spot_img
spot_imgspot_img
17.7 C
Vaslui
03-iun.-2024

SMECHERII DE LA APIA VASLUI SFIDEAZÃ JUSTITIA ROMÂNÃ!

- Advertisement -

Cine îi pune la punct?

REVOLTÃTOR… Toatã suflarea comunei Todiresti are de suferit de pe urma atitudinii sfidãtoare a celor aflati la conducerea APIA Vaslui, în spetã a fostului procuror condamnat pentru coruptie, Mihai Diaconu, ajuns mare jurist la APIA, si a directorului Rãzvan Arteni. De patru ani, cei peste 250 de proprietari de animale din Todiresti au mari probleme cu pãsunile, pentru cã niste indivizi plãtiti din banul public refuzã sã punã în aplicare deciziile instantelor de judecatã. Mai precis, juristul Diaconu, ajuns inamicul public nr. 1 în Todiresti, refuzã cu încãpãtânare sã punã în aplicare o decizie a Curtii de Apel Iasi, care dã dreptate Asociatiei crescãtorilor de animale în procesul cu APIA. Diaconu poartã într-una asociatia prin instante si nu achitã drepturile stabilite de magistratii ieseni, subventii care ajung la peste 400.000 de lei. „Ne vom adresa executorului judecãtoresc, pentru cã nu mai suportãm sã fim bãtaia de joc a acestor domni de la APIA Vaslui. Acest jurist Diaconu ne sfideazã pe toti, cerând anularea contractului de concesiune încheiat cu primãria. Numai asta spune mereu. Ce interese are acest domn jurist? Vrem executarea silitã a celor de la APIA Vaslui”, amenintã Daniel Musãtoiu, presedintele Asociatiei din Todiresti. „Nu stim pentru acest Diaconu, o fi fost procuror, ce-o fi fost, îsi bate joc de o comunitate întreagã. Cei de la APIA sã plãteascã pentru abuzul comis împotriva noastrã”, spune primarul comunei Todiresti, Petricã Simiuc. Numele lui Diaconu este implicat si în scandalul celor 150.000 de euro virati aiurea în conturile unui fermier din Voinesti, iar de atunci si pânã acum acest jurist nu a fãcut nimic pentru a recupera acei bani. Bine cã are grijã sã-i toace pe tãranii din Todiresti…

Scandalul dintre crescãtorii de animale din Todiresti si APIA dateazã încã din anul 2013. Asociatia Crescãtorilor de Animale din comunã depune, în acel an, documentatie la Agentia de Plãti si Interventie în Agriculturã (APIA) Vaslui, pentru cele 330 de hectare de pãsune. Fostul procuror dat afarã din Procuraturã pentru coruptie, în timpul comunismului. Mihai Diaconu, acum jurist la APIA Vaslui, alãturi de incompetentul tinut politic în fruntea Agentiei de la Vaslui, Rãzvan Arteni, refuzã sã le semneze celor din Todiresti plata subventiei. „Nu i-a plãcut dlui Diaconu contractul nostru de concesiune semnat cu primãria. Nu stiu de ce, dar ne-a atacat pe toate drumurile”, spune Daniel Musãtoiu, presedintele ACA Todiresti. Urmeazã, timp de doi ani, o luptã prin instantele de judecatã, pe care fermierii din Todiresti le câstigã atât la Tribunalul Vaslui, cât si la Curtea de Apel Iasi. Ultima instantã dã o decizie definitivã si irevocabilã, prin care obligã APIA Vaslui la plata subventiei si recunoaste ca valabil contractul dintre asociatia crescãtorilor de animale. Dar, Diaconu e mai tare decât judecãtorii din tara aceasta si refuzã sã dea vreun ban sãrmanilor din Todiresti. „Ce sã-i faci dlui Diaconu, cã lui nu-i place contractul nostru de concesiune. Dumnealui spune cã nu e valabil contractul, însã în actele prezentate de noi în instantese vede clar cã nu este nicio ilegalitate, cu vize de la Prefecturã, cu tot. Au vrut, acesti domni Diaconu si Arteni, sã ne blocheze peste tot, însã instantele de judecatã ne-au dat dreptate”, explicã Musãtoiu.

Comportament specific conducerii de la APIA: „Hotul strigã hotii”

