S-AU ÎNTÂLNIT ROMÂNI CU ROMÂNI Tema celei de a IV-a editii a Simpozionului International al Liceului „Petru Rares” din Bârlad este „Interculturalitatea si interdisciplinaritatea, teme primordiale ale educatiei”. Simpozionul se desfãsoarã în perioada 19 – 21 mai, ieri având loc deschiderea acestuia la Teatrul „V.I.Popa” din Bârlad. La simpozion iau parte circa 60 de elevi si profesori, precum si reprezentanti ai Ministerului Educatiei si ai Inspectoratului Scolar National din Republica Moldova. Deschiderea de ieri a fost de fapt o manifestare artisticã, unde eleviii din cadrul Liceului Tehnologic „Petru Rares” au prezentat, pe viu, în foiaerul teatrului ce învatã ei în cadrul liceului tehnologic (alimentatie, turism, mecanicã auto, cosmeticã, esteticã, croitorie, comert), iar pe scena teatrului a avut loc un impresionant spectacol. Lucrãrile simpozionului continuã pe douã sectiuni, astãzi si mâine, la Liceul Tehnologic „Petru Rares” din Bârlad.
Simpozionul International, editia a IV-a, coordonat de profesorul Gabriela Munteanu, se adreseazã cadrelor didactice si elevilor, prin tema abordatã în acest an: „Interculturalitatea si interdisciplinaritatea – teme primordiale ale educatiei”. La simpozionul care va fi pe douã sectiuni, una pentru profesori si una pentru elevi, vor participa peste 80 de lucrãri ale elevilor si cadrelor didactice de la scoli si licee din Bârlad, Zorleni, Vaslui, Botosani, Bacãu, Iasi, Prahova, Cãlãrasi, Galati, Constanta, Dâmbovita, Mehedinti, Timis, Arges, Republica Moldova, dar si Italia, Franta si Spania. Toate cele peste 80 de lucrãri participante în concurs vor fi tipãrite într-o carte, care ulterior va fi împãrtitã tuturor celor care au avut lucrãri în simpozion. Invitatii prezenti la simpozion sunt: Frumos Florin Vasile – conferentiar Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei; Prof. Dr. Mihai Stanciu – Universitatea de Stiinte Agricole si Medicinã Veterinarã Iasi; Ion Cristea – ing. Palatul Culturii Iasi, cel care are grijã de ceasul de la Palatul Culturii de peste 30 de ani; Dr. ing. Adrian Puisor – Cercetãtor stiintific – Director Adj. Complexul Muzeal National Moldova; Cãtãlin Nicolae Calistru – sef lucrãri Catedra de Automatizãri din cadrul Facultãtii “Gh. Asachi “ Iasi. Din Republica Moldova au rãspuns invitatiei fãcute de Liceul Tehnologic „Petru Rares” din Bârlad – Viorelia Lungu – sef sectie „Studii postuniversitare si învãtare pe tot parcursul vietii” din Ministerul Educatiei; Galina Crainic si Diana Cojocaru din partea Inspectoratului Scolar National din Chisinãu, Republica Moldova; Iulia Gîrlea – Director al Centrului de Creatie a Copiilor “Floarea Soarelui “ din Chisinãu; Dir Adj. Dina Ianovici – Colegiul Tehnologic din Chisinãu. Grupurile de copii prezenti pe scena Teatrului „V.I.Popa” din Bârlad au fost de la Centrul de Creatie a Copiilor “Floarea Soarelui “ din Chisinãu si Liceul Teoretic “Mihai Viteazul” din Chisinãu.
Spectacol artistic de exceptie în deschiderea simpozionului
Ieri a avut loc deschiderea oficialã a lucrãrilor simpozionului international, la care au fost prezenti oaspeti din Republica Moldova, de la Ministerul Educatiei, Inspectoratul Scolar National din Chisinãu, precum si un bârlãdean, renumit inginer automatist si specialist în IT, Cãtãlin Calistru, profesor universitar la Boston (Cambridge) si Florenta, unde este rezident, care va sustine o comunicare despre IT în cadrul sesiunii simpozionului de astãzi. Mâine, la sesiunea dedicatã elevilor, se vor organiza concursuri pe specialitãti ale elevilor/workshop-uri pe teme ca stiinte, traditii, picturã, activitãti creative diverse.
Dupã cuvântul de deschidere a Olimpiei Tãnase, directorul Liceului Tehnologic „Petru Rares” din Bârlad si a invitatilor din Republica Moldova, elevii de la liceul bârlãdean organizator si de la Liceul „Mihai Viteazul” din Chisinãu au prezentat un spectacol artistic deosebit. Cei prezenti au rãmas încântati de prestatia Ansamblului Folcloric „Busuioc Moldovenesc” din Chisinãu, care au dansat atât de frumos, producând emotii puernice organizatorilor, care la final nu-si gãseau cuvintele pentru a le multumi.