ANIMOZITÃTI Un scandal mocneste în interiorul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, chiar acum, când se desfãsoarã „Zilele Culturale ale Bârladului”, iar muzeul are o grãmadã de oaspeti din întreaga tarã. Unul dintre muzeografi, Laurentiu Ursache, cel care se ocupã de sectia de ”Stiinte ale Naturii”, descoperirile sale fiind rãsunãtoare (ultima fiind elefantul mamut de la Gherghesti), nu rãspunde la solicitãrile directorului muzeului, Mircea Mamalaucã, astfel cã între cei doi s-au iscat niste animozitãti serioase, lucru care a dus la o anomalie. Astfel, ieri, muzeograful Laurentiu Ursache a sustinut o sesiune stiintificã la CARP Bârlad si nu la Muzeul „Vasile Pârvan”, actiunea sa nefiind înscrisã în calendarul „Zilelor Culturale Bârlãdene”. „Domnul Ursache nu vrea sã participe alãturi de ceilalti colegi la realizarea Revistei muzeului, acesta fiind al treilea an consecutiv. Ca atare, nu a putut sã fie inclus cu activitatea sa în rândul celorlalti muzeografi”, a spus Mircea Mamalaucã, directorul muzeului bârlãdean.
Ieri au demarat „Zilele Culturale ale Bârladului”, care se vor desfãsura pânã pe 21 mai. Primele activitãti culturale au fost la Muzeul „Vasile Pârvan”, începând cu ora 11.00, unde au avut loc mai multe sesiuni stiintifice. În acelasi timp, la ora 11.00, la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Bârlad, muzeograful Laurentiu Ursache sustinea si el o sesiune stiintificã din domeniul Stiintelor Naturii, separat de cele de la muzeu, la care au participat invitati de seamã: prof.dr. Vlad Codrea, de la Universitatea din Cluj, asist.univ.prof.dr. Bogdan Rãtoi, de la Universitatea din Iasi, as.univ.dr. Dumitriu si alti masteranzi din Iasi. Distinsii invitati s-au trezit cã sustin comunicãri stiintifice la câtiva pensionari de la CARP Bârlad prezenti la sesiunea de comunicãri! Explicatia muzeografului Laurentiu Ursache a fost scurtã: „Sunt câteva animozitãti între mine si domnul director Mamalaucã, pe care probabil le vom rezolva pe cale amiabilã. Atât pot sã declar în acest moment”, a spus Laurentiu Ursache. Dacã nu mai stiti, Laurentiu Ursache este muzeograf si pasionat de paleontologie, este cel care de ani buni aduce prin descoperirile sale paleontologice marii specialisti – doctori în paleontologie din România, la Bârlad, exact ca si ieri. Ultima sa mare realizare, descoperirea de acum doi ani, a unui strãmos al elefantului, Deinotherium, din specia Deinotherium giganteum, a pus din nou Bârladul si Muzeul „Vasile Pârvan” pe harta marilor realizãri în studierea istoriei. Si nu istoria de 2000 de ani, ci perioadele preistorice de milioane de ani în urmã.
De ce nu se întelege muzeograful Ursache cu conducerea?
„Animozitãtile” la care a fãcut referire Laurentiu Ursache au dus la o rusinoasã separare între activitãtile muzeului. Ieri, specialistii cei mai mari în paleontologie ai României au tinut o sesiune stiintificã în prezenta … pensionarilor de la CARP. Nu cã nu ar fi fost interesant, din contrã, chiar a fost benefic pentru ei sã audã despre marile descoperiri ale istoriei omenirii de la Gherghesti si bazinul Prut – Bârlad. Am dorit însã sã stim ce se întâmplã si l-am abordat pe directorul muzeului bârlãdean, Mircea Mamalaucã. L-am întrebat de au fost marginalizati cei de la sectia ”Stiintele Naturii”, cu invitati cu tot. „Muzeograful Laurentiu Ursache nu participã la scrierea Revistei Muzeului, care este oglinda activitãtilor noastre sustinute prin aceste sesiuni de comunicãri. Este sarcina lui de serviciu, pe care si-a asumat-o si în scris! Dar nu a respectat ceea ce avea de fãcut! Dacã nu scriem în aceastã revistã, care este oglinda activitãtii noastre, ceea ce facem, pentru cã posteritatea prin asta va sti ce am fãcut noi aici, desfãsurãm degeaba actiunile! Ne adunãm la sesiuni stiintifice ca sã ce? Sã vorbim între noi? Trebuie sã fie scris tot ce s-a discutat la revista noastrã. Toti muzeografii fac asta, numai Laurentiu Ursache nu se achitã de aceastã sarcinã. Mai mult, a avut de organizat o Expozitie Floralã, dar nu a realizat-o si nici nu m-a anuntat cã nu face. Pãi, cum sã înteleg aceastã atitudine? Dacã orice angajat are o sarcinã de serviciu, el trebuie sã se achite, nu sã întoarcã spatele colectivului. De asta nu a putut sã îsi sustinã activitatea la muzeu”, a spus Mircea Mamalaucã, directorul muzeului bârlãdean. Bãnuim noi cam cine are dreptate, dar partea proastã este aceea cã am pus într-o luminã nefavorabilã Bârladul, în fata celor mai mari paleontologi ai tãrii. Pe româneste, ne-am fãcut de cacao!