Este o vorbã la români, legatã de comportamentul unor persoane, care strigã altora cã sunt hoti, când ei însisi au mari probleme de moralitate. Asta au fãcut cei doi smecheri din fruntea APIA Vaslui, juristul Diaconu si directorul Arteni. În loc sã se reclame singuri pentru abuzul cu cei 600.000 de lei virati ilegal în contul lui Bogdan Silion, de la Voinesti, ce fac acesti indivizi? Reclamã conducerea ACA Todiresti si primãria la DNA. „Ne-au reclamat, domnule, la DNA Iasi, acest Diaconu si directorul. Ne-au fãcut plângeri pentru fals, uz de fals si alte infractiuni. În 2015, cei de la DNA Iasi ne-au chemat în mai multe rânduri, le-am prezentat toate documentele pe care le avem si domnii procurori au clasat dosarul. Am primit sentintã de la Curtea de Apel Iasi, definitivã si irevocabilã, însã nu se lasã. Ne-au deschis acum alt proces si cer anularea contractului de concesiune. Dar, dl. Diaconu ar fi trebuit sã aplice o hotãrâre definitivã si irevocabilã, însã nu a fãcut-o. Pentru asta, vom apela la un executor judecãtoresc, sã-i demonstrãm cã legea trebuie aplicatã în tara aceasta, fie cã le convine sau nu”, anuntã Daniel Musãtoiu. Extrem de iritat de comportamentul lui Diaconu, primarul comunei Todiresti spune lucrurilor pe nume. „Îmi pare rãu s-o spun, însã dl. Diaconu nu are ce sã caute la APIA, o fi fost procuror, ce-o fi fost, treaba dumnealui, însã îsi permite sã-si batã joc de o comunã si de Justitie. Dacã este o hotãrâre definitivã si irevocabilã, cu ce drept îsi permite sã nu achite sumele stabilite de judecãtori? Este jenant ce face acest om, care este plãtit din banul public. Îsi bate joc de comuna Todiresti. O instantã dã o hotãrâre pe care APIA trebuie sã o punã în aplicare, numai dl. Diaconu nu vrea. Cine îl tine în brate pe acest jurist si ce cautã la APIA, dacã sfideazã hotãrârile judecãtoresti”, spune edilul Petricã Simiuc. L-am contactat, ieri, pe Rãzvan Arteni, care, ca un mincinos ce este, ne-a spus cã nu stie ce probleme sunt la Todiresti si cã este în concediu, taman de ieri. În timp ce acesti indivizi de la APIA ridicã salarii de mii de lei pe lunã si îsi bat joc de comunitãti întregi, politicienii îi tin în brate pe anumiti indivizi, în institutii gen APIA, fãcându-se cã nu observã gradul de coruptie din astfel de directii deconcentrate.

Diaconu, omul din spatele afacerii ilegale de 600.000 de lei

În 2015, Rãzvan Arteni a dat tunul vietii sale, „usurând” Uniunea Europeanã de 150.000 de euro. Beneficiar a fost un functionar de la primãria Voinesti, taman cel care tinea legãtura cu APIA Vaslui, pe nume Bogdan Silion. Functionarul a primit de la APIA, pentru doar patru vaci de lapte!, o sumã de peste 600.000 lei, în aprilie 2015, fiind si ultimul an în care s-au dat subventii pe cotele de lapte. Cu complicitatea unor personaje din conducerea Agentiei de Plãti si Interventie în Agriculturã de la Vaslui – cine sunt cei care au semnat documentele? Arteni, Silion, Deliu si ceilalti din fruntea APIA – s-a fãcut o „gresealã” în dreptul lui Silion, astfel cã, în loc de o cotã de 4.700 de litri de lapte, cât s-ar fi cuvenit pentru patru vaci, a fost înscrisã cifra de… 4.700 tone de lapte, de 1.000 ori mai mult! Arteni si Diaconu sunt cei care l-au chemat pe Silion si l-au pus sã semneze o hârtie prin care functionarul din Voinesti recunoaste cã a primit 600.000 lei, adicã în jur de 150.000 euro, obligându-l sã semneze si un angajament de platã, crezând cã, astfel, îsi va salva pielea. „Subsemnatul Silion Dumitru Bogdan recunosc cã pentru anul 2014 am depus cererea de ajutor de sprijin cotã de lapte pentru un numãr de 4 vaci, pe care am semnat-o în nume propriu, tipizatã, scoasã din calculator, în care se consemna un numãr de animale si cantitãtile de lapte. (…) La data de 14 aprilie 2015 mi-au intrat în contul indicat de mine suma de 600.599 lei, sumã pe care nu am remarcat-o (???, n.r.), deoarece mi-am fãcut în acel moment verificarea de sold la bancã, nu mã asteptam la o asa sumã. Mentionez cã în acel cont îmi intrau subventiile de la teren si animale. Când am utilizat cardul bãncii si am verificat suma primitã, nu mi-am explicat provenienta acesteia si nici nu am cãutat informatii în acest sens. Suma existentã în cont am utilizat-o pentru acoperirea unor nevoi personale (credit bancar, renovarea casei în care locuiesc si care mi-a ars din temelii în anul 2007, cheltuieli cu educatia copiilor, alte cheltuieli cu lucrãri personale, cresterea animalelor, achizitia de ustensile si utilaje de grãdinãrit). Recunosc încasarea sumei de 600.599 lei, din care necuvenitã suma de 597.988,42 lei, comunicatã de reprezentantii APIA în acest moment. Recunosc si mã oblig sã restitui suma de 597.888,42 lei, în mod esalonat. La acest moment, nu dispun de lichiditãti. Voi semna un angajament de platã pentru acoperirea sumei necuvenite, nu contest procesele verbale de debit care îmi vor fi emise la centrul judetean al APIA”. Este declaratia lui Bogdan Silion, datã pe 15 aprilie a.c., în prezenta lui Rãzvan Arteni, director, Georgiana Pantâru, sef serviciu, Mihai Diaconu, consilier juridic. Concluzia? Diaconu semneazã documente prin care un fermier primeste 600.000 de lei, în mod ilegal, nu au recuperat nici acum banii europeni, însã se rãzbunã pe banii care li se cuvin oamenilor din Todiresti. Pânã când?

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.