le-ar afecta grav drepturile deja
câştigate”.

Ei subliniază că discriminarea care apare în proiectul de lege contravine dispoziţiilor constituţionale şi jurisprudenţei Curţii Constituţionale care a statuat că principiul constituţional al egalităţii de drepturi se traduce prin reglementarea şi aplicarea unui tratament juridic similar unor subiecte de drept aflate în situaţii juridice similare.

Procurorii mai spun că, deşi în proiect se menţionează că sunt respectate exigenţele impuse de documentele internaţionale, acest lucru nu este adevărat.

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/legea-salarizarii-unitare-procurorii-se-considera-discriminati-in-raport-cu-judecatorii-e-de-neinteles-si-de-neacceptat_350827.html#ixzz4e7chlRvw

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.