NEVOIA TE ÎNVATÃ Comitetul Local pentru Situatii de Urgentã (CLSU) al Bârladului a „rãmas” repetent, când vremea rea din 20-22 aprilie a paralizat orasul, lãsându-l fãrã comunicatii, energie electricã si apã! Pentru a nu mai fi prinsi pe picior gresit în alte situatii dezastruoase (cutremur, inundatii etc), primarul Dumitru Boros a chemat, ieri, la Primãrie pe toti membrii acestui comitet, pentru a stabili ce-a lipsit în cazul de luna trecutã si ce trebuie fãcut ca cetãtenii orasului sã nu mai fie în situatia grea de atunci. Dupã discutii de peste douã ore, concluzia a fost una clarã: fãrã politie, armatã, jandarmi si pompieri – adevãrata fortã pentru Situatii de Urgentã, am fi morti si îngropati în caz de calamitate! Se vor lua mãsuri drastice de dotare a Serviciului pentru Situatii de Urgentã al municipiului Bârlad cu tot ce este necesar pentru înlãturarea efectelor vreunui dezastru natural abãtut asupra Bârladului.
Nevoia te învatã, spune o vorbã din bãtrâni. Asta a constatat pe pielea sa primarul Dumitru Boros în zilele nefaste când peste judetul Vaslui s-a abãtut un fenomen meteo nemaîntâlnit, ploaie cu zãpadã, care a paralizat municipiul Bârlad complet. Toti ne aducem aminte ce-a fost: pe 20 aprilie a început sã plouã cu zãpadã, un fenomen groaznic, care a dus la întreruperea furnizãrii energiei electrice, implicit a apei potabile, nemaiavând curent la pompele de alimentare cu apã ale orasului, plus cea mai cumplitã problemã, întreruperea comunicatiilor, nemaifiind ton si semnal la telefoanele fixe si mobile! Cu aceastã ocazie primarul a constatat pe pielea sa cã neavând cum sã comunice cu ISU, cu pompierii, cu E-ON, cu Aquavas, cu Prefectura, este legat de mâni si de picioare, iar cetãtenii lãsati în voia sortii. Pentru a nu se mai repeta acest dezastru legat de urmãrile unui dezastru natural, primarul si viceprimarul municipiului Bârlad s-au întâlnit ieri cu membrii CLSU Bârlad, format din 34 de membri, adicã din principalii sefi ai institutiilor de stat si private, pentru a stabili un plan de actiune si mãsuri care se impun a fi luate în viitor. Au participat cms.sef Petru Maximiuc, seful Politiei municipiului Bârlad, Adrian Trandafir si Laurentiu Juverdeanu, sefii SLSU, seful Jandarmeriei din Bârlad, seful ISU-Detasament Bârlad de Pompieri, col. Adelin Arghir, de la Garnizoana Bârlad, sefii de la DN si DJ, precum si noul manager de la spitalul din Bârlad, Corneliu Decusearã, care instalat abia de o zi în functie era venit acolo cu pluta! Noroc cã avea cu el pe Dan Cârlad, un inginer din spital, care se ocupã cu situatiile de urgentã în cazuri de calamitate. A mai fost acolo ca un fel de „cal de bãtaie” si reprezentantul Delgaz Grid, Angelus Balan, seful de la întretinerea tehnicã din zona Bârlad, care a arãtat clar ce lipseste din ecuatia CLSU: COMUNICAREA.
De altfel, aceasta a fost si esenta întregii întâlniri, la care toti au subliniat cã lipsa de comunicare a fost principala cauzã a bramburelii din acele zile de dezastru natural. Pentru cã nu se putea comunica prin telefon, totul a luat-o razna. Cei mai coerenti si care au spus exact mãsurile ce se impun au fost, evident, sefii Politiei, Pompierilor, Armatei si SLSU Bârlad. Câteva dintre mãsurile ce vor fi luate în cel mai scurt timp sunt:
– Cooptarea în CLSU a reprezentantilor retelelor de telefonie RCS-RDS, Orange si Vodafone si a celor de la statiile de carburanti;
– Achizitionarea urgentã de statii de emisie-receptie care sã fie alimentate cu baterii ce se pot reîncãrca;
– Achizitionarea de generatoare de curent;
– Achizitionarea de pompe manuale, în prezent existând doar cinci bucãti, astfel cã se vor mai achizitiona încã cinci, pentru a scoate apa din curti, case etc;
– Refacerea hãrtii municipiului Bârlad necesarã pentru ambulante, pompieri si politie;
– Eliberarea Bulevardului Republicii de masinile care stationeazã ilegal si obligarea cetãtenilor cu masini sã respecte legea în cazul parcãrilor.
Întâlnirea a durat mai bine de douã ore, fiind multe probleme puse pe tapet, iar primarul Dumitru Boros s-a declarat extrem de încântat cã a avut loc, pentru cã a reusit sã aducã astfel în prim-plan o problemã spinoasã a orasului: în caz de dezastru natural, oamenii nu prea erau protejati, autoritãtile fiind care mai de care împrãstiate politic. Singurii care ne pot salva sunt, ca de obicei, militarii, politistii, pompierii. Restul, ca de exemplu Politia Localã, care nici nu are acum sef, cã este bolnav, se pune la dispozitia primarului cu oameni…, spitalul din Bârlad are un nou manager care se uita la primar si primarul la el, fãrã a sti ce cautã el, Corneliu Decusearã, printre cei care au solutii. Cuvântul care defineste aceastã întâlnire este constructivitate! „A fost o întâlnire beneficã, necesarã si constructivã. Avem multe de fãcut, s-au stabilit concret si termene, vor fi fãcute achizitii de aparaturã performantã. Foarte interesantã si foarte constructivã aceastã dezbatere”, a spus Adrian Trandafir, seful Serviciului Local pentru Situatii de Urgentã Bârlad.