spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Foreign Policy Research Institute: Proiectul privind modificarea sistemului electoral nu a surprins pe nimeni, era de aşteptat că Plahotniuc va dori să-şi menţină puterea cu orice preţ

- Advertisement -

La începutul lunii martie 2017, Vladimir Plahotniuc, mogul mass-media şi liderul Partidului Democrat din Moldova, a propus un proiect de lege care să schimbe sistemul electoral parlamentar al ţării. Plahotniuc şi-a dat seama că în actualul sistem electoral partidul său nu are nicio şansă de a rămâne la putere după alegerile legislative din 2018. Această dorinţă de a modifica sistemul electoral nu a surprins pe nimeni deoarece mulţi analişti au prezis că democraţii vor încerca să schimbe sistemul electoral pentru a-şi menţine puterea.

Întrebări de legitimitate

Cu o majoritate confortabilă în parlament, se poate întâmpla ca Plahotniuc să-şi atingă scopul. În ciuda faptului că a câştigat doar 19 locuri în ultimele alegeri, Partidul Democrat a dublat fracţiunea, care acum are 42 de mandate. Un număr de 11 locuri aparţin Partidului Liberal, un partener de coaliţie inferior. La 25 mai, partidul şi-a anunţat retragerea din coaliţie, la o zi după ce primarul Chişinăului şi vicepreşedintele în exerciţiu al Partidului Liberal au fost reţinuţi pe acuzaţii de corupţie. Cu toate acestea, preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu consideră că aceste arestări sunt o răzbunare politică pentru refuzul partidului său de a susţine schimbarea sistemului electoral.

Partidul Liberal va fi probabil înlocuit de cei nouă transfugi ai Partidului Liberal Democrat, care fac parte din grupul parlamentar al Partidului Popular European, condus de Iurie Leancă. Leancă este adesea privit ca un aliat al lui Plahotniuc şi potenţial viitor ministru al Afacerilor Externe. Plahotniuc a cooptat transfugii de la Partidul Comuniştilor şi Partidul Liberal Democrat după ce a organizat o preluare ostilă împotriva acestor două grupuri de opoziţie din parlament. Astfel, din 2014, Partidului Democrat li s-au alăturat un socialist, 14 comunişti şi 8 transfugi liberal-democraţi. Mulţi moldoveni văd cele 42 de locuri ale lui Plahotniuc şi, prin urmare, îşi dau seama că întreaga majoritate de guvernământ este ilegitimă.

sursa: http://jurnal.md/ro/politic/2017/6/6/foreign-policy-research-institute-proiectul-privind-modificarea-sistemului-electoral-nu-a-surprins-pe-nimeni-era-de-asteptat-ca-plahotniuc-va-dori-sa-si-mentina-puterea-cu-orice-pret/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.